Ιατροδικαστές υπό εξαφάνιση

Στους μισούς νομούς τούς ψάχνουν με το… τουφέκι, ενώ στο ΕΣΥ υπηρετούν μόλις δύο μόνιμοι και 11 συμβασιούχοι επιστήμονες

Ιατροδικαστή με το… τουφέκι ψάχνουν οι μισοί νομοί της χώρας, αφού πλέον αποτελούν είδος προς εξαφάνιση! Τα στοιχεία της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ) για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία σχετικά με τους ιατροδικαστές είναι απογοητευτικά.

Περισσότεροι από τους μισούς νομούς της επικράτειας δεν διαθέτουν ιατροδικαστή στις δημόσιες δομές τους. Αντίστοιχα, στο ΕΣΥ υπηρετούν μόλις δύο μόνιμοι ιατροδικαστές και 11 επικουρικοί, δηλαδή συμβασιούχοι επιστήμονες.

Εξίσου απογοητευτική είναι η καταμέτρηση και στις επτά ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων της χώρας, όπου υπηρετούν συνολικά επτά μέλη ΔΕΠ – ιατροδικαστές.

Από αυτούς δύο βρίσκονται στην Αθήνα, τρεις στη Θεσσαλονίκη και από ένας (1) σε Αλεξανδρούπολη και Ιωάννινα. Ωστόσο, ο ιατροδικαστής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί, οπότε θα δημιουργηθεί άλλο ένα κενό. Σημειώνεται ότι οι ιατρικές σχολές Πάτρας, Ηρακλείου και Λάρισας δεν έχουν ούτε έναν καθηγητή – ιατροδικαστή.

Καθόλου αναμονή για την ειδικότητα

Τα στοιχεία προμηνύουν ακόμη μικρότερο αριθμό ιατροδικαστών στο μέλλον, αφού το ενδιαφέρον για ενασχόληση με τον κλάδο είναι ελάχιστο. Ενδεικτικά, στα τέσσερα τμήματα της χώρας δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου αναμονή για την ειδικότητα, ενώ σε κάποια από αυτά δεν υπάρχει ούτε ένας ειδικευόμενος εδώ και αρκετό καιρό.

Τη ζοφερή κατάσταση στον κλάδο συζήτησε σε συνάντηση του Δ.Σ. της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος.

«Η κατάσταση είναι πλέον οριακή. Το υπουργείο Υγείας θα πρέπει άμεσα να προκηρύξει μόνιμες θέσεις ιατροδικαστών. Δεν μπορούμε να ακούμε για χιλιάδες διορισμούς ιατρών και να μην προκηρύσσονται κάποιες ελάχιστες θέσεις ιατροδικαστών. Οι θέσεις αυτές πρόκειται να καλύψουν μεγάλες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΙΕ Γρηγόρης Λέων. Επισήμανε δε ότι οι ελλείψεις σε ιατροδικαστές επιβαρύνουν τους κατοίκους των «προβληματικών» περιοχών με τεράστια ποσά, ενώ προκαλούν και ψυχολογική επιβάρυνση όταν απαιτείται η μεταφορά των νεκρών σε περίπτωση που είναι απαραίτητη η νεκροτομή ή μετακίνηση ατόμων που χρειάζονται ιατροδικαστική έκθεση για βιασμό, ξυλοδαρμό κ.ά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ