Αναγέννηση των ιστών της καρδιάς!

Δραστική ουσία κάνει «θαύματα»! Οι πρώτες κλινικές έρευνες που έγιναν σε πειραματόζωα

Δραστική ουσία κάνει «θαύματα»! Οι πρώτες κλινικές έρευνες που έγιναν σε πειραματόζωα

Η αποκατάσταση της λειτουργίας του καρδιακού μυός ύστερα από καρδιακή προσβολή είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την επιβίωσή του και το προσδόκιμο του ασθενούς που περνάει το επεισόδιο, αλλά σήμερα δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που να διευκολύνει αυτήν την επαναφορά.

Ομως υπάρχει μια δραστική ουσία που η μια μετά την άλλη πειραματικές έρευνες αποδεικνύουν ότι συμβάλλει καταλυτικά στην αποκατάσταση της λειτουργίας του μυοκαρδίου.

Αρχικά αποδείχθηκε με πειράματα στο ψάρι ζέμπρα και πρόσφατα σε ποντίκια, δύο είδη που εμφανίστηκαν με διαφορά 450.000.000 ετών στην εξελικτική αλυσίδα της ζωής. Τώρα προχωράει και η πρώτη δοκιμή του σε χοίρους (ο καρδιακός μυς των οποίων εμφανίζει πολλά κοινά με την ανθρώπινη καρδιά) προτού δρομολογηθεί η πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους.

Πρόκειται για την ουσία MSI-1436, την οποία έχει αναπτύξει η εταιρία βιοτεχνολογίας Novo Biosciences σε συνεργασία με το βιολογικό εργαστήριο του Mount Desert Island. Η MSI-1436 έχει ήδη χορηγηθεί χωρίς παρενέργειες σε ανθρώπους στο πλαίσιο κλινικής δοκιμών αρχικού σταδίου για θεραπείες όχι σχετικές με τα καρδιαγγειακά επεισόδια αλλά για την επαναφορά της λειτουργίας άλλων οργάνων και μάλιστα σε δόσεις 5-50 φορές μεγαλύτερες από αυτές που εκτιμάται ότι απαιτούνται για την καρδιά.

Τα συμπεράσματα

Οπως έδειξαν τα πιο πρόσφατα πειράματα, τα συμπεράσματα των οποίων δημοσιεύονται στο περιοδικό «Regenerative Medicine», η MSI-1436 πυροδοτεί και την αναγέννηση του καρδιαγγειακού ιστού. Πρόσφατα πειράματα στο ψάρι ζέμπρα προκάλεσαν 200%-300% ταχύτερη αναγέννηση ιστού αρχικά της σκωλικοειδούς απόφυσης και στη συνέχεια της καρδιάς.

Ακολούθησαν όμως πειράματα σε ποντίκια που, όπως και ο άνθρωπος, έχουν χάσει την ικανότητά τους να αναγεννούν κατεστραμμένους ιστούς.
Τα συμπεράσματα ήταν αποστομωτικά: μέσα σε 24 ώρες από το τεχνητά προκληθέν καρδιακό επεισόδιο η καρδιακή λειτουργία είχε βελτιωθεί σε τριπλάσιο ρυθμό, ο ουλώδης ιστός -συνέπεια του εμφράγματος- είχε μειωθεί κατά 53%, ενώ η αναγέννηση κυττάρων καρδιακού μυός στην περιοχή του εμφράγματος είχε αυξηθεί κατά έξι φορές.

Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Viravuth P. Yin, «οι δυνατότητες της MSI-1436 είναι τεράστιες. Θα αλλάξει τη ζωή των ασθενών που έχουν υποστεί έμφραγμα». Στην αντιμετώπιση των εμφραγμάτων είναι κρίσιμος ο χρόνος ως τη μετάβαση του ασθενούς στο νοσοκομείο, καθώς, ώσπου να αρχίσει να επαναλειτουργεί πλήρως η καρδιά, νεκρώνεται ιστός.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ