Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Αννα Βίσση δεν «ψήνεται» για το «Voice»

Η Αννα Βίσση είπε «όχι» σε μια θέση στην...

Συμμορίες Ρομά έχουν ρημάξει τους τελευταίους μήνες την ανατολική Θεσσαλονίκη

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες οι κλοπές,...

Η Κατερίνα Βρανά γιορτάζει την ημέρα που σχεδόν πέθανε

Είναι μια μαχήτρια της ζωής και δεν ξεχνά ποτέ...

Παράθυρο στον Πανάγιο Τάφο!

Οι Ελληνες επιστήμονες έκαναν τη διάνοιξη, ώστε ο βράχος πάνω στον οποίο τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού να είναι πάντα ορατός

Οι Ελληνες επιστήμονες έκαναν τη διάνοιξη, ώστε ο βράχος πάνω στον οποίο τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού να είναι πάντα ορατός

Ανεπανάληπτες στιγμές έζησαν και εξακολουθούν να βιώνουν οι Ελληνες επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που «τρέχουν» τις εργασίες αναστήλωσης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου στα Ιεροσόλυμα και αποκάλυψαν, ύστερα από τουλάχιστον δύο αιώνες, το νεκρικό κρεβάτι του Ιησού Χριστού!

Για πρώτη φορά τα τελευταία 200 χρόνια -το 1810 είχαν γίνει εργασίες αποκατάστασης, λόγω πυρκαγιάς- οι ερευνητές μετακίνησαν τη μαρμάρινη πλάκα του Πανάγιου Τάφου και αντίκρισαν τη λαξευμένη επιφάνεια από ασβεστόλιθο πάνω στην οποία τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού, μετά τη σταύρωση και την αποκαθήλωση!

«Το μήνυμα της ελπίδας»

«Στις 26 Οκτωβρίου μετακινήσαμε την πλάκα του Πανάγιου Τάφου και βρήκαμε από κάτω την κλίνη του βράχου όπου θεωρείται ότι τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού. Αυτό που μας συγκλονίζει όλους είναι ότι ο Τάφος του Ιησού είναι ζωντανός! Εκπέμπει το μήνυμα της Ανάστασης και της ελπίδας, ένα μήνυμα που μας επηρέασε και μας έδωσε τη δύναμη να δουλέψουμε» λέει η επικεφαλής των εργασιών, καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου. Μάλιστα, η επιστημονική ομάδα, η οποία έχει αναλάβει την αναστήλωση και την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου, προχώρησε στη διάνοιξη ενός παραθύρου, ώστε ο ιερός βράχος πάνω στον οποίο τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού να είναι πάντα ορατός στους προσκυνητές!

f2 kali 2

«Είναι η πρώτη φορά που άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στη ζωή βλέπουν το νεκρικό κρεβάτι του Ιησού Χριστού. Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν φωτογραφίες, ούτε σχέδια» επισήμανε το National Geographic, σε εκτενές αφιέρωμά του για τη συγκλονιστική στιγμή που έζησαν οι Ελληνες του ΕΜΠ στον Πανάγιο Τάφο.

Μετακινώντας τη μαρμάρινη πλάκα που σκέπαζε τον Τάφο του Ιησού, η ερευνητική ομάδα εντόπισε και άλλη μία, πιθανότατα σταυροφοριακή, πλάκα και μια στρώση από σκόνη, πετρώματα και άλλα υλικά, τα οποία θα μελετηθούν σε εξειδικευμένα εργαστήρια.
Από την ανάλυση των υλικών εκτιμάται ότι οι επιστήμονες θα κατανοήσουν καλύτερα τόσο την αρχική μορφή του νεκρικού θαλάμου όσο και τον τρόπο με τον οποίο εντοπίστηκε από την αγία Ελένη.
Την ώρα που οι Ελληνες επιστήμονες έφερναν στο φως το νεκρικό κρεβάτι του Ιησού, πλήθος ιερέων και συντηρητών είχε συγκεντρωθεί γύρω από το Ιερό Κουβούκλιο, βιώνοντας με έκδηλη συγκίνηση αυτή την εμπειρία.

Στην τελική ευθεία

«Εχουμε εδώ Φραγκισκανούς, Αρμένιους, Ελληνες, μουσουλμάνους, Εβραίους. Χαίρομαι που το κλίμα είναι τόσο ξεχωριστό. Χρειαζόμαστε ειρήνη και αλληλοσεβασμό» είπε ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος.
Οι εργασίες μπαίνουν τώρα στην τελική ευθεία, με την επανασύνδεση των μαρμάρινων και λίθινων φατνωμάτων που είχαν απομακρυνθεί προσωρινά, ώστε να διασφαλιστούν η στατικότητα και η ακεραιότητα του μνημείου.

«Η εμπειρία που βιώνουμε είναι συγκλονιστική»

Οπως εξηγεί η επικεφαλής των εργασιών, καθηγήτρια του ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου, οι εργασίες βρίσκονται πλέον στην πιο κρίσιμη φάση τους, ενώ οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τεχνικές που θα αναδείξουν κάθε εύρημα, καθιστώντας το προσβάσιμο στον απλό κόσμο, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. «Το έργο βρίσκεται στην καρδιά της εξέλιξής του. Η εμπειρία που βιώνουμε είναι συγκλονιστική και ταυτόχρονα φέρουμε μεγάλο βάρος ευθύνης. Δίπλα στον Πανάγιο Τάφο έχει στηθεί ένα διεπιστημονικό εργαστήριο.
Επιθυμούμε η τεκμηρίωση που θα ανακοινώσουμε να γίνει κτήμα όλου του κόσμου. Θέλουμε κάθε άνθρωπος να μπορεί να μελετήσει τα ευρήματα, σαν να βρίσκεται ο ίδιος μέσα στον Τάφο του Χριστού» τόνισε. Στη διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ συμμετέχουν επίσης οι καθηγητές Αρχιτεκτονικής Μανόλης Κορρές, Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ανδρέας Γεωργόπουλος και Πολιτικών Μηχανικών Κωνσταντίνος Σπυράκος.

Υπενθυμίζεται ότι στον Πανάγιο Τάφο είχαν εντοπιστεί παραμορφώσεις και αλλοιώσεις που οφείλονταν αρχικά στα όμβρια ύδατα που έπεφταν για πολλά χρόνια από τον τρούλο του Ναού της Αναστάσεως και, στη συνέχεια, από τα νερά που ανεβαίνουν από υπόγεια κανάλια. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2017.


{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...