Αλλαξε χέρια ο «Αστέρας»

Σε τουρκοαραβική εταιρία περνάει το ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης αντί 393.152.844 ευρώ

Στο τουρκοαραβικό τμήμα της Apollo Investment Holdco πέρασε ο «Αστέρας» Βουλιαγμένης, αφού ολοκληρώθηκε η πώληση του 90% των μετοχών της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ.

Παράλληλα, έχουν αρχίσει οι διεργασίες για την ανάθεση του management του «Αστέρα» υπό τη νέα μορφή του, με επικρατέστερη να το αναλάβει την ξενοδοχειακή αλυσίδα Four Seasons με τα 99 πολυτελή ξενοδοχεία σε 41 χώρες.

Αλλωστε, ο επικεφαλής του ομίλου Kingdom Holding, που κατέχει μερίδιο 47,5% στη Four Seasons, ο πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ, έχει εκφράσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια την πρόθεσή του να έχει παρουσία στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά. Στις 31 Οκτωβρίου λήγει η σύμβαση franchise που είχε υπογράψει η διοίκηση του «Αστέρα» με τη Starwood Ηotels and Resorts.

Η πώληση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της συναλλαγής από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, της Εθνικής Τράπεζας και της Apollo Investment Holdco, η οποία κατέβαλε συνολικά 393.152.844 ευρώ για να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της εισηγμένης εταιρίας. Οι νέοι ιδιοκτήτες προωθούν μια σειρά επενδύσεων με βάση το ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) που έχει εγκριθεί για την αναβάθμιση του ιστορικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Το νέο ΕΣΧΑΔΑ προβλέπει την κατασκευή περίπου 15 πολυτελών κατοικιών στο νοτιοδυτικό κομμάτι της χερσονήσου, στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο «Aphrodite».

Κάθε κατοικία θα έχει συνολική κάλυψη 15 στρεμμάτων με πισίνα και κήπο και θα απευθύνεται σε αγοραστές με «βαριά» πορτοφόλια. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν βρεθεί αγοραστές για ένα μεγάλο τμήμα των συγκεκριμένων κατοικιών.

Θέρετρα 7 αστέρων

Το σχέδιο προβλέπει, επίσης, τη μετατροπή των μονάδων «Αρίων» και «Ναυσικά» σε υπερπολυτελή τουριστικά θέρετρα 7 αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 689 κλινών, με εστιατόρια, αναψυκτήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις. Στο συγκρότημα θα υπάρχει και ελικοδρόμιο, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για επέκταση και βελτίωση των εγκαταστάσεων της μαρίνας, ώστε να φιλοξενεί μεγάλα σκάφη.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, πρόκειται για την ολοκλήρωση μιας σημαντικής συμφωνίας για τον ελληνικό τουρισμό και τον «Αστέρα», που αναμένεται να αναπτυχθεί σημαντικά υπό τον νέο μέτοχο.

«Το τελικό θετικό αποτέλεσμα για την πώληση του “Αστέρα” Βουλιαγμένης, εκτός από μία σημαντική επενδυτική συμφωνία, είναι και ένα δείγμα εποικοδομητικής και παραγωγικής συνεργασίας όλων των φορέων του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη της χώρας» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ο όμιλος Dogus πήρε το «Χίλτον»

Την ίδια ημέρα που υπεγράφη η συμφωνία για την πώληση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης έγινε γνωστό ότι ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του τουρκικού ομίλου Dogus Φερίτ Σαχένκ αποκτά και το «Χίλτον» Αθηνών, σε κοινοπραξία με τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου του «Costa Navarino». Oπως ανακοίνωσε η Ιονική Ξενοδοχειακή, η Alpha Bank πώλησε το 97,3% των μετοχών που κατείχε στην εταιρία Home Holdings S.A., η οποία ελέγχεται από τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε. της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου και την D-Marine Investments Holding B.V. του ομίλου Dogus. Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της αναχρηματοδότησης του υφιστάμενου δανεισμού της Ιονικής Ξενοδοχειακής (67.000.000 ευρώ), ανέρχεται σε ποσό 142.000.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ