Δευτέρα, 28 Ιουλίου, 2025

«Μικρή οθόνη» της…ολικής ανατροπής!

Ντόμινο οι μετακινήσεις των δημοσιογράφων και των παρουσιαστών στην...

Γιώργος Καπουτζίδης: «Αυτή είναι η ταυτότητα μου. Είμαι πολύ καλά που μπορώ...

Ο Γιώργος Καπουτζίδης σε συνέντευξή του εξομολογήθηκε πως δεν...

Η αμηχανία της Καραβάτου on air με ανθοδέσμη που της έστειλε άγνωστος...

Η Κατερίνα Καραβάτου κατά τη διάρκεια της εκπομπής της «Καλοκαίρι παρέα» δέχτηκε μια εντυπωσιακή ανθοδέσμη αλλά δεν έγραφε η κάρτα από ποιον ήταν.

«Ναυάγησε» η εκπομπή της Μαγγίρα στην ΕΡΤ: «Στεναχωρήθηκα, αλλά συμβαίνει»

Η Μπέττυ Μαγγίρα ετοιμαζόταν να υπογράψει στην ΕΡΤ για...

Εννιά λεπτά χωρίς… ανάσα!

Διέπρεψαν οι Ελληνες αθλητές που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Απνοιας στη Σερβία.

Επιδόσεις που κυριολεκτικά κόβουν… την ανάσα πέτυχαν οι Ελληνες αθλητές που συμμετείχαν στο Ατομικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Απνοιας του Βελιγραδίου. Ο Γιώργος Παναγιωτάκης κράτησε την αναπνοή του για περίπου εννέα λεπτά (!) και ανέβηκε στο βάθρο του αγωνίσματος της στατικής άπνοιας, ενώ οι Χρήστος Παπαδόπουλος και Αρης Ιωαννίδης έκαναν νέα εθνικά ρεκόρ στη δυναμική άπνοια, διανύοντας εκατοντάδες μέτρα στο νερό της πισίνας χωρίς αναπνοή.

Μπορεί στη χώρα μας τα αθλήματα της ελεύθερης κατάδυσης -και ειδικά της άπνοιας σε πισίνα- να μην ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύ κοινό, όμως οι Ελληνες αθλητές είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Διεθνούς Ενωσης Αθλημάτων Απνοιας (AIDA), όπου συμμετείχαν 140 αθλητές από 24 χώρες, οι τρεις εκπρόσωποι της χώρας μας τα κατάφεραν περίφημα και πέτυχαν επιδόσεις που φαντάζουν υπεράνθρωπες για τον μέσο άνθρωπο.

Τα ρεκόρ

Ο Γιώργος Παναγιωτάκης αναδείχτηκε δεύτερος στον κόσμο και απέσπασε το ασημένιο μετάλλιο στο αγώνισμα της στατικής άπνοιας. Ο 25χρονος αθλητής έκανε χρόνο 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, συντρίβοντας κατά 1 λεπτό το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ και υπολειπόμενος μόλις 13 δευτερόλεπτα από τον χρόνο του παγκόσμιου πρωταθλητή Κροάτη Γκόραν Κόλακ.

Το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ (218 μέτρα) στη δυναμική άπνοια με πέδιλα συνέτριψε και ο Χρήστος Παπαδόπουλος, που με μία ανάσα διήνυσε 227 μέτρα κάτω από το νερό της πισίνας και κατέλαβε την 8η θέση στον κόσμο. Επίσης, κατά τέσσερα μέτρα βελτίωσε τη δική του εθνική επίδοση και ο Αρης Ιωαννίδης, κολυμπώντας 176 μέτρα κάτω από το νερό στο ιδιαίτερα τεχνικό αγώνισμα της δυναμικής άπνοιας χωρίς πέδιλα.

Οι πρωταγωνιστές

«Αν αναλογιστεί κανείς ότι από το 2008 έχω κάνει αρκετές φορές 8′ λεπτά στην προπόνηση, πιστεύω ότι ήταν θέμα χρόνου να κάνω κάτι αντίστοιχο σε αγώνα» δηλώνει στην «Espresso» ο δευτεραθλητής κόσμου στη στατική άπνοια Γιώργος Παναγιωτάκης. Ο ίδιος κατέχει και το πανελλήνιο ρεκόρ στην ελεύθερη κατάδυση με σταθερά βάρη στη θάλασσα (101 μέτρα), το οποίο που θέλει να υπερασπιστεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης που διοργανώνεται τον Σεπτέμβριο στην Καλαμάτα.

Απόλυτα ικανοποιημένος δηλώνει και ο Χρήστος Παπαδόπουλος, που εκτός από αθλητής, είναι και πρόεδρος της AIDA Hellas η οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα την ομώνυμη διεθνή ένωση.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Η δεύτερη θέση του Γιώργου είναι πολύ μεγάλη επιτυχία, ενώ εγώ και ο Αρης καταφέραμε να φτάσουμε στους τελικούς και να μπούμε στους δέκα πρώτους του κόσμου. Σίγουρα αυτό είναι ό,τι καλύτερο για εμάς».

Τα χαρακτηριστικά και οι κανόνες του αθλήματος

Η στατική άπνοια και η δυναμική άπνοια -με ή χωρίς πέδιλα- είναι τα τρία θεσμοθετημένα αθλήματα της αγωνιστικής ελεύθερης κατάδυσης σε πισίνα. Στη στατική άπνοια ο δύτης κρατάει την ανάσα του για όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο μπορεί έχοντας βυθισμένες τις αναπνευστικές οδούς του μέσα στο νερό. Είναι το μοναδικό αγώνισμα που η επίδοση του αθλητή δεν μετριέται σε βάθος ή απόσταση, αλλά σε χρόνο.

Στη δυναμική άπνοια ο δύτης κολυμπά υποβρύχια σε οριζόντια διαδρομή με στόχο να καλύψει τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση μέσα στην πισίνα. Σε αυτό επιτρέπεται η χρήση προωθητικού εξοπλισμού (διπλά πέδιλα ή μονοπέδιλο), ενώ οι επιδόσεις αναγνωρίζονται σε ελάχιστο μήκος πισίνας 25 μέτρων.

Ιδιος είναι ο στόχος και στη δυναμική άπνοια χωρίς πέδιλα, με τη διαφορά ότι δεν επιτρέπεται η χρήση προωθητικού εξοπλισμού. Ρεκόρ αναγνωρίζονται σε πισίνα με ελάχιστο μήκος τα 25 μέτρα.

Οι Ελληνες αθλητές λένε ότι τα αθλήματα δεν είναι επικίνδυνα, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και έχει προηγηθεί η κατάλληλη εκπαίδευση από ειδικούς.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φωτεινή Μπαρνασά: Τρόμος για την καλλονή του «My style rocks»

Από τις στιλιστικές δοκιμασίες του «My Style Rocks» στα decks νυχτερινού κέντρου της παραλιακής λεωφόρου και προσεχώς στο στούντιο ηχογράφησης.

Η Αννίτα Πάνια ποζάρει στα 55 με μικροσκοπικό μπικίνι

Η Αννίτα Πάνια το Σαββατοκύριακό της έκανε τις βουτιές της φορώντας μαύρο μπικίνι.

Γνωστός τραγουδιστής χώρισε με ηθοποιό και τρεις μήνες μετά περιμένει παιδί από τη νέα του σύντροφο

Ο έρωτας με έρωτα περνάει αλλά ο τραγουδιστής βάλθηκε να τα κάνει όλα μαζί!

Οι κυρίες που ξεχώρισαν με το στιλ τους στο Προεδρικό Μέγαρο

Ούτε οι κυρίες που συνήθως δίνουν χρώμα στην πολιτική ή όπου βρεθούν κατάφεραν να... φωτίσουν το Προεδρικό Μέγαρο στην εκδήλωση του

Η Δήμητρα Ματσούκα σε απαγορευμένη σχέση

Η εκρηκτική Δήμητρα Ματσούκα ξανά στην TV! Η τελευταία τηλεοπτική σειρά στην οποία είδαμε τη Δήμητρα Ματσούκα ήταν

Αστράψαν τα φλας στην Επίδαυρο

Ερωτευμένα ζευγάρια απόλαυσαν την Utopia στην Επίδαυρο. Ο λόγος...

«Χρυσό» πωλητήριο στο πρώην φιλέτο της Lady G

Το άλλοτε παλάτι της Γιάννας Αγγελοπούλου στο Λονδίνο με...

Απαστράπτουσα η Τίνα Μεσσαροπούλου στη δεξίωση του Προεδρικού Μεγάρου

Η Τίνα Μεσσαροπούλου επέστρεψε για λίγο από την Πάρο...
spot_img
spot_img