Ο ευεργέτης εφοπλιστής Γιώργος Κουμάνταρος «έφυγε» πλήρης ημερών

Ενα από τα πλέον αξιόλογα μέλη της έχασε η ελληνική ναυτιλία, που θρηνεί τον θάνατο του Γιώργου Κουμάνταρου, αδελφού της Ντόλλυς Νικ. Γουλανδρή, ο οποίος διακρίθηκε ως ένας από τους πιο επιτυχημένους πλοιοκτήτες των τελευταίων δεκαετιών.

Ενα από τα πλέον αξιόλογα μέλη της έχασε η ελληνική ναυτιλία, που θρηνεί τον θάνατο του Γιώργου Κουμάνταρου, αδελφού της Ντόλλυς Νικ. Γουλανδρή, ο οποίος διακρίθηκε ως ένας από τους πιο επιτυχημένους πλοιοκτήτες των τελευταίων δεκαετιών. Ο Γιώργος Κουμάνταρος «έφυγε» πλήρης ημερών, σε ηλικία 94 ετών, αφήνοντας πίσω του σπουδαίο έργο σε πολλούς τομείς της οικονομίας και έχοντας αναπτύξει πλούσια φιλανθρωπική δράση, καθώς υπήρξε μεγάλος ευεργέτης της Εκκλησίας, της ελληνικής ομογένειας και της γενέτειράς του, της Σπάρτης.
Μέλος μια ιστορικής οικογένειας της Πελοποννήσου, με παράδοση στον χώρο της ναυτιλίας και ενασχόληση με την πολιτική και τις τέχνες, ο εφοπλιστής ευεργέτης γεννήθηκε το 1922 στο Λονδίνο και φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Μακρή στην Αθήνα.

Ναυτιλιακή εταιρία

Το 1946 ταξίδεψε στις ΗΠΑ, όπου τρία χρόνια αργότερα ίδρυσε τη ναυτιλιακή εταιρία Southern Star Shipping Co, ενώ το 1962 προχώρησε στην ίδρυση της Flour Mills of Nigeria PLC στη Νιγηρία, που εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες αλευροβιομηχανίες του κόσμου. Στη συνέχεια επεκτάθηκε επιχειρηματικά σε άλλους τομείς, όπως στο εμπόριο λιπασμάτων και στις εισαγωγές – εξαγωγές τσιμέντου, ενώ υπήρξε μέλος διοικητικών συμβουλίων μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων, τραπεζών και φιλανθρωπικών οργανισμών.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ταμείου Πίστεως για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, ενώ με την αδελφή του δημιούργησαν την Εθνική Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης, που στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό των αρχών του 20ού αιώνα. Ο Γιώργος Κουμάνταρος αγαπούσε τη θάλασσα, είχε κατασκευάσει τέσσερα αγωνιστικά γιοτ και είχε κερδίσει τρεις φορές το παγκόσμιο πρωτάθλημα Maxi Championship. Λάτρευε, επίσης, το τένις και ήταν συλλέκτης έργων τέχνης.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα στις 13.00 στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ η ταφή του θα γίνει στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Η οικογένειά του παρακαλεί, αντί στεφάνων, τα χρήματα να δοθούν σε δωρεές υπέρ των οργανώσεων Παιδικά Χωριά SOS, Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, Η Αργώ και Δεσμός.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ