Το ΣτΕ ψάχνει για σολομώντεια λύση

«Πυρετός» σε κυβέρνηση – Ν.Δ., καθώς άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση της συνταγματικότητας του νόμου

«Πυρετός» σε κυβέρνηση – Ν.Δ., καθώς άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση της συνταγματικότητας του νόμου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για Μαξίμου και Πειραιώς, και οι δυο πλευρές ετοιμάζουν τη στρατηγική τους για την επόμενη μέρα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Κυβέρνηση και Ν.Δ. για εβδομάδες βρίσκονται «στα κάγκελα» κατηγορώντας η μία την άλλη με βαριές εκφράσεις, ενώ εκτός ορίων ήταν και η πρόσφατη αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Ν.Δ. θεωρεί ότι σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος θα έχει πετύχει την πρώτη στρατηγική νίκη, καθώς έχει κάνει το θέμα των καναλιών «σημαία», μιλώντας για «εκτροπή» της κυβέρνησης. Από την άλλη, το Μαξίμου τα τελευταία 48ωρα έχει αλλάξει στρατηγική και χαράσσει τη γραμμή της άμυνάς του με τη θέση ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι εκτελεστές, αλλά η κυβέρνηση νομοθετεί, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα διορθωτικών αλλαγών του νόμου, σε περίπτωση που αποφασίσει κάτι τέτοιο το ΣτΕ. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από αποφάσεις των δικαστηρίων αλλά από εκλογές!

Μέγα ερώτημα βέβαια είναι τι θα γίνει με τους υπερθεματιστές που (τουλάχιστον) θα ζητήσουν πίσω τις προκαταβολές, σε περίπτωση που ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες κριθεί αντισυνταγματικός.

Πέμπτη διάσκεψη

Σήμερα το απόγευμα πάντως η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα πραγματοποιήσει την πέμπτη κρίσιμη διάσκεψή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της Ολομέλειας έχουν διαμορφωθεί διάφορες τάσεις, ωστόσο η πλειοψηφία των δικαστών φέρεται να εντοπίζει σημεία αντισυνταγματικότητας στη νομοθετική ρύθμιση. Λόγω αυτού, φαίνεται να προωθείται ως… σολομώντεια λύση η πρόταση το Συμβούλιο της Επικρατείας να μην αποφασίσει οριστικά εδώ και τώρα, αλλά να εκδώσει μια προδικαστική απόφαση, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να συγκροτήσει το ΕΣΡ μέσα σε έξι μήνες.

Μετά τη συγκρότησή του το ΕΣΡ θα αποφανθεί για το σύννομο ή μη των ενεργειών για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.
Βέβαια, σε αυτήν την περίπτωση οι νέοι καναλάρχες θα μπουν στην… αναμονή ως προς το άνοιγμα των καναλιών τους και θα αρχίσει νέος κύκλος σφοδρών αντιπαραθέσεων!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ