Υπάρχουν κάποιες ταινίες που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της 28ης Οκτωβρίου. Μοιάζουν με την παρέλαση, εάν δεν προβληθούν από κάποιο κανάλι είναι σαν να μη γιορτάζουμε.
Κορυφαία η ταινία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά. Γυρίστηκε το 1969 όταν η εθνική σταρ ήταν έγκυος και χρειάστηκε να γεννήσει για να συνεχιστούν τα γυρίσματα. Η σκηνοθεσία είναι του Ντίνου Δημόπουλου και το σενάριο των Λάκη Μιχαηλίδη και Ανθής Δημοπούλου.
Εκεί το ζευγάρι των πρωταγωνιστών η Αλίκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ περνούν των… παθών τους τον τάραχο μέχρι να παντρευτούν, μόνο που διάλεξαν τη μέρα, 28 Οκτωβρίου 1940. Ο σύζυγος που είναι κι ο γιος του προέδρου φεύγει για το μέτωπο.
Σπάνιο βίντεο από τα γυρίσματα της ταινίας
Αυτή λοιπόν την ταινία την είδαμε για πρώτη φορά από την ΥΕΝΕΔ στις 22 Μαρτίου 1975, αλλά καθιερώθηκε να προβάλλεται, λόγω θέματος, στις 28 Οκτωβρίου. Από το 2013 μέχρι το 2019 την έδειχνε ο Alpha. Το 2015 την πρόβαλε στις 25 Οκτωβρίου, ενώ το 2020 στις 24 Οκτωβρίου με το ΜΕΓΚΑ να την μεταδίδει ανήμερα της επετείου εκείνη τη χρονιά. Στη συνέχεια άρχισε περιοδεία στα κανάλια. Το 2020 στο ΜΕΓΚΑ, το 2021στον ΑΝΤΕΝΝΑ, το 2022 στην ΕΡΤ, αλλά την είχε δείξει και το ΜΕΓΚΑ στις 12 Φεβρουαρίου, το 2023 και το 2024 στον Alpha, τα δύο τελευταία χρόνια στο ΜΕΓΚΑ, στο ΜEGA cinema πέρσι, στο κανονικό ΜΕΓΚΑ φέτος.
Είναι μακράν η πιο ταυτισμένη ταινία για τα κανάλια με αυτή τη μέρα.
Την ίδια χρονιά γυρίστηκε και το ΟΧΙ του Τζέιμς Πάρις με την αρωγή του Στρατού που διέθεσε εκατοντάδες φαντάρους για κομπάρσους. Από τις 28 Οκτωβρίου 1973 σπάνια απουσιάζει από τους τηλεοπτικούς δέκτες.
Δεν την είδαμε το 2003 και δεν έχει προγραμματιστεί να τη δούμε φέτος.
Το κινηματογραφικό τρέιλερ της ταινίας
Από το 2003 έως το 2009 την έδειχνε το STAR, το 2020 έκανε ένα πέρασμα από την ΕΡΤ2, το 2021 και 2022 την είχε ο ΣΚΑΙ, το 2023 το ΜΕΓΚΑ, το 2024 η ΕΡΤ2 και το 2025 το ΜΕΓΚΑ.
Η Υπολοχαγός Νατάσσα έχει τη δική της ιστορία. Το 1970 που ξεκίνησε την πορεία της στις σκοτεινές αίθουσες εξουδετέρωσε κάθε αντίπαλο. Με 751.117 εισιτήρια κρατούσε για χρόνια το ρεκόρ της εμπορικότερης ταινίας. Ο Νίκος Φώσκολος (σεναριογράφος και σκηνοθέτης) έστειλε ακόμα και στο Νταχάου την Αλίκη Βουγιουκλάκη που στον δρόμο του γυρισμού αναπολεί τον αγαπημένο της Δημήτρη Παπαμιχαήλ.
Η τηλεοπτική της καριέρα υπήρξε εξίσου θριαμβευτική. Έκανε την παρθενική της εμφάνιση στην μικρή οθόνη στις 26 Οκτωβρίου 1977 κι από τότε σπάνια απουσιάζει. Φέτος την φιλοξενεί το ΜΕΓΚΑ. Από το 2003 έως και το 2022 την βλέπαμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα στον Alpha, ακολούθησαν δύο χρόνια στον ΣΚΑΙ (2023,24) κι επιστροφή πέρσι στον Alpha.
Το Κονσέρτο για πολυβόλα σπάνια λείπει από το τηλεοπτικό πρόγραμμα της πρεμιέρας. Η ταινία βασίζεται σε αληθινή ιστορία που ο μετρ του είδους Νίκος Φώσκολος την έκανε ταινία και αργότερα την πρώτη ιστορία στον τηλεοπτικό Άγνωστο Πόλεμο.
Η Τζένη Καρέζη στο τρομερό δίλημμα: Να προδώσει την πατρίδα της ή να χάσει το παιδί της. Την απάντηση όσοι δεν την ξέρουν θα την μάθουν βλέποντας την στον ΣΚΑΙ.
Στην τηλεόραση παίχτηκε για πρώτη φορά στις 27 Οκτωβρίου 1973. Τα τελευταία χρόνια ήταν σταθερή στην ΕΡΤ που μπορεί να άλλαζε ονόματα (Δημόσια Τηλεόραση, ΝΕΡΙΤ κ.ά) αλλά η ταινία ήταν πάντα εκεί. Μεταδιδόταν από το 2003 έως το 2022. Μετά πήρε τον δρόμο για α ιδιωτικά κανάλια. 2023 στο Open, το 2024 στο ΜΕΓΚΑ, το 2025 επιστροφή στο Open.
Ο Τζέιμς Πάρις συνεισφέρει με μια ακόμα ταινία του στην επέτειο που τα τελευταία χρόνια την σνομπάρουν τα κανάλια. Πρόκειται για την 28η Οκτωβρίου 05.30. Βγήκε στους κινηματογράφους το 1971. Σε αυτήν ο Γιάγκος Δράκος πριν γίνει μεγιστάνας ήταν ένας κάτοικος ενός μικρού χωριού που έκανε αντίσταση κάτω από την… μύτη των Γερμανών. Το σενάριο ήταν του Διονύση Τζεφρόνη και η σκηνοθεσία του Κώστα Καραγιάννη.
Σταθερά την βλέπαμε στο ΜΕΓΚΑ τέτοια μέρα από το 2003 έως κα το 2012. Μετά πήγε στον Alpha (2013), έκανε… αγρανάπαυση το 2014 για να επιστρέψει τον επόμενο χρόνο στην ΕΡΤ1, το 2016 να βρει στέγη στο Cosmote Cinema,να πάει το 2017 το αλήστου μνήμης Epsilon ΤV, να μένει εκτός για ένα χρόνο και να επιστρέψει το 2019 στο Open. Έκτοτε αγνοείται…
Η ταινία Κατάσκοπος Νέλλη του 1981 για αλλού ξεκίνησε κι αλλού πήγε. Επρόκειτο να είναι η ελληνική εκδοχή του Καμπαρέ, αλλά μπλέχτηκαν να τα δικαιώματα, τα γυρίσματα σταμάτησαν και ο Νίκος Φώσκολος ανέλαβε να… συμμαζέψει την κατάσταση. Διασκεύασε έτσι το σενάριο που να μην θυμίζει πολύ το Καμπαρέ, έφερε τη δράση στην Ελλάδα και χρησιμοποίησε υλικό από την αρχική ταινία, χορευτικά από ένα σόου της τηλεόρασης κι έσωσε τους παραγωγούς.
Η ταινία ξεκίνησε την τηλεοπτική της καριέρα από την ιδιωτική τηλεόραση, την έδειξε το ΜΕΓΚΑ στις 13 Ιανουαρίου 1990, αλλά λίγο αργότερα παίζεται και στις 28 Οκτωβρίου. Το 2007 ήταν στον Alpha, το 2011 στον ΑΝΤ1, το 2017 στην ΕΡΤ2, το 2017 στο Epsilon (στις 27/10), το 2020 στο Open, το 2025 στον ΣΚΑΙ κι εφέτος στο Open.
Ο Γιάννης Δαλιανίδης… υπέκυψε κι αυτός στον πειρασμό να δημιουργήσει μια πολεμική ταινία το 1970 ακολουθώντας τη μόδα της εποχής. Έγραψε και σκηνοθέτησε το Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο, όπου η Ζωή Λάσκαρη και ο Γιάννης Φέρτης μέχρι να ενώσουν τη ζωή τους τη ρίσκαραν στον πόλεμο και στην αντίσταση.
Στην τηλεόραση προβλήθηκε για πρώτη φορά από την ΥΕΝΕΔ στις 25 Οκτωβρίου 1975 και στην τηλεόραση κάνει guest εμφανίσεις όπως φέτος στην ΕΡΤ. Την έχουμε παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια στο Open (2020και 2023).
Φέτος θα προβληθεί στην ΕΡΤΥ3 η ταινία Επιστροφή από το μέτωπο του Γιάννη Πετροπουλάκη που γυρίστηκε το 1959 με πρωταγωνιστές την Ελένη Χατζηαργύρη και τον Νίκο Τζόγια. Για πρώτη φορά είχε προβληθεί μεσημέρι (ώρα 14:00) της 28ης Οκτωβρίου 1972 (ήταν Σάββατο) από την ΥΕΝΕΔ. Η ΕΡΤ3 την είχε παρουσιάσει και πέρσι (2005) μεσημέρι όπως κι εφέτος.
Δύο σημαντικές ταινίες στην εξέλιξη του κινηματογράφου. Το ξυπόλητο τάγμα του Γκεγκ Τάλλας (Γρηγόρης Θαλασσινός) που γύρισε το 1953 και βασίζεται σε αληθινή ιστορία, όταν 160 παιδιά διώχτηκαν από τους Γερμανούς από ορφανοτροφείο στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία που διακρίθηκε σε διεθνές φεστιβάλ. Προβλήθηκε για τελευταία φορά το 2018 από την ΕΡΤ2.
Μι άλλη ο Ουρανός του Τάκη Κανελλόπουλου, του ποιητή του ελληνικού κινηματογράφου προβλήθηκε μόλις δύο φορές τα τελευταία χρόνια, το 2015 και το 2017 από το κανάλι της Βουλής.
Τηλεόραση
1996: Σάλο προκαλεί η χρησιμοποίηση του θωρηκτού «Αβέρωφ» από την εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινός καφές». Στο ιστορικό πλοίο μοντέλα παρουσίαζαν τις τάσεις της μόδας, ενώ γυμναστές παρέδιδαν μαθήματα για την ενδυνάμωση των μυών.
Μουσική
1893: Η Συμφωνία Νο6 σε Σι Ελάσσονα, Παθητική, του Πιότρ Τσαϊκόφσκι παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη στην Αγία Πετρούπολη. Εννιά μέρες νωρίτερα είχε πεθάνει ο συνθέτης.
1994: Η Μαράια Κάρεϊ κυκλοφορεί το άλμπουμ της Merry Christmas στο οποίο περιλαμβάνεται το best seller τραγούδι All I Want for Christmas is You.
Λογοτεχνία
1726: Κυκλοφορεί για πρώτη φορά στο Λονδίνο το βιβλίο του Τζόναθαν Σουίφτ Ταξίδια του Γκιούλιβερ.
Τύπος
1908: Φωτιές ανάβει σε Γερμανία και Αγγλία η συνέντευξη του Αυτοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέλμου Β’ στην εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ. Υποστηρίζει ότι ενώ ο ίδιος είναι ιδιαίτερα φιλικός προς την Βρετανία τα αισθήματά του δεν συμμερίζονται οι υπήκοοί του!
Αθλητισμός
1951: Ο Χουάν Μανουέλ Φάντζιο από την Αργεντινή κατακτά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών στην F1. Με την Alfa Romeo κερδίζει το Ισπανικό GP και αποκτά διαφορά έξι βαθμών από τον Ιταλό Αλμπέρτο Ασκάρι.
2018: Η τέταρτη θέση στο GP του Μεξικού είναι αρκετή στον Λιούις Χάμιλτον να του χαρίσει τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στην F1.
Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο κινητό σας.









