Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Οι έφοδοι στα καταφύγια του σατανικού Παφ Ντάντι σε Λος Αντζελες και...

Φύλλο και φτερό έκαναν οι ομοσπονδιακοί πράκτορες τις βίλες...

Μηνύσεις στους υπευθύνους της Πυροσβεστικής και της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας από τους...

Τις ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της Πυροσβεστικής αλλά και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Σίμος προσπαθεί να αποτρέψει την Αμαλία και...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Αποτελείωσαν το… La Scala

Εκρηξη δεύτερου εκρηκτικού μηχανισμού στο εστιατόριο της αδελφής του Γ. Σμπώκου που είχαν χτυπήσει και πριν από δύο μήνες

Πανικός επικράτησε χθες τα ξημερώματα στη Νέα Ερυθραία από την ισχυρή έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που πέταξαν άγνωστοι -δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες- στο κτίριο όπου στεγάζεται το εστιατόριο La Scala αλλά και το σπίτι της αδελφής του πρώην γενικού γραμματέα Εξοπλισμών επί Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Σμπώκου, στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Κύπρου.

Εχει περάσει λίγο χρονικό διάστημα από το δημοσίευμα της «Espresso», το οποίο αποκάλυπτε πως ο γαμπρός του Γιάννη Σμπώκου είχε δώσει κατάθεση στις Αρχές, στις οποίες «φωτογράφιζε» ως αποστολέα της πρώτης βόμβας που είχε εκραγεί στο κτίριο στις 15 Μαΐου τον γνωστό βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστό. Χθες στις 4.00 τα ξημερώματα άγνωστοι δράστες ανατίναξαν δεύτερη φορά την επιχείρηση καταστρέφοντας ό,τι δεν είχε προλάβει να καταστρέψει η πρώτη βόμβα.

Από την ισχυρή έκρηξη, η οποία αναστάτωσε τα βόρεια προάστια της Αθήνας, προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στο εστιατόριο La Scala και στον πρώτο όροφο, όπου βρίσκεται το σπίτι της αδελφής του Γιάννη Σμπώκου, αλλά και σε τουλάχιστον τρία αυτοκίνητα που βρίσκονταν σταθμευμένα κοντά στο σημείο.

Δύο άτομα

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο άτομα, τα οποία επέβαιναν σε μηχανή, πέταξαν τον εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του κτιρίου και έπειτα ανέπτυξαν μεγάλη ταχύτητα και εξαφανίστηκαν. Οπως έγινε γνωστό, ο μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε περιείχε μεγάλη ποσότητα δυναμίτιδας. Υλικές ζημιές υπέστη ακόμη ένα κατάστημα, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το La Scala.

Η κινητοποίηση της Αστυνομίας ήταν μεγάλη, με πυροτεχνουργούς να σπεύδουν στο σημείο και να πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους για τη συλλογή στοιχείων που θα οδηγήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Αστυνομικοί προχώρησαν στον αποκλεισμό της περιοχής, με περιπολικά να παραμένουν για ώρες σε κεντρικά σημεία περιμετρικά του κτιρίου και να μην επιτρέπουν την προσέλευση των περαστικών.

Οι απειλές

Λίγες ημέρες μετά την πρώτη έκρηξη στο κτίριο ο σύζυγος της αδελφής του Γιάννη Σμπώκου είχε καταθέσει ότι το τελευταίο διάστημα είχε δεχτεί τηλεφωνικές απειλές από τον γνωστό βαρυποινίτη. Απειλές που, όπως είπε, έγιναν πραγματικότητα, καθώς δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς.

Οπως είχε αποκαλύψει το δημοσίευμα της 21ης Μαΐου 2014, για την έκρηξη που παραλίγο να ισοπεδώσει το εστιατόριο La Scala στη Νέα Ερυθραία και αρχικά είχε αποδοθεί σε διαρροή από μπουκάλες προπανίου ευθύνονται άγνωστα άτομα που εξυπηρετούν συμφέροντα κυκλώματος εκβιαστών μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού. Οι συγκεκριμένοι, με πρόφαση την παροχή προστασίας, εκβιάζουν τους VIP κρατουμένους προκειμένου να τους αποσπούν χρήματα και όταν οι τελευταίοι αρνούνται να «συμμορφωθούν», τότε μεταχειρίζονται πιο… δραστικούς τρόπους για να τους αφαιμάσσουν οικονομικά. Μέσα από τη φυλακή «νοικιάζουν» άτομα του υποκόσμου, τα οποία αναλαμβάνουν εκείνα, αφού οι ίδιοι είναι έγκλειστοι, να τοποθετήσουν στους στόχους τους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Η αποκάλυψη της «Espresso» για τα χτυπήματα στον πρώην γενικό

Στις 16 Ιουνίου με δημοσίευμά της η «Espresso» αποκάλυπτε: «Βόμβες με προέλευση τις φυλακές Κορυδαλλού και με… άρωμα υποκόσμου ήταν οι δύο αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί τους οποίους άγνωστοι είχαν τοποθετήσει στο σπίτι του πρώην γενικού γραμματέα Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Γιάννη Σμπώκου τον περασμένο Απρίλιο στην Κηφισιά και στο εστιατόριο La Scala, στη Νέα Ερυθραία, στις 15 Μαΐου». Μάλιστα πληροφορίες ήθελαν πίσω από τις δύο επιθέσεις να κρύβεται ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός, ο οποίος κρατούνταν στην ίδια ακτίνα των φυλακών Κορυδαλλού, στη ΣΤ’ πτέρυγα, με τον Γιάννη Σμπώκο.

Ο διαβόητος βαρυποινίτης, όπως είχε αποκαλύψει και η «Καθημερινή», φέρεται να απαίτησε από τον πρώην στενό συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου «προμήθεια», ύψους 10 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, από τα χρήματα που έλαβε ως μίζα το διάστημα που διατέλεσε γενικός γραμματέας Εξοπλισμών. Ειδικότερα, σύμφωνα με αστυνομικό της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, ο Βλαστός δεν ήρθε σε απευθείας επικοινωνία με τον Σμπώκο, αλλά μετέφερε την απαίτησή του μέσω άλλου κρατουμένου της ΣΤ’ πτέρυγας. Αλλη πηγή λέει το αντίθετο, ότι δηλαδή ο Βλαστός ήρθε σε απευθείας επικοινωνία με τον Σμπώκο και μάλιστα ζήτησε χρήματα για λογαριασμό και του βαρυποινίτη Γιάννη Σκαφτούρου, με τον οποίο διατηρεί στενή σχέση.

Μετά τη μεταφορά του πρώην γενικού γραμματέα Εξοπλισμών στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού κλιμάκια αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής και της Ασφάλειας προσπάθησαν να αντλήσουν στοιχεία για την υπόθεση, ωστόσο ο ίδιος ο Σμπώκος δεν θέλησε να κατονομάσει τον Βλαστό ως φερόμενο εκβιαστή του. Ο Βλαστός πάντως αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση αποδίδοντας τις αναφορές στο όνομά του στην προσπάθεια του Σμπώκου να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες κράτησης.

Γιούλη Σταρίδα
Φωτό: Δημήτρης Γκολφομήτσος 

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....