Κρέας- λιπαρά «αθώα» για τις καρδιοπάθειες

Νέα έρευνα δείχνει ότι «ένοχοι» είναι,οι πατάτες, το ρύζι και τα δημητριακά

Νέα έρευνα δείχνει ότι «ένοχοι» είναι,οι πατάτες, το ρύζι και τα δημητριακά

Να ταράξει τα νερά όσον αφορά όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα για την καρδιοπάθεια πετυχαίνει νέα έρευνα από την Τσεχία.

Οπως δηλαδή υποστηρίζει ο δρ Pavel Grasgruber από το πανεπιστήμιο Masaryk, έχοντας μελετήσει διατροφικά δεδομένα από 42 ευρωπαϊκές χώρες σε βάθος δεκαέξι χρόνων, για τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών νόσων δεν ευθύνεται η υπερβολική κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών με πολλά λιπαρά. Αντίθετα, «ένοχοι» είναι οι υδατάνθρακες: οι πατάτες, το ρύζι και τα δημητριακά.

Η διαπίστωση ανατρέπει τις διατροφικές οδηγίες των περισσοτέρων χωρών, μεταξύ αυτών και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που συνδέουν τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερίνη με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αντίθετα, ο δρ Grasgruber υποστηρίζει ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα δημητριακά, το σιτάρι και οι πατάτες, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Μπορώ με υπευθυνότητα να συστήσω σε όλους», συνεχίζει, «να αλλάξουν τη διατροφή τους και να μειώσουν το φορτίο υδατανθράκων».

Οπως επισημαίνει, παίρνοντας ως παράδειγμα τη Βρετανία, οι σημερινές διατροφικές οδηγίες για το ζήτημα εισήχθησαν το 1983, οπότε οι βρετανικές Αρχές συμβούλευσαν τους πολίτες να καταναλώνουν λιγότερο λίπος, ειδικά κορεσμένα λιπαρά, και περισσότερα μακαρόνια, πατάτες και δημητριακά. Εκτοτε, υποστηρίζει, παρατηρήθηκε η σύγχρονη «επιδημία» διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας.

Υψηλότερα

Αντίθετα, τονίζει, η έρευνα (που έγινε σε 42 χώρες και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Food and Nutrition Research») έδειξε ότι τα ποσοστά καρδιοπαθειών ήταν υψηλότερα στις χώρες εκείνες με διατροφικές συνήθειες που περιλάμβαναν μεγάλα ποσοστά υδατανθράκων. Και όχι σε εκείνες στις οποίες οι κάτοικοι προτιμούσαν την πρωτεΐνη του κρέατος και τα λιπαρά. Μάλιστα το τυρί με υψηλά λιπαρά, επισημαίνει, δρα προστατευτικά στην υγεία της καρδιάς! Ο ίδιος συμβουλεύει να ακολουθούμε μία διατροφή πλούσια σε εσπεριδοειδή, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, ψάρια, λαχανικά και γαλακτοκομικά, προκειμένου να ενισχύσουμε την υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία. Τα περισσότερα, αν μη τι άλλο, είναι χαρακτηριστικές τροφές της λεγόμενης μεσογειακής διατροφής, την οποία (με την εξαίρεση των λιπαρών) συστήνουν και οι πολέμιοι της χοληστερίνης.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ