Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Ο πρόσκοπος που έγινε πρώτος πολίτης της χώρας

Η ζωή του Κ. Στεφανόπουλου, τα παιδικά χρόνια, η λατρεία για το ποδήλατο και ο φόβος του για τη φθορά του χρόνου

Η ζωή του Κ. Στεφανόπουλου, τα παιδικά χρόνια, η λατρεία για το ποδήλατο και ο φόβος του για τη φθορά του χρόνου

Ο Κωστής Στεφανόπουλος πέτυχε ως πρώτος πολίτης της χώρας, επί 10 έτη, να γίνει ένα από τα πιο αγαπητά πολιτικά πρόσωπα. Και όχι τυχαία, αφού ο τρόπος ζωής του ήταν πάντοτε σεμνός, ευπρεπής και ιδιαίτερα απλός. Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας γεννήθηκε στην Πάτρα το 1926 και ήταν γιος του Δημήτριου Στεφανόπουλου, δικηγόρου και πολιτικού, και της Βρισηίδας Φιλοπούλου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΑΡΝΕΛΗ

Ηταν άριστος μαθητής και δεν έκανε ποτέ -κατά ομολογία του- κοπάνες από το σχολείο. Είχε διακρίσεις στην κολύμβηση και την υδατοσφαίριση, αλλά -όπως όλοι οι νέοι της εποχής- ήταν λάτρης του μπιλιάρδου. Συνδέθηκε ενεργά με την προσκοπική κίνηση ενώ υπήρξε μέχρι το τέλος μέλος της Ενωσης Παλαιών Προσκόπων. Από μικρός είχε την εντύπωση ότι ήταν άσχημος και ότι ο ωραίος της οικογένειας ήταν ο αδελφός του.

Φοίτησε στο Γυμνάσιο Πατρών, στη συνέχεια σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1954 έως το 1975 άσκησε ενεργό δικηγορία ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.
Ηταν παντρεμένος με την Τζένη Στουνοπούλου από το 1959 έως τον θάνατό της, το 1988. Εκείνη είχε αναλάβει τη διαπαιδαγώγηση των τριών παιδιών τους, του Δημήτρη, φυσικού – ηλεκτρονικού, της Ειρήνης και του Ηλία (που είναι δικηγόροι).

2 1 0

Η σχέση με τα παιδιά του

Σε ερώτηση αν τους είχε δώσει ποτέ κανένα χαστουκάκι, ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε πει: «Στα παιδιά μου ποτέ! Η μάνα τους μοίραζε χαστούκια αφειδώς, διότι έπρεπε να τους επιβάλει την τάξη. Εγώ έλειπα από το σπίτι και η μάνα τους είχε να κάνει με τρεις διαβόλους». Βέβαια, τα εγγόνια του τα είχε καλομαθημένα.

Μετά την απώλεια της συζύγου του δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ. Στην καθημερινότητά του λάτρευε το ποδήλατο και έκανε πολλές βόλτες από το εξοχικό του σπίτι στο Ακταίον (στο Ρίο) προς την Πάτρα ή τη Ναύπακτο, στο σύνολο 33 χιλιόμετρα καθημερινά, και μάλιστα χρονομετρούσε την προσπάθειά του, προκειμένου να βελτιώνει συνεχώς τις επιδόσεις του.

dfdsfsd 7

Ηταν μια δραστηριότητα την οποία δεν εγκατέλειψε ακόμη και όταν ήταν εν ενεργεία Πρόεδρος. Παρά την εμπειρία του, μία φορά, όπως είχε περιγράψει, καθώς πήγε να περάσει τις σιδηροδρομικές γραμμές, σφήνωσε η ρόδα του ποδηλάτου του στο αυλάκι και βρέθηκε κάτω φαρδύς πλατύς.

Η ιδέα του θανάτου

Ο Κωστής Στεφανόπουλος ήταν πάντα Αγγλος στα ραντεβού του. Δεν του άρεσε να προκαλεί σχόλια για το παραμικρό, ούτε να συζητείται για το γεγονός ότι διέθετε προσωπική ασφάλεια.
Η πρώτη φορά που πήγε στην Πάτρα με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και η φρουρά του έκλεισε τον δρόμο για να εισέλθει στο προεδρικό όχημα ήταν και η μοναδική.

f3 117

Αυτό που φοβόταν ήταν τη φθορά του χρόνου. «Κανείς δεν ξέρει πώς θα καταλήξει. Το να πεθάνει είναι το λιγότερο. Εχω συμβιβαστεί με την ιδέα του θανάτου. Ειλικρινώς, δεν μ’ ενοχλεί πια» είχε πει σε ηλικία 80 ετών.
Ο Κωστής Στεφανόπουλος τα τελευταία χρόνια της ζωής του ζούσε στην Πάτρα με την ίδια διακριτικότητα που τον χαρακτήριζε σε όλη τη διάρκεια του δημόσιου βίου του.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στο Παλαιό Ψυχικό το ύστατο «χαίρε»

Η Ελλάδα αποτίει σήμερα τον ύστατο φόρο τιμής στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. f4 89Συγγενείς, φίλοι, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου αλλά και ο απλός λαός, που τον αγάπησε για το ήθος που επέδειξε σε όλη τη διαδρομή του, θα πουν το ύστατο «χαίρε» στις 2 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στο Παλαιό Ψυχικό.

Εκεί θα τελεστεί σε κλειστό κύκλο η εξόδιος ακολουθία και όχι από τη Μητρόπολη Αθηνών, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειάς του, ενώ ο εκλιπών πολιτικός θα κηδευτεί στο Α’ δημοτικό κοιμητήριο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πάτρα. Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνου τα χρήματα να διατεθούν ως δωρεά στα ιδρύματα Κιβωτός του Κόσμου και Κιβωτός της Αγάπης. Οσοι πολίτες επιθυμούν μπορούν να υπογράψουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων που άνοιξε η Προεδρία της Δημοκρατίας, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό έως αύριο (είσοδος από την οδό Βασ. Γεωργίου Β’ 2, ώρες προσέλευσης 10.00 – 14.00 και 17.00 – 20.00).

Ο πολιτικός κόσμος της χώρας εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ότι «η πολιτική διαδρομή του Κωστή Στεφανόπουλου συνιστά πραγματική εθνική παρακαταθήκη και δείκτη πορείας άσκησης πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων».

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Κωστή Στεφανόπουλου εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «υπήρξε πολιτικός με ηθική και υψηλό όραμα για την κοινωνία, την οποία υπηρέτησε με γνώμονα το συμφέρον της χώρας».
Ιδιαίτερη σημασία έχει η ανακοίνωση του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. και πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος αναγνώρισε την προσφορά του Κωστή Στεφανόπουλου, αν και ήταν πολιτικός αντίπαλός του.
«Υπήρξε ένας ευπατρίδης της πολιτικής ζωής, που υπηρέτησε την Ελλάδα με σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης, αναδεικνύοντας το κύρος του υπέρτατου πολιτειακού μας θεσμού» ανέφερε.

«Ο Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος στη μακρά πολιτική σταδιοδρομία του υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον με συνέπεια και ανιδιοτέλεια. Τον αποχαιρετούμε με αισθήματα σεβασμού και ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στον τόπο» ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι ο Κωστής Στεφανόπουλος αγαπήθηκε από τον κόσμο, γιατί είδε στο πρόσωπό του έναν Πρόεδρο προσιτό, σεμνό, φιλικό και ακέραιο…

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...