Κινέζος στην προεδρία της Ιντερπόλ

Υπήρξε ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης της Κίνας από το 2004 οπότε δημιουργήθηκε η θέση και την υπηρέτησε μέχρι σήμερα

Υπήρξε ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης της Κίνας από το 2004 οπότε δημιουργήθηκε η θέση και την υπηρέτησε μέχρι σήμερα, υπό δύο διαδοχικούς προέδρους, με σθένος και αποφασιστικότητα, με έμφαση στην καταδίωξη λιποτακτών και πολιτικών προσφύγων που αναζήτησαν καταφύγιο στο εξωτερικό. Ενδεικτικό είναι ότι επί των ημερών του εκδόθηκε αριθμός ρεκόρ 100 διεθνών ενταλμάτων σύλληψης.

Ο Μενγκ Χονγκβέι εξελέγη σε διεθνή σύνοδο στην Ινδονησία νέος πρόεδρος της Interpol για την προσεχή τετραετία. Με δεδομένο ότι πρόκειται για τον πρώτο Κινέζο που αναλαμβάνει το τιμόνι αυτού του νευραλγικού παγκόσμιου οργανισμού, υπήρξαν αρκετοί σχολιαστές που εξέφρασαν την ανησυχία τους πως θα χρησιμοποιήσει τους διεθνείς μηχανισμούς του για τον εντοπισμό αντιφρονούντων του κινεζικού καθεστώτος. Γιατί, όπως σημειώνουν, κάθε Κινέζος αξιωματούχος, πέραν της τυπικής αποστολής του, η οποία εν προκειμένω είναι η εφαρμογή του νόμου και της τάξης, έχει εκπαιδευτεί και σε ακόμα μία: την προάσπιση της κομματικής πειθαρχίας και της ιεραρχίας.

Αλλοι πάλι εξέφρασαν τη δυσπιστία τους για τον Μενγκ, εξαιτίας των αμφιλεγόμενων πρακτικών του, όπως η διαδεδομένη χρήση βασανιστηρίων για την απόσπαση ομολογιών. Ομως ο Μενγκ, ο οποίος έχει διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής της κινεζικής αστυνομίας (με τομείς ευθύνης το Θιβέτ, τα σύνορα με τη Β. Κορέα και την περιφέρεια της επαρχίας Σιντζιάνγκ των Ουιγούρων αυτονομιστών), μάλλον σηματοδοτεί την επιλογή ηγεσίας που μπορεί να εμβαθύνει και να εντατικοποιήσει την εκστρατεία της Interpol για την πάταξη της διακρατικής, διασυνοριακής εγκληματικότητας. Εξαιρετικά κρίσιμη αποστολή, σε μια εποχή που η τζιχαντική -και όχι μόνο- τρομοκρατία επαναπροσδιορίζει τις στρατηγικές της.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ