Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου, 2025

TV Όσκαρ με νότες – Η συγκινητική βράβευση του Γιώργου Παπαστεφάνου

Τον άνθρωπο που δημιούργησε τις τηλεοπτικές μουσικές εκπομπές στην...

Τα γιορτινά καλέσματα της high society

Πολλά είναι τα glam X-mas dinners που οργανώνονται στις επαύλεις των βόρειων και νοτίων προαστίων με λίγους και εκλεκτούς καλεσμένους - επιχειρηματίες και εφοπλιστές και δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας.

Αντριάνα Μπάστα: Μια κυρία στο… μπουζούκι!

Η Αντριάνα Μπάστα είναι μια καλλιτέχνιδα που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει όχι μόνο με τη ζεστή, ταξιδιάρικη φωνή της, αλλά και με την εντυπωσιακή δεξιοτεχνία της στο μπουζούκι.

Δυναμικό comeback από τον Φέρρη με σύγχρονη λαϊκή μπαλάντα

Ο Θοδωρής Φέρρης επιστρέφει δυναμικά με το ολοκαίνουργιο τραγούδι του «Είπες», μια σύγχρονη λαϊκή μπαλάντα γεμάτη συναίσθημα και ένταση

Το δίλημμα του Πάσχα

Αρνί ή κατσίκι; Ανακαλύψτε τι σας προσφέρουν διατροφικά καθώς και τι κινδύνους ελλοχεύει το σούβλισμα.

Το κρέας είναι ο πρωταγωνιστής κατά το Πάσχα και πέρα από απόλαυση αλλά και παγίδα υπερφαγίας, αποτελεί μια βασική διατροφική ομάδα, η οποία έχει απαραίτητα για τον οργανισμό μας συστατικά. Είτε επιλέξετε αρνί είτε κατσίκι, ανακαλύψτε τι σας προσφέρει το καθένα αλλά και τους κινδύνους που ενέχει ο κακός χειρισμός της… σούβλας.

Το κρέας αποτελείται από νερό, πρωτεΐνες (τη μυοσίνη και την ακτίνη, που προκαλούν τη συστολή των μυών), λίπος, βιταμίνες και άλατα. Ανάλογα με το είδος του κρέατος και την κατάσταση του ζώου από το οποίο προέρχεται, το λίπος είναι λιγότερο ή περισσότερο και βρίσκεται κάτω από το δέρμα ή γύρω από το κρέας.
«Πρωταθλητές» σε επίπεδο λίπους είναι το χοιρινό, το πρόβειο και το βοδινό κρέας. Κατά τα λοιπά, προσφέρει λεύκωμα 20% και σημαντικές ποσότητες σιδήρου, φωσφόρου και βιταμινών Β. Τα συκωτάκια και τα νεφρά που περιέχονται στο κοκορέτσι περιέχουν λιγότερο λίπος και μεγάλη ποσότητα σιδήρου και βιταμίνης Α. Οταν το κρέας θερμανθεί, χάνει σε λίπος, καθώς και σε άλατα και υδροδιαλυτές βιταμίνες Β, όπως η Β1 και το φυλλικό οξύ.

Αρνάκι: Αν και αυτή η κατηγορία κρέατος είναι υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά, είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, επειδή παρέχει το 60,3% της ποσότητας που έχει ανάγκη καθημερινά ο οργανισμός μας. Επίσης, είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο, μεταλλικό στοιχείο που επηρεάζει πολλές βασικές διαδικασίες, μεταξύ των οποίων κι εκείνη του ανοσοποιητικού. Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών, τον κυτταρικό διαχωρισμό, ενώ σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου, ρυθμίζει τον μεταβολικό ρυθμό και είναι σημαντικός για την όσφρηση και τη γεύση. Η βιταμίνη Β12, δε, που περιέχει, συμβάλλει στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, στην καλή κατάσταση των αγγείων, στη σωστή ανάπτυξη των νεύρων και βοηθάει τα κύτταρά μας να μεταβολίζουν την πρωτεΐνη, τους υδατάνθρακες και το λίπος. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2004 στην επιθεώρηση «Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry», η συχνή κατανάλωση φαγητών πλούσιων σε νιασίνη, όπως το αρνάκι, παρέχει προστασία κατά του Αλτσχάιμερ και των εγκεφαλικών εκφυλιστικών φαινομένων που συνδέονται με τη γήρανση.

Τέλος, η περιεκτικότητα του κρέατος αυτού σε συνένζυμο Q10 κάθε άλλο παρά αμελητέα μπορεί να χαρακτηριστεί. Αυτό το συνένζυμο έχει αποδειχτεί ότι παίζει σημαντικό αντιοξειδωτικό ρόλο, αφού προστατεύει το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες. Η επάρκειά του στον οργανισμό βοηθάει άτομα με στρες, ενώ έχει αποδειχτεί ότι αναστέλλει την οξείδωση των LDL (κακής χοληστερόλης) και των υπόλοιπων λιποπρωτεϊνών που ευθύνονται για την ανάπτυξη αθηρωμάτωσης των αρτηριών και κατ’ επέκταση για τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Κατσικάκι: Το αρνί είναι σαφώς πιο λιπαρό και παχυντικό από το κατσίκι. Συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια αρνί έχουν 15 γραμμάρια λίπος και 242 θερμίδες. Αντίθετα, 100 γραμμάρια κατσίκι έχουν 2,3 γραμμάρια λίπος και 110 θερμίδες. Επιπλέον, το αρνί θεωρείται «κακό» κρέας, επειδή εκτός από το λίπος έχει και πρωτεΐνες που θεωρούνται καρκινογόνες, την αιμογλοβίνη και τη μυογλοβίνη, οι οποίες υπάρχουν σε όλα τα κόκκινα κρέατα.

Τροφικές δηλητηριάσεις και χημικά

Από θερμιδικής άποψης, το ψητό κρέας είναι το λιγότερο επιβαρυμένο, καθώς κατά τη διαδικασία του ψησίματος φεύγει το λίπος του. Στην πράξη ωστόσο, αν το ψήσιμο δεν γίνει σωστά, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία μας. Δεν είναι λίγες οι τροφικές δηλητηριάσεις επειδή το αρνί δεν ψήθηκε καλά ή επειδή το κρέας προτού ψηθεί είχε εκτεθεί σε έντομα.

Από την άλλη, αν παραψηθεί, είναι αυξημένες οι πιθανότητες να έχουν σχηματιστεί κυρίως στην πέτσα χημικές ουσίες, οι οποίες έχουν ενοχοποιηθεί ως καρκινογόνες. Το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι η μέθοδος με τον πιο υψηλό δείκτη επικινδυνότητας ως προς τις καρκινογόνες ουσίες, οπότε θα πρέπει η φωτιά να είναι χαμηλή, τα κάρβουνα από ξύλο και όχι εμποτισμένα με διάφορες εύφλεκτες ουσίες και το γύρισμα του αρνιού να είναι συστηματικό.
Τέλος, για να μειώσετε ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο δημιουργίας καρκινογόνων ουσιών στο κρέας κατά τη διάρκεια του ψησίματος, φροντίστε να το έχετε μαρινάρει για τουλάχιστον μία ώρα. Σύμφωνα με έρευνα, το μαρινάρισμα με μπαχαρικά, όπως ρίγανη και δενδρολίβανο, μειώνει δραστικά τον κίνδυνο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

spot_img





ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιώργος Λιάγκας – Μαρία Αντωνά: Η συγκατοίκηση και το ταξίδι στο Ντουμπάι

Σοβαρεύει το πράγμα για τον Γιώργο Λιάγκα και τη Μαρία Αντωνά. Το πολυσυζητημένο ζευγάρι, που έχει πάψει εδώ και καιρό να παίζει «κρυφτό» με τους παπαράτσι, μοιράζεται πλέον την ίδια στέγη.

Πήγε να διασκεδάσει με τον νέο σύντροφό της στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδάει ο πρώην της

Πήρε τον σύντροφό της και πήγαν να διασκεδάσουν στο μαγαζί που εμφανίζεται ο πρώην της σύντροφος

Κώστας Φραγκολιάς: «Η Δώρα έφυγε από το σπίτι μας και έχω κούτες στο σαλόνι και τις βλέπω»

Ο Κώστας Φραγκολιάς αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην πρώην σύντροφό του, Δώρα και εξομολογήθηκε πως θα ήθελε να τον βρει η νέα χρονιά.

Σήλια Κριθαριώτη – Νίκος Τσάκος: Γενέθλια για τον μοναχογιό τους

Πλαισιωμένος από τους γονείς του, Νίκο Τσάκο και Σήλια Κριθαριώτη, και τις καλλονές δίδυμες αδερφές του, Ειρήνη και Ελισάβετ, έσβησε τα κεράκια της κόκκινης τούρτας του o Παναγιώτης Τσάκος.

Δε θα πιστέψετε ποιος γνωστός ηθοποιός είναι ο νονός της Ελεωνόρας Ζουγανέλη

«Ισχύει ότι έχω βαφτίσει την Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Ως βαφτιστήρα είναι εξαιρετική, εγώ δεν είμαι καλός ως νονός»

«Πρώην σύντροφός μου, μου είπε να πάω σε ξενοδοχείο με έναν επιχειρηματία για 50.000 ευρώ»

Αποκάλυψε την ανήθικη πρόταση που της έκανε πρώην σύντροφός της.




Μποζουκια Αθηνα