Οριστική λύση στην ατοπική δερματίτιδα!

Το νέο φάρμακο που θα χορηγείται σε ενέσιμη μορφή δεν έχει παρενέργειες

Το νέο φάρμακο που θα χορηγείται σε ενέσιμη μορφή δεν έχει παρενέργειες

Εως τον Μάρτιο του 2017 θα έχει λάβει άδεια για να κυκλοφορήσει στην αμερικανική αγορά ένα «θαυματουργό» νέο φάρμακο, που υπόσχεται οριστική θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας, απαλλάσσοντας σε διάστημα λίγων εβδομάδων από τα συμπτώματα αυτής της εξαιρετικά σοβαρής μορφής εκζέματος, αλλά χωρίς τις επίσης σοβαρές παρενέργειες των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα.

Το φάρμακο, που βασίζεται σε ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο χορηγείται σε ενέσιμη μορφή και μπλοκάρει δύο μόρια του ανοσοποιητικού συστήματος (ιντερλευκίνη 4 και 13), το ανακάλυψε ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός επιστήμονας, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, Γιώργος Γιανκόπουλος. Τα μόρια αυτά, όπως διαπίστωσε στην πρωτοποριακή μελέτη του ο διδάκτωρ Μοριακής Ανοσολογίας εμφανίζουν υπερβολική παραγωγή σε ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα.

e 9

Η δραστική ουσία του dupilumab (η εμπορική με την οποία θα κυκλοφορήσει ονομάστηκε Dupixent) πέρασε με εντυπωσιακά αποτελέσματα -που δημοσιοποιήθηκαν στο περιοδικό «New England Journal of Medicine»- το τρίτο και τελευταίο στάδιο δοκιμών, διάρκειας 16 εβδομάδων, με τη συμμετοχή 1.400 ασθενών. Στο 40% των συμμετεχόντων στη δοκιμή εξαφανίστηκε πλήρως το σύνολο των δερματικών βλαβών, εντός ολίγων μηνών, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς εμφάνισαν εξασθένηση της φαγούρας και των ερυθρών εξανθημάτων ήδη από τη δεύτερη εβδομάδα θεραπείας, με τη χορήγηση μόλις της δεύτερης δόσης του φαρμάκου σε ενέσιμη μορφή.

Οι ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα υποφέρουν από τον έντονο κνησμό που τους προκαλούν τα εκζέματα, με την πλειονότητά τους να αντιμετωπίζει αδυναμία να ηρεμήσει και να κοιμηθεί τα βράδια. Μέχρι σήμερα οι γιατροί εφάρμοζαν στη θεραπεία της δερματίτιδας κρέμες και ισχυρά σκευάσματα που προορίζονται για άλλες παθήσεις, όπως ανοσοκατασταλτικά και στεροειδή, τα οποία όμως είχαν σοβαρές παρενέργειες.

Η χορήγηση της ενέσιμης dupilumab εξάλειψε τα επώδυνα ερυθρά εξανθήματα και κατέστειλε άμεσα τον κνησμό, ενώ οι μόνες παροδικές παρενέργειες που εκδηλώθηκαν σε κάποιους ασθενείς ήταν ελαφρά συμπτώματα επιπεφυκίτιδας και παροδικό οίδημα στην περιοχή των εξανθημάτων.
Το φάρμακο θα κυκλοφορήσει από τη φαρμακευτική εταιρία του Γιανκόπουλου, Regeneron Pharmaceuticals, σε συνεργασία με τη Sanofi.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ