Δωρεάν καφές κάθε 100 χλμ

App της Toyota ανταμείβει Ιάπωνες στην επαρχία Αΐτσι που δεν χρησιμοποιούν κινητό την ώρα της οδήγησης

«Αφησε το κινητό και θα σε κεράσω καφέ» είναι το σλόγκαν της Toyota για τους οδηγούς της επαρχίας στην Ιαπωνία, που έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά θανατηφόρων τροχαίων.

Από την
Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Η γιαπωνέζικη αυτοκινητοβιομηχανία δημιούργησε μια νέα εφαρμογή για smartphone, που ανταμείβει τους οδηγούς που δεν χρησιμοποιούν το κινητό τους την ώρα που οδηγούν με έναν δωρεάν καφέ ανά 100 χιλιόμετρα.

Η εφαρμογή Driving Barista, που διατίθεται μόνο για τους οδηγούς της επαρχίας Αΐτσι, χρησιμοποιεί τους αισθητήρες του κινητού για να ανιχνεύσει αν αυτό χρησιμοποιήθηκε όσο το αμάξι βρισκόταν σε κίνηση. Η χρήση της εφαρμογής είναι εξαιρετικά απλή, καθώς το μόνο που έχει να κάνει ο οδηγός είναι να την ενεργοποιήσει και εν συνεχεία να τοποθετήσει το κινητό με την οθόνη προς τα κάτω πριν ξεκινήσει. Η εφαρμογή καταγράφει τα χιλιόμετρα που διανύει το αμάξι με το GPS και χρησιμοποιεί τους αισθητήρες του γυροσκοπίου του κινητού για να δει αν ο οδηγός το έχει σηκώσει. Οσο το τηλέφωνο παραμένει στη θέση του, συγκεντρώνει τα χιλιόμετρα και, μετά τη συμπλήρωση των 100 πρώτων, οι οδηγοί εξασφαλίζουν κουπόνι για δωρεάν καφέ σε συγκεκριμένα καταστήματα. Αν ωστόσο χρησιμοποιήσει κανείς το κινητό του, τότε ο χιλιομετρικός δείκτης μηδενίζει.

Σύμφωνα με την Toyota, η επαρχία Αΐτσι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό τροχαίων επί 13 συναπτά έτη. Μόνο το 2015 καταγράφηκαν 44.369 τροχαία, ενώ έγιναν 50.101 συλλήψεις οδηγών που έκαναν χρήση των smartphones τους όσο οδηγούσαν.

Το Driving Barista app, που αποτελεί μέρος της καμπάνιας «Αΐτσι, όχι πια η χειρότερη», διατίθεται ήδη δωρεάν για χρήση από Android και iOS. Οι υπεύθυνοι περιμένουν να δουν την ανταπόκριση των οδηγών, αλλά και την επιτυχία του μέτρου στην εν λόγω επαρχία, πριν διευρύνουν τη χρήση του app σε ολόκληρη τη χώρα και ενδεχομένως και στο εξωτερικό.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ