Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Σεισμός στην κυβέρνηση! Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά

Δεν πέφτει μαύρο στα κανάλια που δεν πήραν άδεια! Θα επιστραφούν στους υπερθεματιστές τα εκατομμύρια που έδωσαν

Δεν πέφτει μαύρο στα κανάλια αλλά στον νόμο Παππά για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας, που με απόφαση «σεισμό» για την κυβέρνηση από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε αντισυνταγματικός με πλειοψηφία 14 έναντι 11.

Μετά την κρίσιμη απόφαση, όλα μένουν ίδια, προς το παρόν, στο τηλεοπτικό τοπίο, αφού ο διαγωνισμός είναι σαν να μην έγινε ποτέ, ενώ, σύμφωνα με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, θα επιστραφούν τα περίπου 85.000.000 ευρώ (από τα συνολικά 255.000.000 ευρώ) που είχαν καταβάλει οι τέσσερις υπερθεματιστές. «Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην κυβέρνηση» τόνισε. Ανώτατη πηγή του ΣτΕ, πάντως, τόνισε ότι «πρόκειται για μια απόφαση που δίνει καθαρές λύσεις, χωρίς αστερίσκους».

Υστερα από πέντε πολύωρες διασκέψεις και με ένα έντονο παρασκήνιο, η διευρυμένη Ολομέλεια του ΣτΕ κατέληξε τελικά στην οριστική κρίση της για το ζήτημα ότι η μετακύλιση των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ) στον υπουργό Επικρατείας για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας είναι μη σύννομη. Νομικοί και δικαστικοί κύκλοι εξαρχής είχαν θέσει ως κεντρικό ζήτημα συνταγματικότητας το θέμα της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων του ΕΡΣ στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Επειτα από πολύμηνη διαδικασία, η οποία άρχισε από την κατάθεση 23 αιτήσεων ακύρωσης του νόμου Παππά (υπ’ αριθμόν 4339/2015) και των εφαρμοστικών αποφάσεών του, το ΣτΕ κατέληξε τελικά ότι ο επίμαχος νόμος είναι αντισυνταγματικός και παρά το γεγονός ότι όλες οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων είχαν απορριφθεί.Οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών συζητήθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 4 Ιουλίου 2016.

Αρμόδιο το ΕΣΡ

Οι νομικοί παραστάτες των τηλεοπτικών σταθμών υποστήριξαν ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ότι αρμόδιο για να προχωρήσει στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι μόνο το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Επισημαίνουν, ακόμη, ότι ο αριθμός των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών είναι αυθαίρετος, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση για το πώς κατέληξε η διοίκηση σε αυτό το νούμερο. Επιπλέον, η τιμή εκκίνησης, που ορίστηκε στα 3.000.000 ευρώ, είναι επίσης αυθαίρετη, αφού δεν προκύπτει ούτε από τις δύο μελέτες που συντάχθηκαν για το ζήτημα, μεταξύ των οποίων αυτή του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.

Από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι επισήμαναν ότι το ΕΣΡ είχε πρόβλημα νόμιμης συγκρότησης, προσθέτοντας ότι είχε κριθεί αντισυνταγματική η παράταση της λειτουργίας του και για αυτόν τον λόγο ακολουθήθηκε η επίμαχη διαδικασία.

Κατά την έξοδό του από το κτίριο του ΣτΕ, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νικόλαος Σακελλαρίου δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση: «Η διάσκεψη είναι μυστική».

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...