Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Κατερίνα Βρανά γιορτάζει την ημέρα που σχεδόν πέθανε

Είναι μια μαχήτρια της ζωής και δεν ξεχνά ποτέ...

Ο Μουζουράκης αποκάλυψε πως βάφτισε την κόρη του χωρίς να το πάρει...

Ο Πάνος Μουζουράκης δήλωσε πως βάφτισε την κόρη του...

Δημήτρης Ρούσσος: Ο τραγουδοποιός που πέρασε και από το «The Voice», είναι...

Οταν δεν γράφει τα δικά του τραγούδια, ο Δημήτρης...

Νύφες σε «πόλεμο»

Διαθήκη πλούσιου σταφιδέμπορου από το Απεσωκάρι του Ηρακλείου ορίζει ότι κάθε χρόνο όποια παντρεύεται πρώτη θα εισπράττει τα ενοίκια από δύο ακίνητά του

Διαθήκη πλούσιου σταφιδέμπορου από το Απεσωκάρι του Ηρακλείου ορίζει ότι κάθε χρόνο όποια παντρεύεται πρώτη θα εισπράττει τα ενοίκια από δύο ακίνητά του

Ενας άνευ προηγουμένου «πόλεμος» βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια στο Απεσωκάρι του Ηρακλείου μεταξύ μελλόνυμφων γυναικών, οι οποίες κάνουν αγώνα δρόμου για το ποια θα προλάβει να ανέβει πρώτη τα σκαλιά της εκκλησίας!

Από την Εύα Παπαδάτου 

Οποια καταφέρνει να πάρει την πρωτιά, κερδίζει στο τέλος του χρόνου τα ενοίκια δώδεκα μηνών, σύμφωνα με τη «χρυσή» διαθήκη που άφησε πριν από 42 ολόκληρα χρόνια ένας πάμπλουτος σταφιδέμπορος!
Ο Ιωάννης Καλμπάκης από το Απεσωκάρι δεν έκανε δική του οικογένεια. Οταν πέθανε το 1975 και ανοίχτηκε η διαθήκη του, έμειναν όλοι άναυδοι όταν άκουσαν τον μοναδικό όρο με τον οποίο άφηνε στην τότε κοινότητα δύο ακίνητα που βρίσκονται σε Ηράκλειο και Απεσωκάρι.

Σύμφωνα με αυτόν, η πρώτη κοπέλα που θα ντυνόταν νύφη κάθε αρχή του έτους θα αποκτούσε τα χρήματα των ενοικίων ενός έτους από τα κληροδοτήματά του και θα μνημόνευε το όνομα του δωρητή σταφιδέμπορου!
Αν και στην αρχή το κληροδότημα αποτέλεσε ένα καλό κίνητρο για τις ανύπαντρες να ανέβουν μία ώρα αρχύτερα τα σκαλιά της εκκλησίας, σύμφωνα με τη neakriti.gr, δεν άργησε να οδηγήσει σε εντάσεις και να προκαλεί «πονοκέφαλο» στα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου που διαχειρίζεται τη διαθήκη.

Η διαχείριση

Η αρμοδιότητα διαχείρισης των χρημάτων πέρασε στο Συμβούλιο, όταν η κοινότητα απορροφήθηκε από τον Δήμο Γόρτυνας.
«Τα χρήματα του κληροδοτήματος αποτέλεσαν κίνητρο για τις νεαρές, όμως υπήρξαν και περιπτώσεις που κάποιες κοπέλες κατέληξαν σε δικαστήρια.
Φυσικά, υπήρξε περιστατικό με δύο μελλόνυμφες που έκλεισαν να παντρευτούν την ίδια μέρα και θα έπρεπε να μοιραστούν τα χρήματα, όπως προβλέπει η διαθήκη!» λέει ο επικεφαλής του Συμβουλίου, πατέρας Δημήτριος Παπαδομανωλάκης.

«Εισαγόμενες»

Μάλιστα, υπήρξαν ακόμα και «εισαγόμενες» νύφες, οι οποίες έκαναν με πλαστό τρόπο τα χαρτιά τους για να παραπλανήσουν το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο: «Ερχονταν και έλεγαν ότι έγιναν μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, βγάζοντας χαρτί εντοπιότητας. Το Συμβούλιο, όμως, είναι ιδιαίτερα προσεκτικό πλέον. Δεν δικαιούνται χρήματα αλλοδαποί και οικονομικοί μετανάστες, βάσει της βούλησης του διαθέτη, γιατί την περίοδο εκείνη έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχαν μετανάστες στο χωριό».
Υπήρξαν, βέβαια, και χρονιές που δεν παντρεύτηκε κάποια κοπέλα και έτσι το κληροδότημα διατέθηκε για να γίνουν έργα στο χωριό, όπως ένα πνευματικό κέντρο.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...