Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Μαίρη Αυγερινοπούλου: «Στην τηλεόραση ζουν με το άγχος της καρέκλας»

Μπορεί η Μαίρη Αυγερινοπούλου να σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων, ωστόσο...

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός σε περιοδεία «διαμάντι»

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός οδηγεί το κοινό του και αυτό...

Δημήτρης Νατσιός: «Την επόμενη φορά που η Μαρέβα θα πάει εκκλησία ίσως...

«Οι νίκες της ζωής μου είναι η σύζυγός μου,...

Η Καλομοίρα και η όλο νόημα ατάκα της για ενδεχόμενο comeback στη...

Για το ενδεχόμενο να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision...

Ελληνική πρωτιά

❱❱ Ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών βρήκαν τον μηχανισμό της υδροκεφαλίαςΣημαντικό βήμα για την κατανόηση της υδροκεφαλίας στον άνθρωπο κάνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Πατρών. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για την κατανόηση του μηχανισμού που οδηγεί στην εμφάνιση υδροκεφαλίας, δηλαδή της παθολογικής συσσώρευσης ποσότητας εγκεφαλονωτιαίου υγρού στις κοιλότητες του εγκεφάλου.

Η πάθηση δεν είναι μόνο γενετήσια, αλλά εμφανίζεται και κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου αρκετά συχνά (ένας στους 2.000 με 5.000 ανθρώπους), όπως μας είπε ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Ταραβήρας, επικεφαλής του εργαστηρίου (http://stemcellslab.upatras.gr) που έκανε την ανακάλυψη: «Σε συνεργασία με μια ερευνητική ομάδα από τη Νευροχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Yale, ανακαλύψαμε ότι μια πρωτεΐνη συμμετέχει και στον μηχανισμό παθογένεσης της υδροκεφαλίας στον άνθρωπο».

Κατανόηση

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από τους Έλληνες ερευνητές, έρχεται να προσφέρει σημαντική γνώση σε ό,τι αφορά την κατανόηση του μηχανισμού που οδηγεί στην εμφάνιση της νόσου, ενοχοποιώντας μια συγκεκριμένη ομάδα γονιδίων. Τα ευρήματα της έρευνας αναμένεται να βοηθήσουν στην ανάπτυξη κυτταρικών θεραπειών, αλλά και στη δημιουργία νέων φαρμάκων.

«Στον ανθρώπινο εγκέφαλο υπάρχουν δισεκατομμύρια εξειδικευμένα κύτταρα, τα οποία προέρχονται από έναν κοινό πληθυσμό αρχέγονων κυττάρων και είναι υπεύθυνα για διαφορετικές λειτουργίες. Μια ομάδα τέτοιων εξειδικευμένων κυττάρων ονομάζονται ”επενδυματικά κύτταρα” και εντοπίζονται σε μια περιοχή που αποκαλείται ”υποκοιλιακή ζώνη”.

Εκεί διαχωρίζουν τον νευρικό ιστό από το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, ενώ μέσω των κινούμενων τριχιδίων (κροσσών) που φέρουν στην επιφάνειά τους διευκολύνουν τη διακίνηση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού» εξηγεί ο καθηγητής.

Στην υποκοιλιακή ζώνη διατηρούνται επίσης νευρικά αρχέγονα βλαστοκύτταρα με ικανότητα αυτοανανέωσης, ενώ μια άλλη ομάδα διαφορετικού τύπου κυττάρων, που ονομάζονται «αστρογλοιακά», δρα συμπληρωματικά στα επενδυματικά και εξασφαλίζει τη σταθερότητα του ιστού που διαχωρίζει την υποκοιλιακή ζώνη από το εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Φαίνεται λοιπόν ότι κάποια «λάθη» στη δημιουργία ή στη λειτουργία των επενδυματικών κυττάρων, τα οποία έχουν και γενετική βάση, επηρεάζουν την ομαλότητα της υποκοιλιακής ζώνης και τελικά οδηγούν στην εμφάνιση υδροκεφαλίας.

o kath. taraviras tritos aristera me tin omada toy

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανδρέας Λοβέρδος – Δήμητρα Σιγάλα: Είναι ζευγάρι!

Πολιτική και showbiz, όπως αποκαλύπτει σήμερα αποκλειστικά η «Espresso»,...

Τατιάνα Μπλάτνικ – Γιώργος Μπαρμπαλιάς: Μόνο φίλοι ή μήπως κάτι παραπάνω;

Ο χρόνος μόνο θα δείξει τι πραγματικά παίζει στο...

Αχιλλέας Πλακίδας: Η κραυγή απόγνωσης του ιδιοκτήτη του γνωστού μπαρ στα Λαδάδικα

Υπό διωγμό φαίνεται πως είναι το υγιές επιχειρείν από...

Η Λίλιαν Αρχοντή ξαναβρήκε τον γιο της

Reunion για τη Λίλιαν Αρχοντή και τον τηλεοπτικό γιο...

Ο τρελός για τη Ζόζεφιν Νίνο ζητά επανασύνδεση

Ο Νίνο θέλει να επανασυνδεθεί με την Josephine, γι'...

Βραδινές περιπολίες για Ζουγανέλη και Συρίγο!

Ζευγάρια της showbiz σε νυχτερινές εξόδους. Η Κατερίνα Λιόλιου,...

Δημήτρης Αλεξανδρής: Αυτή είναι η σύζυγος του ηθοποιού

Μπορεί ο Ευθύμης Φαρμάκης στον «Σασμό» να έχασε τη...