Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022

Θανάσης Ευθυμιάδης: «Έφτασα στην κορυφή, αλλά δεν έβρισκα ευτυχία. Κοιμόμουν μόνος μου»

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης μίλησε στην εκπομπή «MEGA Καλημέρα» για...

Τρισευτυχισμένη γιαγιά η Χριστίνα Παππά: «Κλαίγαμε 24 ώρες μετά τον ερχομό της μικρής»

Η Χριστίνα Παππά έγινε γιαγιά και η χαρά της...

Αναστασία Γιούσεφ: «Συνολικά έχω κάνει έρωτα με 15 άνδρες, δεν είναι πολλοί»

Στροφή 180 μοιρών είναι έτοιμη να κάνει η εκρηκτική...

Τρικυμίες στο Σιάτλ για τον εφοπλιστή Αγγελάκο

Πώς ο πρώην δήμαρχος Οινουσσών, που ζητούσε από τους κατοίκους να είναι καθαροί, «έφαγε» πρόστιμο ύψους $1.500.000 για περιβαλλοντικούς λόγους!

Καμπάνα 1.500.000 δολαρίων αλλά και ποινή παροχής κοινωφελούς υπηρεσίας (!) έφαγε κατακέφαλα από αμερικανικό δικαστήριο ο πρώην (επί τέσσερις τετραετίες) δήμαρχος του Δήμου Οινουσσών, εφοπλιστής Ευάγγελος Αγγελάκος.

Ο λόγος; Η ναυτιλιακή του Angelakos Hellas S.A. καταδικάστηκε από τις αμερικανικές δικαστικές Αρχές όχι μόνο για ρίψη πετρελαϊκών αποβλήτων από το φορτηγό πλοίο του «Gallia Graeca» σε αμερικανικά ύδατα, αλλά και για «συνωμοσία» απόκρυψης της ρύπανσης. Ο δικαστής δήλωσε ότι ελπίζει πως η τιμωρία «θα αναγκάσει άλλες εταιρίες να σταματήσουν, όταν σκέφτονται να καλλιεργήσουν μία επιχειρηματική κουλτούρα που ενθαρρύνει την εξαπάτηση». Η μπάλα πήρε τόσο τη διαχειρίστρια Angelakos Hellas S.A. και την κυπριακή πλοιοκτήτρια εταιρία Gallia Graeca Shipping LTD όσο και τον πρώτο και τον δεύτερο μηχανικό.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του «Gallia Graeca» από την Κίνα στο Σιάτλ πέρυσι τον Οκτώβριο έγινε απόρριψη 5.000 γαλονιών σεντινόνερων (τα βρόμικα υγρά απόβλητα που συγκεντρώνονται στη σεντίνα, στο χαμηλότερο δηλαδή σημείο του πλοίου). Ομως τους αντιλήφτηκε η ακτοφυλακή.

Σε επίσημο αρχείο του πλοίου που παρουσιάστηκε στις Αρχές είχε δηλωθεί ότι τα σεντινόνερα δεν είχαν απορριφθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ωστόσο, οι έρευνες εντόπισαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι σεντινόνερα είχαν απορριφθεί τρεις φορές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έως την άφιξη στον προορισμό του.

Η ποινή φυλάκισης για την κατηγορία της παραποίησης των στοιχείων φτάνει έως και τα 20 χρόνια, ενώ για την παραβίαση της Διεθνούς Σύμβασης για την Πρόληψη της Ρύπανσης τα έξι χρόνια. Η κατηγορία της εξαπάτησης των αμερικανικών Αρχών τιμωρείται με ποινή φυλάκισης πέντε ετών, ενώ τα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν τα 500.000 δολάρια για κάθε κατηγορούμενη εταιρία χωριστά και για κάθε κατηγορούμενο τα 250.000 δολάρια.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Προφίλ καλλίγραμμων «γυναικών» στέλνουν υποσχόμενα μηνύματα σε άνδρες με σκοπό να πάρουν χρήματα

Τελικά το δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 1.500.000 δολαρίων στην Angelakos Hellas S.A. και στην κυπριακή εταιρία Gallia Graeca Shipping LTD για απόρριψη πετρελαϊκών αποβλήτων από το bulker «Gallia Graeca», χωρητικότητας 74,100-dwt (κατασκευής 2001), σε αμερικανικό θαλάσσιο χώρο.

Ερευνα

Ο δικαστής John Coughenour έκρινε ένοχες τις δύο εταιρίες για παραβίαση του νόμου περί αποτροπής της μόλυνσης από πλοία, παραποίηση στοιχείων σε ομοσπονδιακή έρευνα και απάτη κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, και τους επέβαλε συνολικά πρόστιμα ύψους 1.300.000 δολαρίων, συν ακόμα 200.000 δολάρια που θα πρέπει να καταβάλουν σε δύο εθνικά ιδρύματα των ΗΠΑ για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ στους δύο μηχανικούς της Angelakos Hellas που κρίθηκαν ένοχοι για παραποίηση εγγράφων, και οι δικηγόροι τους ζητούσαν να αφεθούν ελεύθεροι με αναστολή, επιβλήθηκε μικρή ποινή φυλάκισης.
Παράλληλα, ο δικαστής έθεσε τις δύο εταιρίες σε καθεστώς παρακολούθησης για πέντε χρόνια, στη διάρκεια των οποίων θα κληθούν να υλοποιήσουν δράσεις συμμόρφωσης προς την περιβαλλοντική νομοθεσία.

«Οιεταιρίες αυτές προώθησαν μία κουλτούρα ψεύδους και ανομίας που άφησε το ίχνος της μόλυνσης στον Ειρηνικό Ωκεανό» υποστήριξε η δημόσια κατήγορος Annette Hayes. «Γνωρίζοντας ότι η ακτοφυλακή θα ήλεγχε το πλοίο τους, τα εταιρικά στελέχη επέτρεψαν στον επικεφαλής μηχανικό να παρουσιάσει παραποιημένα έγγραφα. Τα σημαντικά πρόστιμα που επεβλήθησαν σε αυτήν την υπόθεση είναι ένα σαφές μήνυμα ότι αυτοί που καταστρέφουν το περιβάλλον μας βάζοντας τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα πάνω από τους νόμους μας θα τεθούν προ των ευθυνών τους».

Ο Ευάγγελος Αγγελάκος έπαψε να είναι δήμαρχος στις Οινούσσες το 2014. Ιδιοκτήτης της πολυτελέστατης θαλαμηγού «Seakid» που φέρεται ότι αγόρασε από τον Γ. Κορωνιά για λογαριασμό του γιου του Δημήτρη, δεν μοιάζει να κρύβει την οικονομική του επιφάνεια.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Δυστύχημα στην εθνική Κορίνθου – Πατρών: Κατέβηκε να βοηθήσει οδηγό αυτοκινήτου που πήρε φωτιά και σκοτώθηκε

Εως τα τέλη της δεκαετίας του ’90 ο Αγγελάκος κατοικούσε πρακτικά μόνιμα στο Λονδίνο.

Ομως το 1998 αποφάσισε να επιστρέψει και να διεκδικήσει τη δημαρχία των Οινουσσών. Σε παλιότερη συνέντευξή του για το θέμα είχε δηλώσει: «Οταν μου είπαν να βάλω υποψηφιότητα, τους είπα: “Εγώ δεν πάω για να εξυπηρετήσω προσωπικά συμφέροντα και φιλοδοξίες. Είμαι άνθρωπος χορτάτος, δεν έχω καμία ανάγκη την προβολή. Το να βρεθώ δίπλα σε έναν υπουργό δεν μου λέει τίποτα”».

Ο Αγγελάκος πάντως είχε ξεσηκώσει θύελλα -μάλλον δικαιολογημένων- αντιδράσεων, όταν πριν από λίγα χρόνια κυκλοφόρησε ανακοίνωση στο νησί προτρέποντας του δημότες του να κάνουν… μπάνιο. Το συμβάν συνδέεται με την προσπάθεια του Αγγελάκου να γίνει αρεστό το νησί στις εταιρίες κρουαζιέρας, αλλά έγινε με μάλλον άκομψο τρόπο. Η ανακοίνωση το καλοκαίρι του 2013 έλεγε: «Στις 8/10/2013 και από τις 14.00 έως τις 23.00 το κρουαζιερόπλοιο “EUROPA 2” της γερμανικής εταιρίας HAPAG LLOYD θα πιάσει στην Εγνούσσα. Για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού μας έχουμε τέτοια επίσκεψη. Γι’ αυτό καλούμαστε όλοι μαζί να συμμετέχουμε με αλληλεγγύη και μεράκι για το αγαπημένο μας νησί. Πρέπει να φροντίσουμε: Εμφάνισις προσώπων και υπηρεσιών: Επιμελημένη (ξυρισμένοι, καθαροί και ευπρεπώς ενδεδυμένοι)».

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νυχτοπερπάτησε με σέξι εμφάνιση η τραγουδίστρια και τράβηξε πάνω της τα φλας

Πέρα από δυναμική γυναίκα και ταλαντούχα τραγουδίστρια είναι και...

Η κορόνα που διάλεξε ο Κάρολος και η «βέρα της Αγγλίας»

Μετά την ταφή της βασίλισσας Ελισάβετ ανοίγει ο δρόμος...

Ξέσπασε η Ελένη Κοκκίδου: «Έχω ήδη κινηθεί νομικά»

Η Ελένη Κοκκίδου μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό μας» μίλησε...

Το ζεϊμπέκικο του Παύλου μετά την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

Δεν πρόλαβαν καλά καλά να θάψουν τη βασίλισσα Ελισάβετ...

Ο εξώγαμος γιος του Καρόλου και της Καμίλα θέλει να συναντήσει τον πρίγκιπα Χάρι

Πυρηνική έκρηξη στα θεμέλια της βρετανικής μοναρχίας μπορεί να...

Πένθος για τον Κώστα Μαρτάκη

Δύσκολες ώρες περνάει ο Κώστας Μαρτάκης καθώς έχασε αγαπημένο...