Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Χρήστος επισκέπτεται τον Δονάτο στη φυλακή και...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στα χέρια πιάστηκαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Βασίλης Γραμμένος...

«Της Κορέας» έγινε χθες το μεσημέρι στην ελληνική Βουλή....

«Σασμός»: Χρήστος, Στέλλα εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Μαθιός, Βασιλική,...

Η Αννα Βίσση δεν «ψήνεται» για το «Voice»

Η Αννα Βίσση είπε «όχι» σε μια θέση στην...

Τυφώνας Ρίχτερ στην Ιταλία

Νέος σεισμός 6,5 R, με επίκεντρο περιοχή κοντά στην Περούτζια, προκάλεσε τρόμο στους κατοίκους

Το ρολόι έδειχνε 7.41 το πρωί (τοπική ώρα), όταν η Γη άρχισε να τρέμει ξανά στην κεντρική Ιταλία. Το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου -που διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα και ήταν το χειρότερο που βίωσε η χώρα από το μακρινό 1980- είχε ένταση 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο περιοχή κοντά στην Περούτζια.

Ηταν δηλαδή πολύ πιο ισχυρό από εκείνο που άνοιξε τον φονικό «χορό» των Ρίχτερ τον περασμένο Αύγουστο στη γειτονική χώρα και προκάλεσε τον θάνατο 300 ανθρώπων.

Από τη «μαύρη» 24η Αυγούστου οι σεισμογράφοι κατέγραψαν εκατοντάδες δονήσεις -άλλες ισχυρότερες κι άλλες πιο ασθενείς- στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Ιταλίας. Η χθεσινή όμως προκάλεσε τρόμο στον κόσμο και έντονο προβληματισμό στους ειδικούς, που δεν μπορούν πια να εκτιμήσουν αν πρέπει να περιμένουν «ακόμη έναν σεισμό». «Κόκκινο» χτυπάει βέβαια και η αγωνία για τους τουλάχιστον 30.000 ανθρώπους που έμειναν χωρίς σπίτι, όπως σημείωνε χθες ο κυβερνήτης της επαρχίας Μάρτζε.

5423w5t643w5ty 3

«Εχουν καταρρεύσει τα πάντα. Μοιάζει σαν να βρισκόμαστε σε εμπόλεμη ζώνη. Μιλάμε για καταστροφή, για την απόλυτη καταστροφή» δήλωνε χθες ο Μάρκο Ρινάλντι, δήμαρχος της Ουσίτα, περιοχής που βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού. Την ίδια ώρα, σοκαρισμένος ήταν και ο δήμαρχος της Αρκουάτα ντελ Τρόντο. «Τα χωριά μας δεν υπάρχουν πια. Ο κόσμος είναι τρομαγμένος και μένει στους δρόμους» είπε ο Αλεάντρο Πετρούτσι.

Από τον χθεσινό σεισμό κατέρρευσαν όσα κτίρια κατάφεραν να αντισταθούν στα προηγούμενα χτυπήματα του Εγκέλαδου, ενώ κι εκείνα που απέμειναν στη θέση τους εκκενώθηκαν.

Οι ιταλικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανακοίνωναν χθες πως «σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν σε πολλές τοποθεσίες στις κεντρικές περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια», ενώ η RAI μετέδιδε πως τρεις άνθρωποι διασώθηκαν από τα συντρίμμια στην πόλη Ουσίτα και πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς, παρά μόνο για 20 τραυματίες.

Κατάρρευση εκκλησίας

Το μεγαλύτερο αλλά και πιο συμβολικό πλήγμα για την Ιταλία από τον σεισμό της Κυριακής αποτελεί η κατάρρευση της εκκλησίας του αγίου Βενέδικτου στο χωριό Νόρτσια, 100 χιλιόμετρα έξω από την Περούτζια. «Είναι μια τραγωδία. Αποτελεί τη χαριστική βολή. Η βασιλική καταστράφηκε» δήλωνε ο επίσκοπος της Νόρτσια Ρενάτο Μποκάρτο.

5423w5t643w5ty 2

Ο σεισμός έγινε αισθητός και προς τον ιταλικό Βορρά, μέχρι το Μπολτσάνο, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, αλλά και νότια, μέχρι την περιφέρεια της Απουλίας. Εγινε επίσης πολύ αισθητός στη Ρώμη, όπου οι Αρχές έκλεισαν το μετρό για ελέγχους.

«Η αλυσιδωτή θραύση των ρηγμάτων θα συνεχιστεί»

Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι Ελληνες επιστήμονες για τον καταιγισμό των Ρίχτερ στην κεντρική Ιταλία, καθώς εκτιμούν ότι η αλυσιδωτή θραύση των ρηγμάτων πιθανότατα θα συνεχιστεί και το προσεχές χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, όμως, διαβεβαιώνουν ότι οι σεισμοί στη γειτονική χώρα δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν ρήγματα στην Ελλάδα. Απαισιόδοξος για τη συνέχεια εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας. «Αλλεπάλληλα ρήγματα έχουν σπάσει και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε συνέχεια της σεισμικότητας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» είπε χαρακτηριστικά, λίγες ώρες μετά το τρομερό χτύπημα των 6,5 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Ιταλία.

Καταπόνηση των κτιρίων

Για αλυσιδωτή θραύση ρηγμάτων, που δεν επιτρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, κάνει λόγο ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

«Μας προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι έχουμε σε ένα μικρό χρονικό διάστημα (σ.σ.: από τον περασμένο Αύγουστο) πρακτικά τρεις σεισμούς που είναι πάνω από 6 Ρίχτερ» ανέφερε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πλέον οι σεισμόπληκτες περιοχές είναι η καταπόνηση των κτιρίων από τους διαδοχικούς ισχυρούς σεισμούς.

5423w5t643w5ty 4

Εξίσου ανήσυχος για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην κεντρική Ιταλία εμφανίζεται και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, που χαρακτήρισε «πρωτοφανή» τη σεισμική διέγερση στην περιοχή και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κι άλλος «εξάρης» σεισμός.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο, ο κ. Χουλιάρας το αποκλείει κατηγορηματικά, λόγω μεγάλης απόστασης. Το ίδιο καθησυχαστικός είναι και ο κ. Λέκκας: «Η σεισμικότητα στην Ιταλία είναι τελείως ανεξάρτητη από εκείνη στην Ελλάδα και συνεπώς δεν υπάρχει κανένα θέμα για εμάς».

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...