Ο «αόρατος» καλλιτέχνης!

Ο αντιφατικός Κινέζος με τα προχωρημένα έργα που κατάφερε να «ενοχλήσει» τις αρχές της χώρας του.

Καταγγέλλει τον καταναλωτισμό, ο οποίος κάνει αόρατο τον άνθρωπο. Και το κάνει τόσο καλά, ώστε να μας είναι δύσκολο να τον δούμε. Ο Λιου Μπολέν καμουφλάρει τον ίδιο του τον εαυτό μπροστά σε καταναλωτικά προϊόντα και καταφέρνει να στέλνει το μήνυμά του στο κοινό, εξαφανίζοντας τον εαυτό του.

Ο «Αόρατος άνθρωπος», όπως τον αποκαλούν επειδή «κρύβεται» έξυπνα μέσα στα έργα του -σε αίθουσες κινηματογράφων, σε λαχανικά, σε μνημεία-, δίνει πάντα ιδιαίτερη προσοχή στα διάφορα κοινωνικά προβλήματα που συνοδεύουν την ταχεία οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και την κοινωνική πολιτική. Στη σειρά «Hiding in the city» εστιάζει σε συνθήματα και, ζωγραφίζοντας το σώμα του, αναγκάζει τον θεατή να αναγνωρίσει τα μηνύματα και να μπει στη διαδικασία να επανεξετάσει τις συνθήκες της ζωής του.

Το 2005 ο Κινέζος καλλιτέχνης έγινε «ενοχλητικός» για τις Αρχές, με αποτέλεσμα να του καταστρέψουν το ατελιέ. Γι’ αυτό κι εκείνος υιοθέτησε αυτού του είδους τα πολιτικά μηνύματα, τα οποία είναι νομικά ανεκτά στη χώρα του. Γρήγορα η τέχνη του πήρε τεράστιες διαστάσεις για τα οικονομικά του, καθώς κάθε φωτογραφία του πωλείται από 7.000 έως 15.000 χιλιάδες ευρώ.

Η διαδικασία κάθε έργου του είναι εντυπωσιακή. Ο Λιου βρίσκει την τοποθεσία ή το προϊόν που τον ενδιαφέρει, τραβάει φωτογραφία και μετά στέκεται και τον «ζωγραφίζουν» μπροστά τους. Ο καλλιτέχνης μπορεί να μένει ώρες ακίνητος, μέχρι να «απορροφηθεί» από τον χώρο που τον περιβάλλει.

Οι γονείς του ήταν κυβερνητικοί υπάλληλοι. Κι επειδή δεν υπήρχαν χρήματα για παιχνίδια, ο Λιου έκανε δικά του χρησιμοποιώντας ξύλο. Αργότερα, στο κολέγιο, άρχισε να ζωγραφίζει Σαολίν στα τετράδιά του, κι όταν ένας καθηγητής ζωγραφικής του είπε ότι έχει ταλέντο, αποφάσισε να φοιτήσει στη Σχολή Καλών Τεχνών. Από τότε αφοσιώθηκε σχεδόν σε όλες τις μορφές τέχνης. Τα έργα του είναι περιζήτητα. Από τις πωλήσεις κερδίζει μια πολύ καλή διαβίωση, που θα του επέτρεπε να μένει στο Παρίσι ή στη Νέα Υόρκη. Εκείνος όμως με τη σύζυγο και την κόρη του ζουν στο Πεκίνο. Ο Κινέζος καλλιτέχνης, μετά το σκάνδαλο με το μολυσμένο γάλα στην Κίνα, αγοράζει το γάλα του παιδιού του από τη Γαλλία. Ομως, ενώ δίνει μάχη κατά της ρύπανσης και της υπερκατανάλωσης, μετακινείται με ένα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητο, το απόλυτο σύμβολο της επιτυχίας.

ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ ξεσπάει – «Μιλάμε για την απόλυτη ξεφτίλα»

Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ φαίνεται να περνάει δύσκολες στιγμές. Τι συνέβη στον γιο της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ;

Έξαλλος ο Λιάγκας: «Η γυναίκα του χαροπαλεύει στη ΜΕΘ και ζητάει 1.000 ευρώ για να μας δώσει συνέντευξη»

«Όπως σας το λέω, η γυναίκα του χαροπαλεύει στη ΜΕΘ και αυτός ζήτησε από τη Γιώτα Κηπουρού και άλλους συναδέλφους 1000 ευρώ»

Νάρκη στον γάμο της Ελένης – Το τελεσίγραφο από την πεθερά της

Τι συνέβη και μαύρα σύννεφα γέμισαν το σπιτικό της Ελένης και του Ματέο στα βόρεια προάστια;

Ναταλία Λιονάκη: Πώς αντέδρασε όταν έμαθε για τα χρήματα που δικαιούται από το ΣΕΗ

Η πρώτη αντίδραση της Ναταλίας Λιονάκη για τα χρήματα...

Ανέστης Ευαγγελόπουλος για Μενεγάκη: «Της έστειλα μήνυμα και μου απάντησε ένα κατεβατό»

Ο Ανέστης Ευαγγελόπουλος μίλησε στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι»...

Αγγελική Ηλιάδη για τον Μπάμπη Λαζαρίδη: «Με κακοποιούσε άσχημα – Φοβόμουν να μη μου πάρει το παιδί»

Η Αγγελική Ηλιάδη προχωρά σε μια βαθιά προσωπική αποκάλυψη,...