Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Γιώργης αποκαλύπτει στον Χριστόφορο πως η Βικτώρια...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Και ξαφνικά κόντρα ανάμεσα σε Πετρουτσέλι και Πιερίδη

Νωρίς νωρίς τα... τσούγκρισαν τα πασχαλινά αβγά η Φλορίντα...

Ο Λευτέρης Χαρίτος μετά τη Μαρκέλλα Γιαννάτου βρήκε τον έρωτα στην αγκαλιά...

Ο Λευτέρης Χαρίτος είναι ξανά ερωτευμένος και δεν το...

Καμία ευθύνη δεν ανέλαβε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος για το σκάνδαλο της Folli...

Καμία ποινική ευθύνη για τους «μαγειρεμένους» ισολογισμούς της εταιρίας...

Θεραπεία κήλης – Επέμβαση ρουτίνας που αν παραμεληθεί μπορεί να σας ταλαιπωρήσει…

Με τον όρο κήλη νοείται η προβολή μέρους ενός ενδοκοιλιακού σπλάχνου (συνήθως εντέρου) στο κοιλιακό τοίχωμα, μέσω ενός στομίου (ανοίγματος), το οποίο είναι είτε φυσιολογικό στόμιο αλλά έχει μεγαλώσει, είτε είναι παθολογικό. Γίνεται αντιληπτή συνήθως εύκολα από τον ασθενή, ο οποίος βλέπει όταν είναι όρθιος ένα “πρήξιμο” σε κάποιο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος, που “εξαφανίζεται” πολλές φορές όταν ξαπλώσει, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια. 

Η κήλη είναι μια συχνή πάθηση η οποία όμως αποτελεί την κυριότερη αιτία απώλειας εργασίας. Είναι μέτριας βαρύτητας αλλά μπορεί να σας βάλει σε περιπέτειες την αν παραμελήσετε

Είναι η πιο συχνή επέμβαση που πραγματοποιούμε οι γενικοί χειρουργοί, αφού υπολογίζεται ότι το 5% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποιου είδους κήλη, κάποια στιγμή στη ζωή του, με πιο συχνή τη βουβωνοκήλη.

Το όνομά της το παίρνει από τη θέση στην οποία εμφανίζεται. Έτσι έχουμε τη βουβωνοκήλη, την ομφαλοκήλη, τη μηροκήλη, την επιγαστρική κήλη και την μετεγχειρητική κήλη, οι οποίες είναι οι συνηθέστερες, αλλά και μερικές πιο σπάνιες όπως είναι η κήλη Spigel, Richter, Littre και μερικές άλλες.

Η αιτιολογία τους μπορεί να είναι συγγενής, όμως οποιαδήποτε άλλη κατάσταση αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία κήλης, όπως είναι η εκσεσημασμένη παχυσαρκία, η άρση μεγάλων βαρών, ο χρόνιος βήχας, ο έντονος τανυσμός κατά την αφόδευση. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η διαταραχή της ισορροπίας στη σύνθεση-αποδόμηση του κολλαγόνου και η ανεπάρκεια της ελαστάσης και τέλος η ύπαρξη τομών–ουλών από προηγηθείσες επεμβάσεις στην κοιλιά.

Η θεραπεία τους, είναι αποκλειστικά χειρουργική. Πρόκειται για μια συνηθισμένη επέμβαση, μικρής συνήθως διάρκειας, που με τον εξοπλισμό που έχουμε στη διάθεσή μας οι χειρουργοί τα τελευταία χρόνια, ο ασθενής δεν νοσηλεύεται περισσότερο από 24 ώρες, δεν πονάει και δεν λαμβάνει παυσίπονα, επανέρχεται γρήγορα στις δραστηριότητες του και γενικά δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο.

Σύμφωνα με όλες τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές όταν διαγνωσθεί κήλη συστήνεται ο προγραμματισμός για χειρουργική επέμβαση και αποκατάσταση.

Τα προβλήματα αρχίζουν όταν παραμελείτε το πρόβλημά σας ή αρνείστε να υποβληθείτε σε χειρουργική αποκατάσταση προβάλλοντας επιχειρήματα ότι ‘’θα προσέχω και δεν θα σηκώνω βάρη’’, ή ‘’ότι θα φοράω ζώνη’’ (η οποία δεν προσφέρει τίποτα στην ουσία, μάλλον κακό κάνει) ή ότι ‘’θα κάνω γυμναστική και φυσιοθεραπεία’’, που στην πραγματικότητα αντενδείκνυνται.

Το μεγάλο πρόβλημα με τις κήλες η περίσφιγξη ή ο «στραγγαλισμός». Τότε η χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνει επειγόντως, δηλαδή μέσα σε 5-6 ώρες, διαφορετικά το παγιδευμένο τμήμα του εντέρου μπορεί να νεκρωθεί, να τρυπήσει ή να δημιουργηθεί περιτονίτιδα. Αυτόματα η επέμβαση γίνεται βαριά αφού θα πρέπει να αφαιρεθεί το τμήμα του εντέρου που νεκρώθηκε με θνητότητα που μπορεί να φτάσει το 10%, με πολυήμερη νοσηλεία και ταλαιπωρία του ασθενή.

Συνήθως οι περισσότεροι με περισφιγμένη κήλη χειρουργούνται νύχτα, γιατί ο άρρωστος αρχίζει να πονάει, δεν πηγαίνει αμέσως στο γιατρό πιστεύοντας ότι θα υποχωρήσει ο πόνος, αφού το πρόβλημα του είναι γνωστό από καιρό. Η μη υποχώρηση του πόνου τον υποχρεώνει να πάει στο νοσοκομείο, όπου υπάρχει αναμονή. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εξετάσεις έχει νυχτώσει. Ποιος είναι εκείνος που θα ήθελε λοιπόν να χειρουργηθεί νύχτα από ένα γιατρό ο οποίος όλη μέρα δουλεύει ακατάπαυστα στην εφημερία και δεν έχει ξεκουραστεί καθόλου, αντί να πάει σε μια προγραμματισμένη επέμβαση, καλά προετοιμασμένος με τον γιατρό του να είναι ξεκούραστος;

Μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στις επείγουσες καταστάσεις συνήθως δεν μπορείτε να επιλέξετε ούτε γιατρό, ούτε θεραπευτήριο, καθώς δεν ξέρετε που θα βρίσκεστε όταν προκύψει το πρόβλημα.

Ένα άλλο μειονέκτημα της απρογραμμάτιστης, επείγουσας επέμβασης ιδιαίτερα για όσους από εσάς είσαστε ηλικιωμένοι και πιθανόν έχετε συνοδά προβλήματα υγείας, είναι η έλλειψη χρόνου προετοιμασίας σε σχέση με αυτά. Για παράδειγμα αν λαμβάνετε αντιπηκτικά χάπια και πρέπει να υποβληθείτε σε επέμβαση πρέπει να τα αντικαταστήσετε μερικές μέρες πριν με ενέσιμο φάρμακο, ή αν είσαστε καπνιστής μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσετε για μερικές μέρες, μια ειδική αγωγή πριν από την επέμβαση. Στις επείγουσες όμως καταστάσεις όλα αυτά δεν ισχύουν. Είναι εύκολα κατανοητό λοιπόν, πόσους κινδύνους διατρέχει ένας ασθενής μη προετοιμασμένος και μη ρυθμισμένος σωστά από προβλήματα υγείας που συνυπάρχουν και καμία φορά δεν τα αντιμετωπίζει σωστά ή που πολλές φορές δεν έχει γνώση αυτών.

Προς αποφυγή λοιπόν όλων αυτών των δυσάρεστων καταστάσεων που σίγουρα θα σας ταλαιπωρήσουν αλλά μπορεί να θέσουν ακόμα και σε κίνδυνο τη ζωή σας, καλό είναι να εμπιστεύεστε τον γιατρό σας, να ακολουθείτε τις οδηγίες του και να μην αναβάλεται κάτι που ενώ σήμερα μπορεί να γίνει με ανώδυνο τρόπο, αργότερα μπορεί να σας βάλει σε περιπέτειες.

(Ένας από τους  μεγαλύτερους συνθέτες παγκοσμίως του 20ου αιώνα, ο Ν. Σκαλκώτας, έφυγε από τη ζωή επειδή δεν πρόλαβε να χειρουργηθεί για περιεσφιγμένη κήλη. Δείτε στην ενότητα ‘’Μαρτυρίες ασθενών’’ της ιστοσελίδας μας www.tsirigotakis.com, τη μαρτυρία του άλλου μεγάλου Έλληνα συνθέτη Γ. Χατζηνίκου, τον οποίο χειρουργήσαμε προ 10ετίας για βουβωνοκήλη, να αφηγείται την περιπέτεια του Ν. Σκαλκώτα.)

Σταύρος Τσιριγωτάκης – Γενικός Χειρουργός MD
Τακτικό μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας
www.tsirigotakis.com
facebook Glyfada General Surgery

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Όσα λένε οι κακές γλώσσες για τον ερωτύλο Γιάννη Μπρατάκο

Οι άσπονδοι φίλοι του τον αποκαλούν «Μπάρκουλη του Μαξίμου»,...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....