Η Μάχη της Κρήτης για τον «Καζαντζάκη»

Ανω κάτω τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Σμαραγδή στο φρούριο Κούλε στο Ηράκλειο. Το πρόβλημα που προέκυψε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων αναφορικά με την κινηματογράφηση

3 6«Πόλεμος», αλλά όχι μόνο στο σενάριο, ξέσπασε χθες το πρωί στο φρούριο Κούλε στο Ηράκλειο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της νέας παραγωγής του Γιάννη Σμαραγδή «Νίκος Καζαντζάκης»!

Από την
Τεριάννα Παππά

Ο σκηνοθέτης και οι συνεργάτες του ήρθαν αντιμέτωποι με προβλήματα, ευτυχώς όχι από την πλευρά των κατοίκων, που τους αγκάλιασαν με αγάπη και βοηθούν αφιλοκερδώς όπου μπορούν, προκειμένου να ταξιδέψουν στο εξωτερικό εικόνες του πανέμορφου νησιού.

Το ποσό

Επεσαν σε… τοίχο από τους αρμόδιους φορείς της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, οι οποίοι ρώτησαν τον Σμαραγδή αν υπάρχει σχετική άδεια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και αν έχει καταβληθεί το ποσό (που προβλέπει ο νόμος για κινηματογράφηση στον αρχαιολογικό χώρο), απειλώντας να ζητήσουν από τους φύλακες του φρουρίου Κούλε στο Ηράκλειο να απομακρύνουν τα μέλη του συνεργείου. «Υπήρξαν πράγματι κάποια εμπόδια, όμως ξεπεράστηκαν και το γύρισμα έγινε κανονικά. Είχα την άδεια του ΚΑΣ, είχαμε πληρώσει το παράβολο, αλλά δεν είχαμε μαζί μας το παραστατικό. Οταν το προσκομίσαμε, η παρεξήγηση λύθηκε και συνεχίσαμε τη δουλειά μας» εξηγεί ο Γιάννης Σμαραγδής στην «Espresso» και συνεχίζει: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η υπόθεση με την αρχαιολόγο δεν έχει σχέση με τον υπουργό Πολιτισμού κύριο Αριστείδη Μπαλτά, τον οποίο βαθύτατα εκτιμώ. Ο ίδιος στηρίζει την ταινία και τον τιμά το γεγονός ότι ανακήρυξε το 2017 Ετος Νίκου Καζαντζάκη».

1 7

Οι πρώτες λήψεις έγιναν στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης, με τους ηθοποιούς και τους συντελεστές να δουλεύουν σαν καλοκουρδισμένο ρολόι, ενώ ο κόσμος στεκόταν διακριτικά και παρακολουθούσε τα γυρίσματα.

«Η ταινία παρουσιάζει μία από τις ανώτερες οντότητες και είμαι σίγουρος ότι θα φέρει αισιοδοξία στους Ελληνες» τονίζει ο βραβευμένος Γιάννης Σμαραγδής, ο οποίος αποφάσισε να δώσει κινηματογραφικά σάρκα και οστά σε μία από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες του 20ού αιώνα. Τον σπουδαίο συγγραφέα θα ενσαρκώσει σε μεγάλη ηλικία ο Στέφανος Ληναίος, σε νεότερη ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ενώ ως παιδάκι θα τον ενσαρκώσει ο Αλέξανδρος Καμπαξής.

2 15

Θυμίζουμε πως τα γυρίσματα άρχισαν πριν από λίγες μέρες στα Αστερούσια Ορη στη νότια Κρήτη, ενώ μετά το Ηράκλειο η παραγωγή θα βρεθεί στα Χανιά.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ