Στη γειτονιά των δελφινιών

Ξενάγηση στα μυστικά του Αμβρακικού Κόλπου με το τρεχαντήρι «Αγιος Σώστης»

Ξενάγηση στα μυστικά του Αμβρακικού Κόλπου με το τρεχαντήρι «Αγιος Σώστης»

Οι χελώνες καρέτα καρέτα, οι βίδρες και τα σπάνια θαλασσοπούλια είναι μερικά από τα είδη που μπορεί κάποιος να θαυμάσει στον Αμβρακικό Κόλπο. Ωστόσο, πραγματικά μοναδική εμπειρία προσφέρει η συνάντηση με τα ρινοδέλφινα, που δεν χάνουν την ευκαιρία να εντυπωσιάσουν τον επισκέπτη με τα παιχνίδια και την κολυμβητική δεξιοτεχνία τους.

3 132

Το τρεχαντήρι «Αγιος Σώστης» πραγματοποιεί όλο τον χρόνο ημερήσιες κρουαζιέρες στα νερά του σπουδαίου υδροβιότοπου, με στόχο την παρατήρηση των όμορφων θηλαστικών. Το ξύλινο σκαρί λύνει κάβο από το λιμάνι της Πρέβεζας και μέσα σε λίγη ώρα βρίσκεται στις θαλάσσιες «γειτονιές» όπου ζουν οι οικογένειες των ρινοδέλφινων.

«Οταν τα βλέπουμε να τρώνε, τα παρατηρούμε από μακριά, ενώ, όταν έχουν τελειώσει το φαγητό, έρχονται μπροστά στην πλώρη για να παίξουν και κάνουν άλματα και παιχνίδια με τα μωρά τους» εξηγεί η περιβαλλοντολόγος Βενετία Γίγη, η οποία μαζί με τον συνάδελφό της Βασίλη Λέκκα ξεναγεί τους επισκέπτες στα μυστικά του Αμβρακικού.

7 9

Η κυρία Γίγη επισημαίνει ότι τα ρινοδέλφινα είναι προστατευόμενο είδος και η παρατήρησή τους γίνεται με πολλή προσοχή, ώστε να μην ενοχλούνται από την ανθρώπινη παρουσία.

Πάντως, ο πληθυσμός που ζει μόνιμα στον Αμβρακικό είναι από τους μεγαλύτερους στη Μεσόγειο και έτσι η συνάντηση με τα υπέροχα θαλάσσια θηλαστικά είναι εφικτή όλο τον χρόνο. Εκτός από δελφίνια, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει από κοντά προστατευόμενα είδη πουλιών, ενώ το καλοκαίρι θα παρατηρήσει να κολυμπούν νωχελικά χελώνες καρέτα καρέτα.
Ωστόσο η περιβαλλοντολόγος τονίζει ότι τα νερά του Αμβρακικού «υποφέρουν» από την ανεξέλεγκτη ρίψη αποβλήτων, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στα ποτάμια που εκβάλλουν σε αυτόν, με αποτέλεσμα να μειώνεται επικίνδυνα το οξυγόνο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ