Χειρουργεία «κίνδυνος θάνατος»!

Καταγγελίες-σοκ εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία! Βλάβες στον εξοπλισμό και δραματικές ελλείψεις αναλώσιμων υλικών

Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζουν τα χειρουργεία σε 46 νοσοκομεία ανά την Ελλάδα εξαιτίας της δραματικής έλλειψης χειρουργών και νοσηλευτών, αναλώσιμων υλικών αλλά και λόγω συχνών βλαβών του γερασμένου ιατρικού εξοπλισμού (ακόμα και τη στιγμή των επεμβάσεων!), όπως τα αναισθησιολογικά μηχανήματα και τα μόνιτορ ηλικίας 17 ετών!

Λίστες αναμονής δύο ετών, σαραβαλιασμένα χειρουργικά τραπέζια και φορεία, και έκτακτα περιστατικά που «καταλήγουν» στον δρόμο, ψάχνοντας νοσοκομείο, συνθέτουν την κατάσταση διάλυσης.

Ολα αυτά καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), που έδωσε χθες στη δημοσιότητα τον «μαύρο» κατάλογο με τα ανυπέρβλητα προβλήματα των χειρουργείων των δημόσιων θεραπευτηρίων. «Η νοσοκομειακή περίθαλψη δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας. Νοσοκομεία εφημερεύουν χωρίς βασικές ειδικότητες ιατρών, χωρίς επαρκή αριθμό νοσηλευτικού προσωπικού και με ανεπαρκή και κακοσυντηρημένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Σύμφωνα με την ομοσπονδία, αναβάλλονται εκατοντάδες χειρουργεία επειδή δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι, δεν λειτουργούν αναισθησιολογικά μηχανήματα, δεν υπάρχουν διαγνωστικά μηχανήματα (αξονικοί τομογράφοι), λείπουν γιατροί, νοσηλευτές ή δεν υπάρχουν ανεπτυγμένα Τμήματα (π.χ. Αιμοδοσίας, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας κ.ά.). Επιπλέον, ασθενείς χάνουν πολύτιμο χρόνο διότι δεν υπάρχει κρεβάτι στην Εντατική μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Ενδεικτικά, αναφέρονται έξι από τα 46 νοσοκομεία της χώρας που τα χειρουργεία τους αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα: σοβαρές γυναικολογικές επεμβάσεις έχουν λίστα αναμονής 16 μήνες στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και 24 μήνες στο «Παπαγεωργίου». Στο Αττικόν υπάρχουν εφτά κλειστά χειρουργικά τραπέζια, καθώς απαιτείται προσωπικό 28 ατόμων για να λειτουργήσουν, ενώ καταγράφονται ελλείψεις σε αναπνευστήρες.

Στο Νοσοκομείο της Νίκαιας τέσσερα χειρουργικά τραπέζια είναι κλειστά και πέντε χειρουργικά τραπέζια θέλουν επισκευή, ενώ χρειάζεται αντικατάσταση του κλιματισμού και αγορά ενός κλιβάνου πλάσματος. Οι λίστες αναμονής ξεπερνούν τους τρεις μήνες!

Στο Μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου» λειτουργούν δύο χειρουργικά τραπέζια από τέσσερα και γίνονται 60 χειρουργεία κατά μέσο όρο τον μήνα, όταν θα έπρεπε μηνιαίως να πραγματοποιούνται 180 επεμβάσεις. Στο «Γεώργιος Γεννηματάς» στην Αθήνα οι ελλείψεις στο προσωπικό αγγίζουν το 30% και οι λίστες αναμονής στα χρόνια περιστατικά κυμαίνονται από τρεις έως έξι μήνες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ