«Ακόμη ένα πράγμα»

O εκ των εμπνευστών του iPhone Τόνι Φάντελ μιλάει για το πώς η Apple δημιούργησε το τηλέφωνο που έχει πουλήσει πάνω από 1 δισ. συσκευές

O εκ των εμπνευστών του iPhone Τόνι Φάντελ μιλάει για το πώς η Apple δημιούργησε το τηλέφωνο που έχει πουλήσει πάνω από 1 δισ. συσκευές

Το iPhone έγινε 10 ετών και ένας από τους εμπνευστές του, ο Τόνι Φάντελ, μιλά για το πώς η Apple έφτασε να δημιουργήσει το τηλέφωνο «όνειρο», το οποίο έχει πουλήσει πάνω από 1.000.000.000 συσκευές.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Υπό την καθοδήγηση του Στιβ Τζομπς, τα καλύτερα μυαλά του πλανήτη εργάστηκαν υπό άκρα μυστικότητα αλλά και μυστηριώδη περιστατικά κατασκοπίας, έως τις 9 Ιανουαρίου του 2007, όταν έγιναν τα αποκαλυπτήρια του iPhone.

Oπως αποκαλύπτει στο BBC ο Φάντελ, η ιδέα τούς είχε έρθει δυόμισι χρόνια νωρίτερα βλέποντας την επιτυχία του iPod, το οποίο είχε σχεδιάσει ο ίδιος. Ο Τζομπς αποφάσισε να δημιουργήσουν το κινητό του μέλλοντος, «μεγαλώνοντας το iPod» και όχι «μικραίνοντας τα PC», όπως έκαναν οι ανταγωνιστές τους. Ταξίδεψαν ανά τον πλανήτη για να προσλάβουν τους καλύτερους επιστήμονες, όμως στο Μάλμε της Σουηδίας άγνωστοι έκλεψαν από το αυτοκίνητο όλα τα έγγραφά τους, με τον Τζομπς να είναι πεπεισμένος ότι επρόκειτο για επιχειρηματική κατασκοπία.

Οταν η δημιουργία του iPhone με βάση το iPod απέτυχε, ο Τζομπς αποφάσισε να στραφούν στην πρωτοποριακή οθόνη αφής που είχε σχεδιάσει άλλη ομάδα της εταιρίας. Παρά τις διαφωνίες των περισσοτέρων, επέμενε ότι το iPhone δεν πρέπει να έχει πλήκτρα ούτε να χρειάζεται «στιλό», καθώς τα δάχτυλα είναι αρκετά για τον χειρισμό του.

Απαιτούσε μυστικότητα

Οταν τα κατάφεραν, παραλίγο όλος ο κόπος να είχε πάει στράφι, καθώς ο Φάντελ έχασε το μοναδικό πρωτότυπο iPhone. Για να μην πέσει στα χέρια ανταγωνιστών, κινητοποιήθηκε ολόκληρη ομάδα αναζήτησης, χωρίς όμως να γνωρίζει τι ψάχνει. Χαρακτηριστικό της μυστικότητας με την οποία περιέβαλε το δημιούργημά του ο Στιβ Τζομπς είναι ότι στην πρόσκληση που απέστειλε στους δημοσιογράφους για την παρουσίασή του έγραφε ότι θα τους μιλούσε, μεταξύ άλλων, και «για ακόμη ένα πράγμα». Ο επικεφαλής της Apple απαιτούσε μυστικότητα σε τέτοιον βαθμό, που θα απέλυε οποιονδήποτε πρόφερε ακόμη και το όνομα της συσκευής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ