Οργανα κατά… παραγγελία!

Με νέα τεχνική Ιαπώνων ερευνητών μπορούν να αναπτυχθούν στο εργαστήριο «ανταλλακτικά» για ήπαρ, νεφρούς, πνεύμονες και πάγκρεας!

Τέλος στην αναμονή σε ατελείωτες λίστες για όργανα μεταμοσχεύσεων φιλοδοξούν να βάλουν Ιάπωνες ερευνητές που άνοιξαν τον δρόμο για τη δημιουργία οργάνων κατά παραγγελία! Κατάφεραν μάλιστα να αναπτύξουν ένα μικροσκοπικό ήπαρ στο εργαστήριο. Οπως εξηγούν, με την ίδια τεχνική θα μπορούσαν να αναπτυχθούν «ανταλλακτικά» νεφρών, πνευμόνων και παγκρέατος. Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα πραγματοποιηθούν σε μια δεκαετία.

Μοσχεύματα

Η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, όχι μόνο γιατί το «χειροποίητο» όργανο θα μπορούσε να δώσει λύση στην έλλειψη μοσχευμάτων, αλλά και γιατί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επίσης για τη δοκιμή νέων φαρμάκων με πιθανές σοβαρές παρενέργειες.

Οι Ιάπωνες ερευνητές χρησιμοποίησαν τρεις τύπους κυττάρων που συνεργάζονται για τη γέννηση του ήπατος στο ανθρώπινο έμβρυο, έτσι ώστε να αναπτύξουν ένα μικροσκοπικό κομμάτι ιστού στο εργαστήριο. Στη συνέχεια το εισήγαγαν μέσα στον εγκέφαλο ενός ποντικού, ενσωματώνοντάς το με τέτοιο τρόπο ώστε να αιματώνεται κανονικά και του επέτρεψαν να αναπτυχθεί για τουλάχιστον δύο μήνες. Ο χειροποίητος ιστός κατάφερε να φέρει εις πέρας πολλές από τις σημαντικές λειτουργίες του φυσιολογικού ήπατος, όπως, για παράδειγμα, τη διάσπαση των φαρμάκων. Επιπλέον κατάφερε να επιμηκύνει τη ζωή των ποντικιών που υπέφεραν από θανατηφόρα ηπατική νόσο.

Σε ποντίκια

Οπως εξήγησαν οι επιστήμονες, επέλεξαν να εισαγάγουν τον ιστό στον εγκέφαλο των ποντικιών για να μπορούν να παρακολουθούν καλύτερα την ανάπτυξή του. Οταν έρθει όμως η ώρα των κλινικών δοκιμών, οι ιστοί θα ενσωματωθούν στο φυσιολογικό ήπαρ των ανθρώπων. Ο επικεφαλής ερευνητής Τακανόρι Τακέμπε από το Πανεπιστήμιο της Γιοκοχάμα Σίτι αποκάλυψε ότι οι πρώτοι ασθενείς θα είναι πιθανότατα βρέφη και παιδιά με σοβαρή ηπατοπάθεια, αλλά με τον καιρό θα επωφεληθούν και οι ενήλικοι. Η επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο για μια ελπιδοφόρα νέα μέθοδο με τεράστια θεραπευτική δυναμική.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ