«Εσβησε» ο παγκόσμιος τραπεζίτης!

Ο δισεκατομμυριούχος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 101 ετών (από καρδιακό επεισόδιο) στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη

Ο δισεκατομμυριούχος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 101 ετών (από καρδιακό επεισόδιο) στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη

Ο πατριάρχης της οικογένειας, που θεωρείται το σύμβολο της παντοδυναμίας των τραπεζών παγκοσμίως, Ντέιβιντ Ροκφέλερ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 101 ετών τη Δευτέρα, στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.

Ο δισεκατομμυριούχος πρώην επικεφαλής της Chase Manhattan Corp, που φέρεται ότι κατά τη διάρκεια της ζωής του είχε δώσει 2 δισ. δολάρια σε αγαθοεργίες, πέθανε στον ύπνο του από καρδιακό επεισόδιο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οικογένειας Φρέιζερ Σέιτελ.

Ο εγγονός του συνιδρυτή της Standard Oil Τζον Ροκφέλερ, που φέρεται ότι είχε μεγαλώσει αυστηρά -για να αποκτήσει την αίσθηση της αξίας του χρήματος- με χαρτζιλίκι που δεν ξεπερνούσε τα 25 σεντς, σε αντίθεση με κάποια από τα έξι αδέρφια του δεν επεδίωξε ποτέ να αποκτήσει δημόσιο αξίωμα μέσω της πολιτικής. Είχε πέσει με τα μούτρα στις επιχειρήσεις και ταξίδευε σε όλον τον κόσμο δίνοντας ομιλίες ως «απόστολος» του «πεφωτισμένου καπιταλισμού».

Σε 100 χώρες

Στη διάρκεια της ζωής του υπολογίζεται ότι συνάντησε πάνω από 200 ηγέτες και επισκέφθηκε πάνω από 100 χώρες, στις οποίες γινόταν κατά κανόνα δεκτός σαν αρχηγός κράτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιβόητο Rolodex των 100.000 καρτών, στο οποίο είχαν περαστεί τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των προσωπικοτήτων με τις οποίες είχε γνωριστεί, βρισκόταν σε ξεχωριστό δωμάτιο δίπλα στο γραφείο του!

Παρά τις επιχειρηματικές επιτυχίες του, ωστόσο, απέφευγε συστηματικά να δηλώνει το μέγεθος της περιουσίας του την οποία το περιοδικό «Forbes» είχε υπολογίσει το 2015 στα 3 δισ. δολάρια.
Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ κατάφερνε να κρατά ζωντανό το όνομα της οικογένειάς του μέσω των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων του αλλά και της τέχνης. Η αξία της προσωπικής συλλογής των έργων τέχνης υπολογίζεται στα 500.000.000 δολάρια. Στα γεράματά του, επίσης, προσπάθησε να αποκαταστήσει την επιρροή της οικογένειας στο Rockefeller Center, το οποίο είχε πωληθεί τη δεκαετία του ’80 σε Ιάπωνες.

Τελικά, μέσω ομάδας επενδυτών, κατάφερε να ανακτήσει το 45% του ακινήτου. Ο Ροκφέλερ μέχρι τα 90 του πήγαινε κάθε μέρα στη δουλειά, ενώ ήταν χήρος από το 1996, οπότε και πέθανε η Πέγκι ΜακΓκραθ, με την οποία είχαν παντρευτεί το 1940 και απέκτησαν έξι παιδιά.
Η δύναμή του είχε προκαλέσει πολλές έχθρες αλλά και πολλά σενάρια συνωμοσιών, όπως αυτό που τον ήθελε να έχει υποβληθεί σε επτά μεταμοσχεύσεις καρδιάς.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ