Θεραπεία της μυελογενούς λευχαιμίας!

Μέθοδος ενεργοποιεί με ιδιαίτερη επιτυχία τα φονικά κύτταρα του ανοσοποιητικού

Μέθοδος ενεργοποιεί με ιδιαίτερη επιτυχία τα φονικά κύτταρα του ανοσοποιητικού

Νέα, πολλά υποσχόμενη αντικαρκινική ανοσοθεραπεία ενεργοποιεί με αρκετή επιτυχία τα φυσικά φονικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωστά και ως κύτταρα ΝΚ, δίνοντας ελπίδα θεραπείας σε ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία (ΟΜΛ), οι οποίοι, είτε δεν είχαν ανταποκριθεί ποτέ σε άλλη θεραπεία είτε είχαν εμφανίσει εκ νέου επιδείνωση μετά την αρχική θεραπεία. Η νέα μέθοδος ανοίγει τον δρόμο για την αξιοποίηση των λεγόμενων «φυσικών, επαγγελματιών φονιάδων» του ανοσοποιητικού συστήματος, που μέχρι σήμερα είχε αποδειχθεί πολύ δύσκολο να ενεργοποιηθούν για την καταστροφή των καρκινικών όγκων, αλλάζοντας τη στοχοποίηση των αντικαρκινικών ανοσοθεραπειών που βασίζονταν μόνο στην ενεργοποίηση των Τ-λεμφοκυττάρων των ασθενών.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Washington University in St. Louis των ΗΠΑ, που πραγματοποίησαν την εργαστηριακή και την κλινική μελέτη, κατάφεραν να ενισχύσουν στο εργαστήριο τη φονικότητα των ΝΚ κυττάρων με τη βοήθεια ενός «κοκτέιλ» κυτοκινών (ιντερλευκίνες 12, 15 και 18). Αρχικά δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου σε καλλιέργειες ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων και σε ποντίκια και στη συνέχεια, σε μια πρώτη κλινική δοκιμή (φάσης 1), σε εννέα ασθενείς με προχωρημένη ΟΜΛ. Η δοκιμή πέτυχε πλήρη ύφεση της νόσου σε τέσσερις από τους εννέα ασθενείς.

Κανένα ίχνος

Εναν μήνα μετά την εφαρμογή της θεραπείας δεν υπήρχε κανένα ίχνος λευχαιμίας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το διάστημα αυτό έφτασε έως τους έξι μήνες. Ακόμη ένας ασθενής ανταποκρίθηκε εν μέρει στη θεραπεία και τέσσερις όχι, ενώ οι ασθενείς εμφάνισαν λίγες μόνο παρενέργειες, όπως χαμηλό πυρετό.

Δεδομένου ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής για ασθενείς με ΟΜΛ, που δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες, ήταν μέχρι σήμερα περίπου τρεις μήνες, ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Todd Fehniger υποστηρίζει ότι «ποσοστό ανταπόκρισης σχεδόν 50% είναι πολλά υποσχόμενο για ασθενείς με πολύ κακή πρόγνωση και πολύ λίγες επιλογές, από τη στιγμή που πολλοί εξ αυτών είναι μεγάλης ηλικίας για να τους γίνει η παραδοσιακή μεταμόσχευση μυελού των οστών, λόγω των παρενεργειών μιας τέτοιας επιθετικής θεραπείας». Τη μελέτη φιλοξενεί το ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine».

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ