Ερευνα-σοκ της ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Σπάνε κοντέρ η φτώχεια και η ανεργία

ο 35,7% του πληθυσμού των Ελλήνων πολιτών βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, το 39,9% στερείται βασικά υλικά αγαθά και υπηρεσίες, ενώ το σύνολο των ελληνικών νοικοκυριών κόβει ακόμη και το ψωμί

Το 35,7% του πληθυσμού των Ελλήνων πολιτών βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, το 39,9% στερείται βασικά υλικά αγαθά και υπηρεσίες, ενώ το σύνολο των ελληνικών νοικοκυριών κόβει ακόμη και το ψωμί, με τη μέση μηνιαία κατανάλωση να έχει μειωθεί κατά περίπου 90% (!) σε σύγκριση με το 2008! Η τελευταία έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) για τις συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα περιγράφει ανάγλυφα την απελπισία για τη σκληρή καθημερινότητα στην Ελλάδα των Μνημονίων, με αριθμούς που παραπέμπουν σε χώρα υπό κατοχή, όπου η φτώχεια και η ανεργία… σπάνε τα κοντέρ!

Στα περισσότερα νοικοκυριά, η κατανάλωση κρέατος, γάλακτος και τυριού γίνεται όλο και πιο σπάνια, και τα συγκεκριμένα αγαθά αντικαθίστανται από τα ζυμαρικά και το ρύζι, που έχουν χαμηλότερο κόστος. Οσο για τη θέρμανση, μόλις το 35,5% χρησιμοποιεί καλοριφέρ με πετρέλαιο, έναντι 68,2% προ κρίσης και όλο και περισσότεροι Ελληνες στρέφονται σε πιο οικονομικές λύσεις. Για οικονομικούς και άλλους λόγους, το 14,2% του πληθυσμού δεν κάνει τις απαραίτητες για την υγεία του ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες (έναντι 4,7% το 2007), ενώ θεαματική είναι η πτώση ακόμη και στην αγορά τσιγάρων, που ξεπερνάει το 50% σε σύγκριση με το 2008.

Δραματικές επιπτώσεις

Η κρίση, η βαριά φορολογία και οι συνεχείς μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις έχουν δραματικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του πληθυσμού, με σχεδόν τέσσερις στους 10 πολίτες να στερούνται λόγω οικονομικής αδυναμίας τουλάχιστον τρία από τα παρακάτω αγαθά: διατροφή που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά, δυνατότητα πληρωμής ενοικίου και λογαριασμών, ικανοποιητική θέρμανση, τηλέφωνο, έγχρωμη τηλεόραση, πλυντήριο ρούχων, αυτοκίνητο και μίας εβδομάδας διακοπές.

Την ίδια ώρα, το… τέρας της ανεργίας ρίχνει βαριά τη σκιά του στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων, με ποσοστό 24,9% στο σύνολο του πληθυσμού και 40,9% στους νέους. Η σκληρή πραγματικότητα ξεπερνάει ακόμη και το… όραμα του Γιώργου Παπανδρέου για «έναν εργαζόμενο σε κάθε σπίτι», καθώς 1.052.802 άνθρωποι ηλικίας 18 – 60 ετών και 230.774 παιδιά ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο (!), δίνοντας μάχη για την επιβίωσή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η χώρα μας εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. (ακολουθούν Ισπανία με 22,1%, Κροατία με 16,3% και Κύπρος με 15,1%), ενώ η χαμηλότερη ανεργία καταγράφεται στην Γερμανία (4,6%).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ