Για 5η φορά στο Διάστημα

Ο Πόντιος κοσμοναύτης Φιοντόρ Γραμματικόπουλος εκτοξεύτηκε στο Διάστημα, όπου θα παραμείνει για 136 ημέρες

Για την πέμπτη «βόλτα» του στο Διάστημα ξεκίνησε ο Πόντιος κοσμοναύτης Φιοντόρ Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος! Ο 58χρονος ομογενής (κάτοικος Ρωσίας), που έχει «περπατήσει» σχεδόν 52 ώρες στο Διάστημα και κατέχει την έκτη θέση μεταξύ όλων των αστροναυτών του κόσμου, θα παραμείνει για περίπου τεσσερισήμισι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ενώ θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει μέσω βιντεοκλήσης με τον νέο πλανητάρχη!

Από την
Εύα Παπαδάτου

Μάλιστα, ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος θα έχει μαζί του δύο σημαίες -της Ελλάδας και του ΠΑΟΚ-, καθώς και μία ποντιακή λύρα.

Ο Φιοντόρ (Θεόδωρος) Γιουρτσίχιν της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos εκτοξεύτηκε χθες το πρωί στις 10.13 ώρα Ελλάδος με πύραυλο Σογιούζ από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, μαζί με τον… πρωτάρη 43χρονο Αμερικανό αστροναύτη Τζακ Φίσερ της NASA.

Οι δύο αστροναύτες έκαναν ταξίδι-εξπρές διάρκειας έξι ωρών και θα παραμείνουν εκεί 136 μέρες, υπό τη διοίκηση της Αμερικανίδας Πέγκι Γουίτσον. Μαζί τους θα είναι ο Γάλλος αστροναύτης Τομά Πεσκέ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και ο Ρώσος Ολεγκ Νοβίτσκι. Οι δύο τελευταίοι προγραμματίζεται να επιστρέψουν στη Γη στις 2 Ιουνίου και θα τους διαδεχθούν οι Ράντι Μπρέσνικ (NASA), Πάολο Νέσπολι (ESA) και Σεργκέι Ριαζάνσκι (Roscosmos).

Μάλιστα, ο ελληνικής καταγωγής από τη μητέρα του Γιουρτσίχιν θα υποδεχθεί το Σάββατο στον ISS το φορτίο του σκάφους Cygnus της ιδιωτικής αμερικανικής διαστημικής εταιρίας Orbital ATK, το οποίο μεταφέρει και τους δύο ελληνικής κατασκευής μικροδορυφόρους.

Στις 24 Αυγούστου ο Πόντιος κοσμοναύτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την κόρη του Ιβάνκα, οι οποίοι θα επικοινωνήσουν επί 20 λεπτά με τον ISS από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, για να συγχαρούν την 57χρονη Αμερικανίδα αστροναύτη και βιοχημικό Πέγκι Γουίτσον, η οποία θα σπάσει εκείνη την ημέρα το ρεκόρ παραμονής 534 ημερών στο Διάστημα, ξεπερνώντας τον Αμερικανό συνάδελφό της Τζεφ Γουίλιαμς.

Ο Γιουρτσίχιν, ο οποίος έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του «Ηρωα» της Ρωσικής Ομοσπονδίας και με το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας, κάνει το πέμπτο διαστημικό ταξίδι του και το τέταρτο στον ISS.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ζευγάρι ηθοποιών παντρεύτηκε στα κρυφά – Ερωτεύτηκε στα γυρίσματα πετυχημένης σειράς

Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος που οδήγησε σε γάμο!

Πασίγνωστος τραγουδιστής αρραβωνιάστηκε με τον σύντροφό του!

Μετά από τρία χρόνια σχέσης ήρθε και ο αρραβώνας!

Δεν γνωρίζαμε καν τη σχέση τους κι όμως είναι παντρεμένοι με παιδιά

Αυτό το ζευγάρι είναι χαμηλών τόνων και πολλοί δεν γνώριζαν πως είναι μαζί και μάλιστα παντρεμένο με δύο παιδιά!

Πρωταγωνίστρια που πήρε πρόσφατα διαζύγιο μετά από 17 χρόνια έκανε έξοδο με τον νεαρό σύντροφό της

Η ηθοποιός ερωτεύτηκε ξανά και μάλιστα έναν άντρα αρκετά νεότερό της και συνάδελφό της, τον

Κεφαλονιά: Η μητέρα της 19χρονης Μυρτώς «σπάει» τη σιωπή της – Δείτε όσα κατέθεσε

Την περασμένη Πέμπτη η μητέρα της 19χρονης Μυρτώς που πέθανε στην Κεφαλονιά μετά από υπερβολική δόση ναρκωτικών κατέθεσε όσα γνώριζε.

Πέθανε η αδελφή του Τόνυ Μαυρίδη

Δυσκόλες ώρες αντιμετωπίζει ο  Τόνυ Μαυρίδης.Ο μουσικός παραγωγός έχασε...

Νέος έρωτας στην ελληνική σόουμπιζ! Γνωστός παρουσιαστής ερωτευμένος με εντυπωσιακή ηθοποιό!

Νέος έρωτας στην ελληνική σόουμπιζ! Γνωστός παρουσιαστής είναι ζευγάρι με όμορφη ηθοποιό