Μπλόκο στο Πάρκινσον με τον καφέ!

Η πρωτεΐνη που γεννά την ασθένεια και οι δύο ουσίες που την εμποδίζουν

Η πρωτεΐνη που γεννά την ασθένεια και οι δύο ουσίες που την εμποδίζουν

Η λύση για την αποτροπή -ή έστω τη σημαντική καθυστέρηση- της νόσου Πάρκινσον ίσως τελικά να κρύβεται στον καφέ! Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Saskatchewan του Καναδά αναγνώρισαν δύο ουσίες που περιέχονται στην καφεΐνη και οι οποίες καταφέρνουν να εμποδίσουν την ανώμαλη αναδίπλωση μιας πρωτεΐνης, τη άλφα-συνουκλεΐνης, που θεωρείται γενεσιουργός αιτία της ασθένειας.

Οπως εξηγούν οι ερευνητές, ως σήμερα οι περισσότερες έρευνες για το φάρμακο της νόσου Πάρκινσον (η οποία παραμένει χωρίς θεραπεία) επικεντρώνονταν στην αύξηση της παραγωγής ντοπαμίνης από τον οργανισμό. Δηλαδή του νευροδιαβιβαστή που ελέγχει την κίνηση και ο οποίος πλήττεται από την έλευση της νόσου. Η καναδική ερευνητική ομάδα όμως θεωρεί ότι είναι δύσκολη η αύξηση της ντοπαμίνης, εφόσον έχουν καταστραφεί ήδη από τη νόσο τα νευρικά κύτταρα που την παράγουν. Ετσι, προχώρησε την έρευνα λίγα βήματα πιο πριν, στην αρχική αιτία που οδηγεί στην καταστροφή αυτών των κυττάρων, την πρωτεΐνη άλφα-συνουκλεΐνη.

Τα πειράματα που έκαναν εργαστηριακά, σε κυτταρικές γραμμές που προέρχονταν από κύτταρα μαγιάς, έδειξαν ότι οι συγκεκριμένες ουσίες της καφεΐνης, οι οποίες ονομάζονται C8-6-I και C8-6-N, έχουν την ικανότητα να προσδένονται στα μόρια της άλφα-συνουκλεΐνης και να εμποδίζουν την ανώμαλη αναδίπλωσή της, μπλοκάροντας έτσι και τα επόμενα στάδια της ασθένειας: τη συσσώρευση των πρωτεϊνικών μορφωμάτων -των λεγόμενων σωματιδίων Lewy-, τα οποία τελικά καταστρέφουν τα νευρικά κύτταρα της ντοπαμίνης και κατά συνέπεια τον έλεγχο των ασθενών στις κινητικές λειτουργίες τους.

Πρώτη φορά

Η πιθανή ευεργετική επίδραση της καφεΐνης σε ασθενείς με Πάρκινσον είχε διαπιστωθεί ήδη από παλιότερες έρευνες. Είναι όμως η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται ουσίες οι οποίες προέρχονται από αυτήν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ασθένεια. Μάλιστα εκτός από την καφεΐνη οι ερευνητές αναζήτησαν -χωρίς παρόμοια επιτυχία- πιθανές ευεργετικές ουσίες και στη νικοτίνη και τη μετφορμίνη. Το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες, που δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στην επιθεώρηση «ACS Chemical Neuroscience», είναι να προχωρήσουν σε δοκιμές σε πειραματόζωα, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα προσέγγιση απέναντι στην εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ