Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Εννιά λεπτά χωρίς… ανάσα!

Διέπρεψαν οι Ελληνες αθλητές που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Απνοιας στη Σερβία.

Επιδόσεις που κυριολεκτικά κόβουν… την ανάσα πέτυχαν οι Ελληνες αθλητές που συμμετείχαν στο Ατομικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Απνοιας του Βελιγραδίου. Ο Γιώργος Παναγιωτάκης κράτησε την αναπνοή του για περίπου εννέα λεπτά (!) και ανέβηκε στο βάθρο του αγωνίσματος της στατικής άπνοιας, ενώ οι Χρήστος Παπαδόπουλος και Αρης Ιωαννίδης έκαναν νέα εθνικά ρεκόρ στη δυναμική άπνοια, διανύοντας εκατοντάδες μέτρα στο νερό της πισίνας χωρίς αναπνοή.1v8876r44n3

Μπορεί στη χώρα μας τα αθλήματα της ελεύθερης κατάδυσης -και ειδικά της άπνοιας σε πισίνα- να μην ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύ κοινό, όμως οι Ελληνες αθλητές είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Διεθνούς Ενωσης Αθλημάτων Απνοιας (AIDA), όπου συμμετείχαν 140 αθλητές από 24 χώρες, οι τρεις εκπρόσωποι της χώρας μας τα κατάφεραν περίφημα και πέτυχαν επιδόσεις που φαντάζουν υπεράνθρωπες για τον μέσο άνθρωπο.

Τα ρεκόρ

Ο Γιώργος Παναγιωτάκης αναδείχτηκε δεύτερος στον κόσμο και απέσπασε το ασημένιο μετάλλιο στο αγώνισμα της στατικής άπνοιας. Ο 25χρονος αθλητής έκανε χρόνο 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, συντρίβοντας κατά 1 λεπτό το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ και υπολειπόμενος μόλις 13 δευτερόλεπτα από τον χρόνο του παγκόσμιου πρωταθλητή Κροάτη Γκόραν Κόλακ.

Το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ (218 μέτρα) στη δυναμική άπνοια με πέδιλα συνέτριψε και ο Χρήστος Παπαδόπουλος, που με μία ανάσα διήνυσε 227 μέτρα κάτω από το νερό της πισίνας και κατέλαβε την 8η θέση στον κόσμο. Επίσης, κατά τέσσερα μέτρα βελτίωσε τη δική του εθνική επίδοση και ο Αρης Ιωαννίδης, κολυμπώντας 176 μέτρα κάτω από το νερό στο ιδιαίτερα τεχνικό αγώνισμα της δυναμικής άπνοιας χωρίς πέδιλα.1v8876r44n1

Οι πρωταγωνιστές

«Αν αναλογιστεί κανείς ότι από το 2008 έχω κάνει αρκετές φορές 8′ λεπτά στην προπόνηση, πιστεύω ότι ήταν θέμα χρόνου να κάνω κάτι αντίστοιχο σε αγώνα» δηλώνει στην «Espresso» ο δευτεραθλητής κόσμου στη στατική άπνοια Γιώργος Παναγιωτάκης. Ο ίδιος κατέχει και το πανελλήνιο ρεκόρ στην ελεύθερη κατάδυση με σταθερά βάρη στη θάλασσα (101 μέτρα), το οποίο που θέλει να υπερασπιστεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης που διοργανώνεται τον Σεπτέμβριο στην Καλαμάτα.

Απόλυτα ικανοποιημένος δηλώνει και ο Χρήστος Παπαδόπουλος, που εκτός από αθλητής, είναι και πρόεδρος της AIDA Hellas η οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα την ομώνυμη διεθνή ένωση.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Η δεύτερη θέση του Γιώργου είναι πολύ μεγάλη επιτυχία, ενώ εγώ και ο Αρης καταφέραμε να φτάσουμε στους τελικούς και να μπούμε στους δέκα πρώτους του κόσμου. Σίγουρα αυτό είναι ό,τι καλύτερο για εμάς».

Τα χαρακτηριστικά και οι κανόνες του αθλήματος

Η στατική άπνοια και η δυναμική άπνοια -με ή χωρίς πέδιλα- είναι τα τρία θεσμοθετημένα αθλήματα της αγωνιστικής ελεύθερης κατάδυσης σε πισίνα. Στη στατική άπνοια ο δύτης κρατάει την ανάσα του για όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο μπορεί έχοντας βυθισμένες τις αναπνευστικές οδούς του μέσα στο νερό. Είναι το μοναδικό αγώνισμα που η επίδοση του αθλητή δεν μετριέται σε βάθος ή απόσταση, αλλά σε χρόνο.1v8876r44n4

Στη δυναμική άπνοια ο δύτης κολυμπά υποβρύχια σε οριζόντια διαδρομή με στόχο να καλύψει τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση μέσα στην πισίνα. Σε αυτό επιτρέπεται η χρήση προωθητικού εξοπλισμού (διπλά πέδιλα ή μονοπέδιλο), ενώ οι επιδόσεις αναγνωρίζονται σε ελάχιστο μήκος πισίνας 25 μέτρων.

Ιδιος είναι ο στόχος και στη δυναμική άπνοια χωρίς πέδιλα, με τη διαφορά ότι δεν επιτρέπεται η χρήση προωθητικού εξοπλισμού. Ρεκόρ αναγνωρίζονται σε πισίνα με ελάχιστο μήκος τα 25 μέτρα.

Οι Ελληνες αθλητές λένε ότι τα αθλήματα δεν είναι επικίνδυνα, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και έχει προηγηθεί η κατάλληλη εκπαίδευση από ειδικούς.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...