Δημιουργία ωαρίων έξω από το σώμα

Το σημαντικό επίτευγμα επιστημόνων σε ποντίκια ίσως αξιοποιηθεί και σε ανθρώπους

Το σημαντικό επίτευγμα επιστημόνων σε ποντίκια ίσως αξιοποιηθεί και σε ανθρώπους

Ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν για πρώτη φορά ωάρια ποντικιών έξω από το σώμα ενός πειραματόζωου, σε κυτταρικές καλλιέργειες στο εργαστήριο!

Στη συνέχεια τα εργαστηριακά ωάρια γονιμοποιήθηκαν κανονικά και από αυτά γεννήθηκαν υγιή ποντικάκια. Το σημαντικότατο επίτευγμα έγινε από τους ερευνητές του πανεπιστημίου Κιούσου, με επικεφαλής τον αναπαραγωγικό βιολόγο Κατσουχίκο Χαγιάσι, οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο επιστημονικό περιοδικό «Nature».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, καθώς και αναπρογραμματισμένα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα από δερματικά κύτταρα από την ουρά ενήλικων ποντικιών. Στη συνέχεια κατάφεραν να κάνουν αυτά τα βλαστικά και πολυδύναμα κύτταρα να ωριμάσουν στο εργαστήριό τους, έτσι ώστε να γίνουν κανονικά ωάρια. Κατόπιν χρησιμοποίησαν αυτά τα εργαστηριακά ωάρια για εξωσωματική γονιμοποίηση με σπέρμα και τα έμβρυα που προέκυψαν τα εμφύτευσαν σε θηλυκά ποντίκια.

Τα ποντικάκια που γεννήθηκαν, εκτός από απόλυτα υγιή, ήταν και γόνιμα, αφού γέννησαν τους δικούς τους απογόνους! Ωστόσο, από τα 300 περίπου εργαστηριακά ωάρια που γονιμοποιήθηκαν μόνο 11 κατέληξαν σε φυσιολογικές κυήσεις, γεγονός που δείχνει ότι τα πρώτα πειράματα είχαν ένα χαμηλό ποσοστό επιτυχίας.

Στο μέλλον
Σύμφωνα με τους Ιάπωνες επιστήμονες, η σπουδαία ανακάλυψη θα μπορούσε στο μέλλον να αξιοποιηθεί και στους ανθρώπους, παρέχοντας τεχνητά ωάρια σε ζευγάρια που αδυνατούν να κάνουν παιδί. Ομως θα χρειασθούν τουλάχιστον 10 χρόνια για κάτι τέτοιο, ενώ αρκετοί είναι οι επιστήμονες που αναρωτιούνται αν και κατά πόσο η τεχνική θα μπορούσε να λειτουργήσει και στα ανθρώπινα ωάρια.

Την ίδια ώρα, αρκετοί ερευνητές διεθνώς εκφράζουν ανησυχίες σε ό,τι αφορά το θέμα της ηθικής αλλά και της ασφάλειας, καθώς πιθανά σφάλματα στα εργαστηριακά ωάρια θα μπορούσαν να περάσουν και στις επόμενες γενιές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ωάριο είναι το μόνο είδος κυττάρου που μπορεί να διαιρεθεί και να παράγει οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου, μια διαδικασία που οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως. Πάντως, πολύ σύντομα, διάφορα ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο αναμένεται ότι θα επιχειρήσουν να επαναλάβουν το ιαπωνικό επίτευγμα με μεγαλύτερα ζώα, όπως χοίρους και πρόβατα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ