Στροφή επί δεξιά στην υγιεινή

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι συντηρητικοί νιώθουν ιδιαίτερη αποστροφή για μικρόβια και ασθένειες

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι συντηρητικοί νιώθουν ιδιαίτερη αποστροφή για μικρόβια και ασθένειες

Μια κατσαρίδα που βολτάρει στην κουζίνα ή στο μπάνιο, ένα ξεχασμένο φρούτο που μούχλιασε στο ψυγείο, ένας ιδιοκτήτης σκύλου που δεν μαζεύει τις ακαθαρσίες του ζώου του ή ο διπλανός στο μετρό και το λεωφορείο που έχει ξεχάσει να κάνει μπάνιο και η κολόνια του ανακατεύεται με την ιδρωτίλα, με «φονικά» αποτελέσματα.

Αν όλα αυτά σας προκαλούν αποστροφή ή και αηδία, δεν σημαίνει μόνο πως σας αρέσει η καθαριότητα. Σημαίνει πως η στάση ζωής σας και η ιδεολογία σας έχουν συγκεκριμένες ρίζες, όπως ανακάλυψαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Αμστερνταμ, με επικεφαλής τον Τζόσουα Τάιμπουρ του Τμήματος Πειραματικής και Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας. Ερεύνησαν σε ποιο βαθμό οι πολιτικές πεποιθήσεις σχετίζονται με το συναίσθημα αηδίας αλλά και με την έμπρακτη αποφυγή των μικροβίων και των ασθενών. Οσο λοιπόν πιο συντηρητική στάση ζωής, νοοτροπία και πολιτική ιδεολογία έχει ένας άνθρωπος τόσο πιθανότερο είναι να νιώθει αποστροφή και αηδία για τα μικρόβια, αλλά και για διάφορες άλλες καταστάσεις και διαπροσωπικές επαφές, που εκλαμβάνει ως «απειλητικές».

Και στην Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, που συμπεριέλαβε στοιχεία και από την Ελλάδα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να τοποθετήσουν τον εαυτό τους σε μια κλίμακα από το 0 έως το 6, όσον αφορά το πώς αξιολογούν τους παλιομοδίτικους τρόπους και τις παλιομοδίτικες αξίες, την έκτρωση, την πορνογραφία, τις κατασκηνώσεις γυμνιστών, τους πειραματισμούς των νέων με τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το σεξ, καθώς και τη γενικότερη επιθυμία των ανθρώπων να δοκιμάσουν πολλές διαφορετικές ιδέες και εμπειρίες.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, αφενός, ότι οι χώρες που είναι περισσότερο επιβαρυμένες από νόσους είναι πιο συντηρητικές και, αφετέρου, οι άνθρωποι που είναι πιο συντηρητικοί ιδεολογικά νιώθουν μεγαλύτερη αίσθηση αποστροφής. Χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία, που μαστίζονται από πολλές ασθένειες, εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά αποστροφής και αηδίας μεταξύ του πληθυσμού τους, ενώ στον αντίποδα είναι χώρες όπως η Σουηδία, η Αγγλία και ο Καναδάς, όπου οι άνθρωποι νιώθουν λιγότερη αποστροφή απέναντι στα μικρόβια και στους αρρώστους. Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο μέσο της κλίμακας.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ