Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Γιώργης αποκαλύπτει στον Χριστόφορο πως η Βικτώρια...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Και ξαφνικά κόντρα ανάμεσα σε Πετρουτσέλι και Πιερίδη

Νωρίς νωρίς τα... τσούγκρισαν τα πασχαλινά αβγά η Φλορίντα...

Ο Λευτέρης Χαρίτος μετά τη Μαρκέλλα Γιαννάτου βρήκε τον έρωτα στην αγκαλιά...

Ο Λευτέρης Χαρίτος είναι ξανά ερωτευμένος και δεν το...

Καμία ευθύνη δεν ανέλαβε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος για το σκάνδαλο της Folli...

Καμία ποινική ευθύνη για τους «μαγειρεμένους» ισολογισμούς της εταιρίας...

Τα δαχτυλίδια του «ιππότη της Πύλου»!

Περίτεχνα κοσμήματα και όπλα σε τάφο που χρονολογείται περίπου στο 1.500 π.Χ.

tw45tw45t 2Ο πρόγονός μας, ο οποίος είχε για τελευταία κατοικία του τον προϊστορικό τάφο που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Πύλο, δεν ήταν κάποιος «τυχαίος». Τα πλούσια κοσμήματα, τα όπλα και τα τέσσερα σφραγιστικά δαχτυλίδια που βρέθηκαν εκεί μαρτυρούν ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικά ισχυρό και σημαντικό Ελληνα, έναν πραγματικό «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών»!

Η σπουδαία ανακάλυψη έγινε πέρυσι το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποίησαν οι αρχαιολόγοι του πανεπιστημίου του Σινσινάτι Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ στην περιοχή του Ανω Εγκλιανού, κοντά στο μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορα. Ο τάφος, που ανήκε σε πολεμιστή και χρονολογείται περίπου στο 1.500 π.Χ., αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου που έχει ανακαλυφθεί σε ταφικό μνημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας μετά το 1950.

Μέσα στον τάφο βρέθηκε ο σκελετός του «ιππότη της Πύλου» και μαζί περισσότερα από 2.000 αντικείμενα, όπως όπλα με επίχρυσες λαβές, αμφορείς, κοσμήματα εξαιρετικής τέχνης και χιλιάδες ψηφίδες πολύτιμων λίθων. Βρέθηκαν και τέσσερα σφραγιστικά δαχτυλίδια κατασκευασμένα από λεπτά φύλλα χρυσού, που έχουν πάνω τους αναπαραστάσεις με αναφορές στη μινωική τέχνη. Ωστόσο, σφραγιστικά δαχτυλίδια δεν μπορούσε να έχει οποιοσδήποτε, αλλά μόνο ένας «άρχοντας» της εποχής. «Ηταν άνδρας 30-35 ετών, εξαιρετικά εύπορος και σημαντική προσωπικότητα, όπως συμπεραίνουμε από τα τέσσερα χρυσά σφραγιστικά δαχτυλίδια, προσωπικά αντικείμενα κύρους» τονίζει η αρχαιολόγος Σάρον Στόκερ και προσθέτει ότι μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι βρέθηκε θαμμένο ένα μπρούτζινο κεφάλι ταύρου με κέρατα, που πιθανότατα συμβολίζει την εξουσία του.

tw45tw45t 4

Το πρώτο δαχτυλίδι έχει μια παράσταση από τα Ταυροκαθάψια, που είναι κοινό μοτίβο των μινωικών τοιχογραφιών, ενώ το δεύτερο και μεγαλύτερο έχει σκαλισμένες πάνω του πέντε γυναικείες μορφές σε ένα
tw45tw45t 1παραθαλάσσιο ιερό.

Το τρίτο δαχτυλίδι δείχνει μια θεϊκή γυναικεία φιγούρα πλαισιωμένη από δύο πουλιά και το τελευταίο απεικονίζει μια γυναίκα καθισμένη σε θρόνο να κρατά έναν καθρέφτη και ένα κέρατο ταύρου ως προσφορά στους θεούς.

Χάλκινο σπαθί

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο τάφος δημιουργήθηκε την εποχή που οι Μυκηναίοι κατέκτησαν τους Μινωίτες και, συνεπώς, τα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα σχετίζονται με τις επιδρομές στη μινωική Κρήτη.

Εκτός από τα σφραγιστικά δαχτυλίδια, στον τάφο βρέθηκαν επίσης ένα χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη λαβή από ελεφαντόδοντο, ένας χάλκινος καθρέπτης επίσης με ελεφαντοστέινη λαβή, χρυσά και ασημένια κύπελλα, μία σπάνια χρυσή αλυσίδα εξαιρετικής τέχνης, περισσότεροι από 50 σφραγιδόλιθοι μινωικής τεχνοτροπίας και τουλάχιστον 1.000 ψηφίδες από ημιπολύτιμους λίθους.

tw45tw45t 3

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....