Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Πέμπτη 28 Μαρτίου

ΚΡΙΟΣΑναζητήστε τα αίτια αν κάποιες στιγμές αισθανθείτε ανεπαρκείς σε...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Η Κάιλι Τζένερ με μπασκετμπολίστα του… κολεγίου

Με νεαρό μπασκετμπολίστα φέρεται ότι ξεπερνά η Κάιλι Τζένερ...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ροκ καταστάσεις με την (πάντα επίκαιρη) Σοφία Βέμπο

Η Κατερίνα Ρανιέρη και ο Χάρης Βορκάς σε μια παράσταση-αναδρομή στη ζωή της μεγάλης Ελληνίδας ερμηνεύτριας.

«Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου κι όσο μπορείς κρατήσου / και στα παλιά παπούτσια σου γράψε όσα λέν’ οι εχθροί σου». Τραγούδια της αξέχαστης ερμηνεύτριας της νίκης Σοφίας Βέμπο, σπάνιο φωτογραφικό υλικό της ζωής της, καθώς και πλάνα από τον πόλεμο του ’40 συνθέτουν κομμάτια της πετυχημένης μουσικής παράστασης με τίτλο «Πάντα ροκ η Βέμπο». Η γνωστή τραγουδίστρια Κατερίνα Ρανιέρη και ο πετυχημένος σκηνοθέτης και ηθοποιός Χάρης Βορκάς ένωσαν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μια σπουδαία καλλιτεχνική δουλειά αφιερωμένη στη μία και μοναδική Σοφία Βέμπο, τα τραγούδια της οποίας εξακολουθούν να συγκινούν και να παραμένουν με τους στίχους τους επίκαιρα μέχρι και σήμερα. «Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι τραγούδια που γράφτηκαν πριν από εξήντα και εβδομήντα χρόνια παραμένουν το ίδιο διαχρονικά», αναφέρει στην «Espresso» η τραγουδίστρια Κατερίνα Ρανιέρη, η οποία έχει ασχοληθεί αρκετές φορές με την τραγουδίστρια που συγκίνησε περισσότερο από κάθε καλλιτέχνη τους Ελληνες, τη Σοφία Βέμπο. «Στο τραγούδι της “Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου”, σε μουσική Μιχάλη Σουγιούλ και σε στίχους του αγαπημένου της Μίμη Τραϊφόρου, που γράφτηκε το 1946, λέει η Βέμπο: “Και ας μας τη σκάσανε με μπαμπεσιά οι σύμμαχοι στη μοιρασιά, κάνε κουράγιο Ελλάδα μου να μη μας αρρωστήσεις γιατί το θέλει ο Θεός να ζήσεις και θα ζήσεις”. Οταν ερμηνεύω αυτό το τραγούδι, ο κόσμος τα χάνει με τον στίχο του γιατί εκτός από το γεγονός ότι περιγράφει την πραγματικότητα της εποχής εκείνης, εξακολουθεί να είναι το ίδιο επίκαιρος και σήμερα με όλα αυτά που μας συμβαίνουν. Το συγκινητικό είναι με τους νέους που έρχονται στην παράσταση και μόλις ακούνε τους στίχους αυτούς ξεσπούν σε χειροκροτήματα».

Βαριά χροιά

Στην παράσταση ακούγονται τραγούδια από κάθε καλλιτεχνική περίοδο της Σοφίας Μπέμπο, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα. «Είναι αναρίθμητα τα τραγούδια της, γι’ αυτό και εμείς επιλέξαμε να συμπεριλάβουμε στο μουσικό μας ταξίδι τα πιο γνωστά, που ερμηνεύονται μέχρι και σήμερα και ο κόσμος τα γνωρίζει, όπως για παράδειγμα η “Ταμπακιέρα”, “Το πρωί με ξυπνάς με φιλιά” κι άλλα πολλά. Με τη βοήθεια μάλιστα του μαέστρου μας Αγγελου Δαμίρη καταφέραμε να κρατήσουμε τη μουσική στην αυθεντική της μορφή. Το μοναδικό που προσθέσαμε είναι το μπουζούκι, κι αυτό γιατί ανακαλύψαμε πως γλύκαινε αρκετά η μελωδία» εξηγεί η Κατερίνα Ρανιέρη, η οποία εκτός από τα τραγούδια, φρόντισε να μάθει και τα πάντα γύρω από τη ζωή της Σοφίας Βέμπο. «Αναρωτηθήκαμε πολλές φορές αν η Βέμπο είναι ροκ. Τελικά, καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως φυσικά κι ήταν, αφού ο τρόπος ερμηνείας της, η συμπεριφορά της και το γεγονός ότι ήταν πάντα μπροστά από την εποχή της ήταν μερικά από τα στοιχεία που την έκαναν ξεχωριστή. Για όσους δεν γνωρίζουν, στην αρχή της καριέρας της η Βέμπο προσπάθησε να κάνει τη φωνή της να μοιάζει με τις γλυκανάλατες τις εποχής, που ήταν πιο ψηλές. Εκείνη διέθετε μια βαριά γυναικεία χροιά, σχεδόν ανδρική. Ετσι πήρε την απόφαση να τα αλλάξει όλα, με αποτέλεσμα να της βγει σε καλό η στροφή της αυτή. Φόρεσε παντελόνια, κράτησε και τσιγάρο και ένα νέο αστέρι άρχισε να λάμπει».

Εθνική φωνή

Η έκρηξη στην καριέρα της ήρθε με την κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου του 1940. Τότε όλες οι επιθεωρήσεις προσάρμοζαν τις παραστάσεις τους στην πολεμική επικαιρότητα και τα τραγούδια επαναγράφονταν με πατριωτικούς στίχους. Η Βέμπο τραγουδά σατιρικά και πολεμικά τραγούδια και η φωνή της γίνεται η εθνική φωνή που εμψυχώνει τους Ελληνες στρατιώτες στο μέτωπο και συγκλονίζει το πανελλήνιο. Την ίδια εποχή, σε μία συμβολική πράξη, προσφέρει στο Ελληνικό Ναυτικό 2.000 χρυσές λίρες. «Σήμερα η Βέμπο για τους νέους θεωρείται η τραγουδίστρια της νίκης. Φυσικά και ήταν, αλλά μέσα από την παράστασή μας ανακαλύπτει ο θεατής πως δεν ήταν μόνο αυτό. Η Βέμπο κατέχει ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού. Για όσους δεν γνωρίζουν πώς γράφτηκε και αγαπήθηκε το τραγούδι “Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά”, να πω ότι η μουσική ήταν από μια τεράστια επιτυχία της, το “Ζεχρά” του 1938. Της άρεσε πάρα πολύ η μελωδία του και ζήτησε τότε από τον σύντροφο της Μίμη Τραϊφόρο να της γράψει στίχους που να σχετίζονται με την εποχή. Εκείνος την επόμενη μέρα τούς έγραψε και εκείνη με το δικό της πάθος τους ερμήνευσε» εξηγεί η Κατερίνα Ρανιέρη και προσθέτει: «Στην ερμηνεία μου φυσικά και δεν προσπαθώ να αντιγράψω αυτή τη θρυλική φωνή. Αυτό θα ήταν ντροπή. Κατάφερα όμως να δώσω νέα πνοή στα τραγούδια της και να παρουσιάσουμε κάτι καινούργιο». 

Συλλεκτικές φωτογραφίες και σπάνιες συνεντεύξεις         

Εκτός όμως από τις εντυπωσιακές ερμηνείες της Κατερίνας Ρανιέρη, σημαντικός είναι και ο ρόλος του σκηνοθέτη και ηθοποιού Χάρη Βορκά στην παράσταση, ο οποίος κατάφερε να «ντύσει» με τον πιο ευρηματικό τρόπο μια σκηνή στην οποία είναι μόνο η τραγουδίστρια και η ορχήστρα της. «Εμείς εδώ δεν παρουσιάζουμε ένα μιούζικαλ με τη ζωή της Βέμπο που τόσο θαυμάζω. Βρήκαμε όμως μετά από πολύ κόπο και το παρουσιάζουμε, μέσω ενός video wall που έχουμε στήσει συλλεκτικές, φωτογραφίες της Βέμπο από όλη της τη ζωή, σπάνιες συνεντεύξεις της, όπως αυτή στο Φρέντυ Γερμανό λίγους μήνες πριν πεθάνει, αλλά και τη δράση της στη Μέση Ανατολή. Η ζωή της είχε απίστευτο ενδιαφέρον, γιατί έτσι ήταν εκείνη ως προσωπικότητα. Την ανακαλύψαμε και αποφασίσαμε να την παρουσιάσουμε στο κοινό, που πραγματικά αγκάλιασε τη μουσική μας παράσταση από την πρώτη κιόλας μέρα», αναφέρει ο σκηνοθέτης και ηθοποιός. «Επίσης, σε κάποια από τα τραγούδια ήταν σημαντική και η βοήθεια της Μαρίας Ιωαννίδου, που έφτιαξε χορογραφίες ειδικά για εμάς. Θεωρώ ότι όλοι μαζί καταφέραμε να κάνουμε τη Βέμπο να ζωντανέψει στις μέρες μας και πάλι μέσα από τα τραγούδια της, αφού πλέον καλλιτέχνες σαν εκείνη δεν υπάρχουν» καταλήγει ο σκηνοθέτης Χάρης Βορκάς. 

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ
ΦΩΤ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΣΙΑΣ                                                                      
{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...