Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Χάρης Βεραμόν: Το θρίλερ 348 σελίδων με άλυτες αστυνομικές υποθέσεις

Ιδιωτικός ερευνητής, δημιουργός true crime σειράς ντοκιμαντέρ στο YouTube...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Η κόρη της Κιμ Καρντάσιαν και του Γουέστ κερδίζει 28.000 ευρώ για...

Η 10χρονη Νορθ Γουέστ, που στο πλευρό του διάσημου...

«Akis’ Food Tour»: Κόνιτσα, Ζαγοροχώρια, Μαστοροχώρια

Το γαστρονομικό οδοιπορικό του Άκη Πετρετζίκη συνεχίζεται με ένα...

Η κυβέρνηση της… Αίγινας

Πώς το νησί του Αργοσαρωνικού έχει μετατραπεί σε «καταφύγιο» υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ. Τα στέκια και οι παρέες

Στις 26 Ιανουαρίου, την επομένη των εκλογών, η Αίγινα γιόρτασε την τοπική εθνική εορτή, η οποία είναι και αργία: την έλευση του Ιωάννη Καποδίστρια στο νησί και την ανακήρυξή της σε πρώτη προσωρινή πρωτεύουσα του νεότερου ελληνικού κράτους. Κράτους που με απόφαση του νέου κυβερνήτη έκοψε νόμισμα, τη… χελώνα.

Ο Καποδίστριας αφίχθη στην ανατολική πλευρά του νησιού στη θέση Αγιος Βασίλειος, προς την πλευρά ενός διάσημου ψαροχωρίου, της Πέρδικας.

Από εκείνη τη μεριά του νησιού έχουν συμπτωματικά χτίσει τα εξοχικά τους σχεδόν όλοι οι υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μένουν στο νησί: Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάνης Βαρουφάκης, Γιώργος Σταθάκης, Θεανώ Φωτίου, Κώστας Τσουκαλάς, Νίκος Βούτσης. Εκεί συχνάζει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Εκεί, μπροστά σε ένα εκκλησάκι, ο Αιγινήτης δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης απέσπασε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την ομολογία «είμαι άθεος» σε μια τηλεοπτική συνέντευξη το 2009.

Η διανομή

Οι μόνοι που έχουν επιλέξει να μένουν στο κέντρο του νησιού είναι ο Θεόδωρος Δρίτσας με τη σύζυγό του Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο εν αναμονή ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος έχει επιλέξει την Κυψέλη, καθώς και ο βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Σεβαστάκης, που διατηρεί εξοχική κατοικία στο νησί.

Τακτικός επίσης σε επισκέψεις είναι και ο καθηγητής οικονομικών Γιάννης Μηλιός, ο οποίος φιλοξενείται σε σπίτι φίλου του στην περιοχή Αγιοι Ασώματοι.
45r3w45tw45t 1«Λες τώρα με τον Τσίπρα να μας ανακηρύξουν και πάλι πρωτεύουσα της χώρας, έστω προσωρινή;» ήταν το αστείο που έκαναν κάτοικοι το πρωί της 26ης Ιανουαρίου, μετά τη λήξη της παρέλασης των μαθητών για τον Καποδίστρια. Η ομήγυρη που είχε συγκεντρωθεί στο καφέ Εν Πλω, όπου συχνάζει ο Τσίπρας όταν έρχεται στο νησί, είχε διάθεση: «Για σκεφτείτε το καλύτερα: έχουμε υπουργό Επικρατείας, Οικονομικών, Οικονομίας, Εσωτερικών, Ναυτιλίας, Εργασίας, Μετανάστευσης, δεν μας λείπουν και πολλά! Αλλωστε το πρώτο Μαξίμου, το Κυβερνείο όπου εγκαταστάθηκε ο Καποδίστριας, εδώ είναι, τις έχουμε τις υποδομές».e34trw34rt 1

Τι είναι αυτό που έκανε όμως το νησί του Αργοσαρωνικού πόλο έλξης για την Αριστερά; H Αιγινήτισσα δημοσιογράφος Σίλα Αλεξίου, η οποία έχει εγκατασταθεί στο νησί και εκδίδει τη free press εφημερίδα «Saronic Magazine», τονίζει ότι η απάντηση είναι κοινή για όλους: το εκπληκτικό φως της. Και φυσικά η ελευθεριότητα και η ανεμελιά που υπάρχει στην καθημερινή ζωή.

Ούζο, χταποδάκι, παρέα μέχρι την ανατολή του ηλίου. Στις διάσημες ψαροταβέρνες Σκοτάδη στην παραλία, Αιγινήτισσα του Φώντα και Δέκα του Κακούση στην Πέρδικα συναντά άλλωστε κανείς τους υπουργούς και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση της Αριστεράς, της οποίας η ιστορία είναι δεμένη με το νησί (στις φυλακές της που ίδρυσε ως Ορφανοτροφείο ο Καποδίστριας φυλακίστηκαν ηγετικές μορφές της, από τον Μαρίνο Αντύπα μέχρι τους Γλέζο, Φλωράκη, Κύρκο, και Αρη Βελουχιώτη) η απάντηση είναι λίγο διαφορετική.e34trw34rt 2 

Στην Αίγινα την έφερε ένας ράφτης συγγενής του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Λυκούδη, ο αείμνηστος Μανούσος Νταμουράκης, στέλεχος του ΚΚΕ εσωτερικού. Φίλος του Γιάννη Μπανιά. Αυτός παρέσυρε τον Λυκούδη και τον επιστήθιο φίλο του Αλέκο Φλαμπουράρη να αποκτήσουν σπίτια στο νησί.

Ο μέντορας του Τσίπρα έχει έρωτα με το νησί σαράντα χρόνια. Είναι ίσως άγνωστο, αλλά ο Αλέκος Φλαμπουράρης ως πολιτικός μηχανικός έχτισε το Κέντρο Υγείας του νησιού το 1982. Στην πισίνα του σπιτιού του απομονώνεται ο Τσίπρας όταν επισκέπτεται το νησί, ενώ τα παιδιά του πηγαίνουν για μπάνιο στην παραλία Σαρπά της Πέρδικας.

Τα… κίνητρα
45r3w45tw45t 2
 

Οσο για τους υπολοίπους: Τους τράβηξε η πρώτη πρωτεύουσα είτε λόγω δουλειάς (η Θεανώ Φωτίου ήταν η αρχιτέκτονας στην ανοικοδόμηση της κατοικίας του εφοπλιστή Μαυρακάκη) είτε λόγω έρωτα… Τώρα, αν θέλουν, μπορούν να συγκαλέσουν και συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου. Ας του φωτίσει ο Αγιος Νεκτάριος να πάρουν τις σωστές αποφάσεις.

Το «ορμητήριο» καλλιτεχνών, διανοούμενων και εικαστικών

Η αλήθεια είναι ότι η Αίγινα, τόπος στον οποίο η Ν.Δ. από τις εκλογές του 1974 έρχεται πάντα πρώτο κόμμα (ούτε στις τελευταίες έπεσε το «οχυρό»), ήταν τα προηγούμενα χρόνια νησί καλλιτεχνών και διανοουμένων. Στην αντίθετη πλευρά από εκεί όπου βρίσκονται οι οικίες των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει το σπίτι στην ταράτσα του οποίου έγραψε τον «Ζορμπά» ο Νίκος Καζαντζάκης και το σπίτι -γειτονικό- όπου είχε το εργαστήρι του ο ζωγράφος Γιάννης Μόραλης. Τακτικός επισκέπτης μετά τη Μεταπολίτευση ήταν και ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος. Με τα χρόνια προστέθηκε και εσάνς από celebrities και δημοσιογράφους, καθώς πια στη λίστα των διασήμων του νησιού συμπεριλαμβάνονται οι ηθοποιοί Γιώργος Καπουτζίδης, Σμαράγδα Καρύδη, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, η τραγουδίστρια Ελενα Παπαρίζου (μνηστή του Αιγινήτη επιχειρηματία Καψάλη), η Χρύσπα, ο σκηνοθέτης Γιώργος Σγουράκης, οι δημοσιογράφοι Ελένη Κυπραίου, Κώστας Παπαϊωάννου, Νίκος Μπακουνάκης και Γιάννης Προβής.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...