Αφησαν «ανοιχτό παράθυρο» για κούρεμα καταθέσεων και κάτω από 100.000 ευρώ

Η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η εκκαθάριση και η ανακεφαλαίωση των ευρωπαϊκών τραπεζών αφήνει «ανοιχτό παράθυρο» για κούρεμα καταθέσεων και κάτω από 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, εάν μια τράπεζα πτωχεύσει τότε -με τη σειρά- επιβαρύνονται οι μέτοχοι της, κατόπιν οι ομολογιούχοι και στο τέλος όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ.

Οπως όμως διευκρινίζουν κοινοτικές πηγές τις οποίες επικαλείται η ιστοσελίδα capital.gr, η συμφωνία για τις τράπεζες δεν εξασφαλίζει απόλυτα όσους έχουν καταθέσεις ακόμα και κάτω από 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν δεν υπάρχουν μέτοχοι, ομολογιούχοι και καταθέτες με πάνω από 100.000 ευρώ, τότε εμμέσως θα κουρευτούν ακόμα κι αυτοί που έχουν καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Σε αυτή λοιπόν την οριακή περίπτωση θα κουρευτούν χρήματα, και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, από τα Ταμεία Εγγύησης Καταθέσεων που «κρατάνε» ένα ποσό από τις καταθέσεις.

Η δικαιολογία για έμμεσο κούρεμα ακόμα και στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι πως δεν θα πρέπει οι φορολογούμενοι και το Δημόσιο να πληρώσουν τη διάσωση μιας προβληματικής τράπεζας. Η λεπτομέρεια αυτή έχει καθοριστική σημασία διότι πολύ απλά η Ευρωζώνη αφήνει ορθάνοιχτο το «παράθυρο» για κούρεμα ακόμα και στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, οι οποίες έως τώρα θεωρούνταν απόλυτα εγγυημένες.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ ξεσπάει – «Μιλάμε για την απόλυτη ξεφτίλα»

Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ φαίνεται να περνάει δύσκολες στιγμές. Τι συνέβη στον γιο της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ;

Έξαλλος ο Λιάγκας: «Η γυναίκα του χαροπαλεύει στη ΜΕΘ και ζητάει 1.000 ευρώ για να μας δώσει συνέντευξη»

«Όπως σας το λέω, η γυναίκα του χαροπαλεύει στη ΜΕΘ και αυτός ζήτησε από τη Γιώτα Κηπουρού και άλλους συναδέλφους 1000 ευρώ»

Κι όμως είναι 60 χρόνων! Αναστατώνει τα πλήθη γνωστή τραγουδίστρια της ελληνικής σόουμπιζ!

Η τραγουδίστρια προσέχει τη διατροφή της ενώ γυμνάζεται συστηματικά και ιδού τα αποτελέσματα!

Αγγελική Ηλιάδη για τον Μπάμπη Λαζαρίδη: «Με κακοποιούσε άσχημα – Φοβόμουν να μη μου πάρει το παιδί»

Η Αγγελική Ηλιάδη προχωρά σε μια βαθιά προσωπική αποκάλυψη,...

Νάρκη στον γάμο της Ελένης – Το τελεσίγραφο από την πεθερά της

Τι συνέβη και μαύρα σύννεφα γέμισαν το σπιτικό της Ελένης και του Ματέο στα βόρεια προάστια;

Αναστασοπούλου – Πανόπουλος: Τα ντουέτα, το κοινό πάρτι γενεθλίων και οι φήμες που φουντώνουν

Η Μαρία Αναστασοπούλου και ο Δημήτρης Πανόπουλος φαίνεται πως...