Ο άγιος Παΐσιος των… Ρώσων!

Μέχρι στιγμής έχουν πωληθεί 3.000.000 βιβλία κι έχουν γυριστεί επτά ταινίες για τη ζωή του

Μέχρι στιγμής έχουν πωληθεί 3.000.000 βιβλία κι έχουν γυριστεί επτά ταινίες για τη ζωή του

Ο πιο δημοφιλής άγιος στη Ρωσία δεν είναι κάποιος Ρώσος, αλλά ο άγιος Παΐσιος! Γύρω από τη ζωή και το κήρυγμά του υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τους Ρώσους και είναι ενδεικτικό ότι έχουν πουληθεί περισσότερα από 3 εκατομμύρια βιβλία σχετικά με τον βίο του.
Εκτός από τα βιβλία για τον άγιο Παΐσιο, που γίνονται ανάρπαστα, στη Ρωσία έχουν γίνει επτά κινηματογραφικές ταινίες με θέμα τη ζωή του και είναι στα γυρίσματα ακόμα μία.

Στο Μπάρκοβο, κοντά στη Μόσχα, λειτουργεί το Κέντρο Κοινωνικής Βοήθειας Αγίου Παϊσίου. Η πρόεδρός του Νάντια Τουσινάιτε λέει: «Στον γιο μας δώσαμε το όνομα Αρσένιος, στη μνήμη του αγίου Παϊσίου, που τον αγαπάμε πολύ. Διάβασα όλα τα βιβλία με τους λόγους του».

Η ιδέα

Ο γιος της γεννήθηκε κωφάλαλος και μετά το πρώτο σοκ στράφηκαν στον Αγιορείτη άγιο: «Τότε γεννήθηκε η ιδέα να ιδρύσουμε ένα κέντρο αφιερωμένο στον άγιο Παΐσιο για παιδιά με ειδικές ανάγκες». Η ίδια και πολλοί Ρώσοι που τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας εναποθέτουν τις ελπίδες τους στονν συγκεκριμένο άγιο.

Στη σημαντική για τη ρωσική Ορθοδοξία Μονή Λαύρας του οσίου Σεργίου, στο Σέργκιεφ Ποσάντ, πραγματοποιήθηκε ημερίδα αφιερωμένη στον άγιο Παΐσιο. Εκεί ο «απόστολος» του αγίου Παϊσίου στη Ρωσία, ο ηγούμενος Κυπριανός, πρόεδρος του Ιδρύματος «Αγία Σκέπη», προανήγγειλε ότι το φετινό καλοκαίρι σε συνεργασία με τον Δήμο Κόνιτσας θα γίνει συνάντηση νέων, με σκοπό τη δημιουργική περιγραφή του βίου του αγίου σε κείμενα, φιλμ και ζωγραφική.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλέξανδρος Κονοβάλοβ παρουσίασε εκεί βιβλίο για τον Ρώσο Αγιορείτη μοναχό Τύχωνα, πνευματικό του αγίου Παϊσίου. «Η σημερινή αναγέννηση της Ρωσίας μπορεί να γίνει μόνο με επιστροφή στις αιώνιες πνευματικές πηγές, στις οποίες το Αγιο Ορος, ο γέροντας Τύχων και ο άγιος Παΐσιος κατέχουν σημαντικές θέσεις» είπε.

Ο αρχιμανδρίτης της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης Μεθόδιος Αλεξίου, που γνώριζε τον γέροντα Παΐσιο, έφερε μαζί του δύο επιστολές του αγίου, το σκουφάκι του και ένα ξύλινο εικόνισμα με σταυρό που είχε φτιάξει για τη μητέρα του Σοφία.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ