Μεγάλη κομπίνα σε βάρος του ΙΚΑ

Υπάλληλος της Βουλής, τέσσερις ιδιώτες και ισάριθμοι εργαζόμενοι στο Ιδρυμα υπεξαίρεσαν 180.000 ευρώ

Υπάλληλος της Βουλής, τέσσερις ιδιώτες και ισάριθμοι εργαζόμενοι στο Ιδρυμα υπεξαίρεσαν 180.000 ευρώ

Ενας υπάλληλος της Βουλής συνελήφθη, μαζί με τέσσερις υπαλλήλους του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στο Αιγάλεω και τέσσερις ιδιώτες, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που είχε ζημιώσει το Ιδρυμα με το ποσό των 180.000 ευρώ, χρησιμοποιώντας πλαστά παραστατικά για δήθεν νοσηλεία ασφαλισμένων και αγορά αναλώσιμων ιατρικών προϊόντων.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΔΟΣΗ ΠΑΝΟΥ

Τη μεγάλη κομπίνα, που αποκάλυψε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., σε βάρος του ΙΚΑ ΕΤΑΜ φαίνεται να εμπνεύστηκαν οι συλληφθέντες υπάλληλοι, οι οποίοι είχαν εντοπίσει τους κωδικούς στους φακέλους δύο ασφαλισμένων του ΙΚΑ που είχαν αποβιώσει. Μέσω αυτών των κωδικών κατάφερναν με πολύπλοκο τρόπο να χρεώνουν στο ΙΚΑ ποσά νοσηλείας και αναλώσιμων υλικών. Μάλιστα, εκμεταλλεύονταν την ιδιότητά τους για να μπουν στα ηλεκτρονικά συστήματα και να αλλάξουν τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών των θανόντων, αντικαθιστώντας τους με αυτούς συνεργών αλλά και συγγενών τους, όπως ο υπάλληλος της Βουλής! Βέβαια, όλοι οι συλληφθέντες γνώριζαν πού θα χρησιμοποιούνταν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους…

Οι τέσσερις υπάλληλοι του ΙΚΑ χρέωναν το Ιδρυμα με πλαστά παραστατικά και γνωματεύσεις για υποτιθέμενη νοσηλεία των δύο… νεκρών ασφαλισμένων. Παράλληλα πλαστογραφούσαν δικαιολογητικά που κατέθεταν ασφαλισμένοι για την αγορά αναλώσιμων ιατρικών υλικών και αναπηρικών αμαξιδίων!

Περίμεναν την έγκριση

Σε αυτήν την περίπτωση οι κατηγορούμενοι περίμεναν να εγκριθεί το κονδύλι της δαπάνης και να πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των ασφαλισμένων. Στη συνέχεια παρουσίαζαν στο ηλεκτρονικό σύστημα νέα δαπάνη, πλαστογραφώντας τα στοιχεία τους και αλλάζοντάς τα με τα στοιχεία των θανόντων, των οποίων τους φακέλους χειρίζονταν!

Η απάτη αποκαλύφθηκε όταν στο υποκατάστημα του Αιγάλεω διενεργήθηκε εσωτερικός έλεγχος, με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί ότι πιστώνονταν μεγάλα χρηματικά ποσά σε δύο ασφαλισμένους, οι οποίοι μάλιστα άλλαζαν συνεχώς τραπεζικούς λογαριασμούς! Αμέσως ειδοποιήθηκε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και ολοκλήρωσε την έρευνα, η οποία αποκάλυψε τη μεγάλη κομπίνα, μαζί με τη διοίκηση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ