Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο Γιώργος Μαργαρίτης έφερε το «Κελί 33» στο «Έναστρον»

Μια ιδιαίτερη στιγμή, τόσο για τον ίδιο τον Χρήστο...

«Πρωινό ΣουΣου»: Άνοδο στο δυναμικό κοινό

Άνοδο στο δυναμικό κοινό 18-54 καταγράφει η εκπομπή «Πρωινό...

Τραβάνε τα μαλλιά τους οι επικοινωνιολόγοι στα γραφεία της Κουμουνδούρου με τις…...

Λυτοί και δεμένοι έχουν πέσει πάνω του για να...

Πλατινένια «Ζάρι» Σάττι

Σε μόλις δύο εβδομάδες από την κυκλοφορία του το...

Η γη «τρέμει» ασταμάτητα!

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι μετά τα 5,5 Ρίχτερ που ταρακούνησαν τα Ιωάννινα και ανάγκασαν τους κατοίκους να ξενυχτήσουν στις πλατείες και στα αυτοκίνητά τους

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι μετά τα 5,5 Ρίχτερ που ταρακούνησαν τα Ιωάννινα και ανάγκασαν τους κατοίκους να ξενυχτήσουν στις πλατείες και στα αυτοκίνητά τους

Εβδομάδα αγωνίας άρχισε για τους κατοίκους των Ιωαννίνων και των γύρω χωριών μετά την ισχυρή δόνηση 5,5 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, και τους δεκάδες μικρότερους σεισμούς που ακολούθησαν, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι νωρίς για να πουν με βεβαιότητα εάν επρόκειτο για το κύριο γεγονός και θεωρούν βέβαιο ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί την περιοχή για αρκετές μέρες.

Ο ισχυρός σεισμός εκδηλώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου (στις 23.14) με επίκεντρο περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, σε ένα ρήγμα χαρτογραφημένο, αλλά με άγνωστη δυναμική. «Αποτελείται από πολλά μικρά τμήματα που ενεργοποιούνται σταδιακά και δίνουν όλους αυτούς τους σεισμούς» λέει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

f3 9

Η αρχική μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έδειξε 5,3 Ρίχτερ αλλά νεότερες μετρήσεις αναθεώρησαν το μέγεθος σε 5,5 Ρίχτερ.

Επιφανειακός

Ο σεισμός -τον οποίο ακολούθησαν εκατοντάδες δονήσεις έως 4,9 Ρίχτερ- ήταν επιφανειακός (με εστιακό βάθος περίπου 5 χιλιόμετρα) και ταρακούνησε την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων. Πολλοί κάτοικοι πετάχτηκαν έντρομοι από τα σπίτια τους και ξενύχτησαν (υπό βροχήν) σε δρόμους και πλατείες. Η ανησυχία κορυφώθηκε μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε στις 03.41 τα ξημερώματα της Κυριακής και ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στα Ιωάννινα, καθώς πολλές οικογένειες μπήκαν σε αυτοκίνητα και κατευθύνθηκαν σε παραλίμνιες περιοχές. Την ίδια ώρα, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δεχόταν βροχή κλήσεων από κατοίκους που ρωτούσαν με αγωνία να μάθουν αν πρόκειται να γίνει μεγαλύτερος σεισμός και αν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

f5 2

Οι σεισμολόγοι πάντως δεν μπορούν να δώσουν κατηγορηματική απάντηση στο ερώτημα αν τα 5,5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. «Η δραστηριότητα συνεχίζεται κανονικά αλλά είναι πρόωρο να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός» λέει ο κ. Λέκκας, ενώ αντίστοιχη άποψη εκφράζει και ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πλούσια ακολουθία με πολλούς μετασεισμούς που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μεγεθών. «Αυτός ο συνδυασμός αποτελεί μια πολύ καλή ένδειξη ότι μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό, αλλά αυτό δεν είναι 100% βέβαιο ακόμα» επισημαίνει.

f3 342

Ελεγχος

Εκείνο στο οποίο συμφωνούν οι επιστήμονες είναι ότι η εβδομάδα που έρχεται θα είναι δύσκολη για τους κατοίκους των Ιωαννίνων, καθώς η γη (θα) τρέμει ασταμάτητα. «Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες γιατί, ό,τι και να γίνει, σίγουρα μιλάμε για μια πλούσια ακολουθία που θα ταλαιπωρήσει την περιοχή όλη την ερχόμενη εβδομάδα» λέει ο κ. Παπαζάχος, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει τα εξής: «Αυτό που συστήνουμε στους κατοίκους είναι να ελέγξουν τα κτίριά τους με μηχανικό, αν διαπιστώσουν ρωγμές ή άλλες βλάβες, να αγνοήσουν τις φήμες και να οπλιστούν με υπομονή γιατί θα έχουμε κι άλλους μετασεισμούς τα ερχόμενα 24ωρα, μέχρι να εκτονωθεί η μετασεισμική ακολουθία».

f6 2

Μικρές ζημιές και ρωγμές σε παλιές κατοικίες

f2 8

Περιορισμένες ήταν οι υλικές ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός των 5,5 Ρίχτερ στα Ιωάννινα. Εως χθες το βράδυ είχαν αναφερθεί βλάβες σε παρεκκλήσι στη Μονή Βελλάς και σε κελιά του Μοναστηριού της Παναγίας στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου, ενώ κάποιες ρωγμές έχουν υποστεί ορισμένες παλιές κατοικίες σε χωριά της περιοχής. Επίσης, αυθημερόν αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα που προκλήθηκαν στο οδικό δίκτυο από πολλές μικρές κατολισθήσεις. Πάντως ακριβέστερη εικόνα θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων σε δημόσια κτίρια που αρχίζει σήμερα επιτροπή μηχανικών.

f4 pigi epirusgate 5

Το πρωί της Κυριακής συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας Ιωαννίνων και αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά σήμερα όλα τα σχολεία στους Δήμους Ιωαννίνων, Ζίτσας και Πωγωνίου, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιωαννίνων καθώς και οι δημόσιες υπηρεσίες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια. Με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναστέλλεται έως την Τετάρτη η λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων και του Ειρηνοδικείου Κόνιτσας, ενώ με απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή αναβλήθηκε ο αγώνας ΠΑΣ Γιάννινα – Λεβαδειακός.

Σε ανακοίνωσή του το συντονιστικό καλεί τους κατοίκους της περιοχής να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να ενημερώνονται από τις επίσημες κρατικές Αρχές και τον ΟΑΣΠ. Επίσης, συστήνει προσοχή στους κατοίκους που μένουν σε παλιά κτίρια με πρόβλημα στατικότητας. Σήμερα το απόγευμα το συντονιστικό θα συνεδριάσει εκ νέου για να επανεκτιμήσει την κατάσταση.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...