Πως να προστατέψετε, το σύμβολο της θηλυκότητας!

Ο μήνας Οκτώβριος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως, από το 1985, ως μήνας αφιερωμένος στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, σχετικά με τον καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μακράν την πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες, παγκοσμίως. Οι επιπτώσεις του, δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες που νοσούν, αφορούν επίσης και τις οικογένειες τους και τις κοινότητες και κατ’επέκταση ολόκληρη την κοινωνία.

Η καθιέρωση του Οκτωβρίου, ως μήνα αφιερωμένο στον καρκίνο του μαστού, βοηθάει στην αύξηση της προσοχής και της ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει πλήρης γνώση για τα αίτια του καρκίνου του μαστού. Ξέρουμε όμως, ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες, οι οποίοι ευνοούν την εμφάνιση του.

Για μερικούς από αυτούς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, (όπως το φύλο,η φυλή,το κληρονομικό ιστορικό), για μερικούς όμως, ξέρουμε με ακρίβεια ότι αποφεύγοντας κάποια πράγματα, μειώνουμε σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου.

Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα της ευαισθητοποίησης των ανθρώπων, η σωστή, ενδελεχής ενημέρωση. Ο ακρογωνιαίος λίθος, για την αντιμετώπιση της νόσου, παραμένει η έγκαιρη διάγνωση. Οταν ο καρκίνος ανιχνεύεται νωρίς κι εάν είναι εφικτή η επαρκής διάγνωση και θεραπεία, τότε και μόνο τότε, μπορεί να θεραπευτεί και μάλιστα με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Ενώ αν διαγνωσθεί αργά, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας. Η πλειοψηφία των θανάτων συμβαίνει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο στο μαστό διαγιγνώσκονται σε προχωρημένα στάδια, κάτι το οποίο οφείλεται συνήθως σε έλλειψη ενημέρωσης ή σε μη εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί εάν τεθούν κατάλληλα προγράμματα σε εφαρμογή. Η επιστημονική κοινότητα έχει κάνει μεγάλα άλματα στην αντιμετώπιση αυτού του ‘’φονιά’’ του γυναικείου φύλου και μένουν και πολλά ακόμη να κάνει, αλλά το μήνυμα που υπάρχει είναι αισιόδοξο!!

“Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΘΕΙ”

Η μοιρολατρεία είναι λανθασμένη στάση ζωής, η ενημέρωση και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές και αυτό είναι ευθύνη όλων μας!

Σταύρος Τσιριγωτάκης

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΣΤΟΛΟΓΙΑΣ,

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΣΤΟΛΟΓΙΑΣ,SIS (SENOLOGIC INTERNATIONAL SOCIETY).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ