Σήμερα η γιορτή του εμπορίου, με καταστήματα ανοιχτά όλη μέρα, συναυλίες και funky ατμόσφαιρα.
Μια άσπρη μέρα ζητούν να δουν οι περισσότεροι έμποροι -και όχι μόνο- την εποχή της οικονομικής ύφεσης, αλλά φαίνεται ότι ήρθε ο καιρός να ζήσουν μια «λευκή νύχτα»! Πρόκειται για ένα θεσμό που ήδη έχει υιοθετηθεί από πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Ρώμη, το Μιλάνο, η Βαρκελώνη και το Παρίσι, ενώ φέτος θα διοργανωθεί πρώτη φορά στη χώρα μας από τον δήμο Ιλίου!
Υστερα από απόφαση του δημάρχου Νίκου Ζενέτου, η σημερινή ημέρα (Σάββατο 29 Ιουνίου) κηρύχθηκε ημέρα της πιο μεγάλης γιορτής των καταναλωτών και των εμπόρων, κατά την οποία τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά για ολόκληρο σχεδόν το 24ωρο, ενώ διοργανώνονται και καλλιτεχνικά δρώμενα δίνοντας στο event μια… funky ατμόσφαιρα. Φυσικά την πρώτη ελληνική «λευκή νύχτα» στηρίζουν και καταξιωμένοι καλλιτέχνες, οι οποίοι θα δώσουν πολλές… νότες χαράς.
«Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα κάνουμε τα πάντα για να μπορέσουμε να σταθούμε δίπλα στις κοινωνικές ομάδες του δήμου μας που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα από την οικονομική κρίση, η οποία έχει πλήξει τα τελευταία χρόνια την πατρίδα μας αλλά και πολλά νοικοκυριά. Μέσα στις ομάδες αυτές βρίσκονται και οι καταστηματάρχες που αρκετές ημέρες μέσα στην εβδομάδα βλέπουν τα ταμεία τους από μειωμένα έως και μηδενικά» αναφέρει στην «Espresso» ο δήμαρχος Νίκος Ζενέτος, ο οποίος εδώ και καιρό αναζητεί τη λύση που θα βοηθήσει όσο μπορεί την αγορά, ώστε να αποφευχθούν τα λουκέτα στα μαγαζιά, που πληθαίνουν μέρα με τη μέρα: «Δυστυχώς οι καταστηματάρχες δεν αντέχουν και παίρνουν την απόφαση να βάλουν λουκέτο, αφού οικονομικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Ετσι λοιπόν, ύστερα από σκέψη και μελέτη πολλών σχεδίων, πήραμε την πρωτοβουλία να υιοθετήσουμε κι εμείς τις “λευκές νύχτες” της Ευρώπης, που μοιάζουν σαν μια μεγάλη γιορτή στην οποία συμμετέχουν όλοι».
Και εκπτώσεις
Ειδικά για την ημέρα αυτή, που τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά για πολλές ώρες της νύχτας, ο δήμαρχος Ιλίου ήρθε σε συνεννόηση με τον εμπορικό σύλλογο της περιοχής, ώστε οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων να κάνουν ιδιαίτερα μεγάλες εκπτώσεις στους καταναλωτές.
«Οπως στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, έτσι και στο Ιλιον για τη γιορτή αυτή τα καταστήματα θα έχουν μεγάλες εκπτώσεις, ώστε ο κόσμος που θα συμμετάσχει να μπορέσει να ψωνίσει τα απαραίτητα λίγο πριν από τις καλοκαιρινές του διακοπές. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των καταναλωτών και από άλλες περιοχές. Οσο περισσότεροι συγκεντρωθούμε τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους. Αυτό που επιθυμούμε είναι να στηρίξουμε τα καταστήματα της πόλης, να προσελκύσουμε τον κόσμο ώστε να γνωρίσει τη φιλοξενία μας και να προσφέρουμε στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης στους πολίτες που τόσο δοκιμάζονται σήμερα» εξηγεί ο δήμαρχος Νίκος Ζενέτος.
Καλλιτεχνικά δρώμενα με 4 μουσικές σκηνές
Εκτός των μεγάλων εκπτώσεων και των προσφορών ο δήμος ετοιμάζει και πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα, στα οποία θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες.
«Εκείνη τη βραδιά τέσσερις μουσικές σκηνές με καταξιωμένους καλλιτέχνες θα στηθούν στους κεντρικούς πεζόδρομους τους δήμου μας. Κοντά μας θα είναι ο Δημήτρης Μπάσης, η Ελένη Πέτα, η Ζωή Παπαδοπούλου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, η ορχήστρα Εμμετρον, οι Active Member, ο Πέτρος Λούκας Χαλκιάς κ.ά., που θα δημιουργήσουν ατμόσφαιρα γιορτής και χαράς καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα μουσικών ακουσμάτων, ενώ το δικό του χρώμα θα δώσει το Μουσικό Στέκι Ιλίου με αξιόλογους μουσικούς της πόλης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα νεανικά συγκροτήματα, θέατρο δρόμου, θέατρο σκιών, ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους, γκράφιτι, έκθεση βιβλίου και αθλητικές δραστηριότητες. Στη γιορτή συμμετέχουν επίσης οι πολιτιστικοί – ενθικοτοπικοί σύλλογοι και φορείς του δήμου Ιλίου.
»Είναι μια προσπάθεια που πρώτη φορά διοργανώνεται στην Ελλάδα και η πρόθεσή μας είναι να γίνει θεσμός. Καλούμε λοιπόν όλο τον κόσμο να δώσει το δικό του ιδιαίτερο χρώμα και φως σε αυτή τη γιορτή συνδυάζοντας τις αγορές με τη διασκέδαση και την ξεγνοιασιά» σημειώνει ο δήμαρχος Ιλίου.
ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ – ΦΩΤ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ

