Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Πτυχία από… facebook!

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα (109 ατόμων) που έγραφε και πουλούσε έτοιμες εργασίες – Ντου εισαγγελέων στα πανεπιστήμια

Πήραν φωτιά τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας!Περισσότεροι από 200 απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων κινδυνεύουν να χάσουν το πτυχίο τους, καθώς είχαν αγοράσει τις εργασίες των εξαμήνων, τις διπλωματικές, ακόμη και το διδακτορικό τους μέσα από το facebook!

Η μεγάλη απάτη αποκαλύφθηκε όταν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξάρθρωσε κύκλωμα, με επικεφαλής έναν 47χρονο άνεργο, που πουλούσε μέσω της εν λόγω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης πάσης φύσεως πανεπιστημιακές εργασίες! Οι αποκαλύψεις αναμένεται να οδηγήσουν σε ντου εισαγγελέων στα πανεπιστήμια, ώστε να πραγματοποιηθεί εξονυχιστική έρευνα για τίτλους σπουδών που αποκτήθηκαν με αγορασμένες διπλωματικές εργασίες, πληρωμένες με δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Στην κατοχή του 47χρονου -σε βάρος του οποίου έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία- έχει βρεθεί αναλυτικό πελατολόγιο με τα πλήρη ονόματα φοιτητών και τις σχολές στις οποίες φοιτούσαν, οι οποίοι είχαν πληρώσει ποσά από 5.000 έως και 10.000 ευρώ προκειμένου να πάρουν έτοιμη την εργασία που θα τους εξασφάλιζε το πτυχίο.

Ερευνα

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μόλις ολοκληρωθεί η ψηφιακή έρευνα που πραγματοποιεί, το πελατολόγιο του 47χρονου θα δοθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του θα τη διαβιβάσει στις πανεπιστημιακές σχολές για να αναζητηθούν οι φοιτητές που είχαν αγοράσει μέσω facebook την εργασία τους, προκειμένου να τους αφαιρεθεί το πτυχίο!

Το διαδικτυακό προφίλ του 47χρονου ανέργου, ο οποίος είναι απόφοιτος ελληνικού πανεπιστημίου, ανακάλυψαν αστυνομικοί της Δίωξης που «περιπολούσαν» στο ίντερνετ. Ο 47χρονος διαφήμιζε -μέσω του facebook-την ευχέρειά του να ολοκληρώνει εργασίες φοιτητών που είναι στο πτυχίο ή στο διδακτορικό τους και αδυνατούν να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο ολοκλήρωσης μιας πανεπιστημιακής εργασίας.

Μάλιστα, όπως προέκυψε από την έρευνα, είχε «προσλάβει» τουλάχιστον 108 τελειόφοιτους φοιτητές πανεπιστημίων, οι οποίοι αναλάμβαναν με μηνιαίο μισθό (!) να συντάσσουν εργασίες, πτυχιακές ή διπλωματικές, ακόμα και μεταπτυχιακές!

Αμέσως οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν ψηφιακές έρευνες, από τις οποίες διαπιστώθηκαν τα στοιχεία του «εγκέφαλου» της απάτης. Στη συνέχεια τα διαβίβασαν στον εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε έρευνα στο σπίτι του 47χρονου σε περιοχή της Αττικής. Οπως διαπιστώθηκε, είχε ολοκληρώσει και παραδώσει μαζί με τους συνεργάτες του παραπάνω από 200 εργασίες, που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένους φοιτητές, οι περισσότεροι επί πτυχίω!

Αυτές οι εργασίες, κυρίως διπλωματικές, αφορούν ειδικότητες όπως Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Πνευματικά Δικαιώματα, Πληροφορική, Εμπορία – Διαφήμιση, Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Τουριστικά, Νευρολογία – Νευροφυσιολογία, Ιστορία, Προσχολική Εκπαίδευση, Μarketing, Internet και Γεωργία, Βιομηχανικά Απόβλητα, Δυναμική Κατασκευών, Νεοελληνική Γλώσσα, Εργασιακό Αγχος, Φιλολογία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Φυσικό Αέριο.

Οι τιμές για διπλωματικές, μεταπτυχιακά και διδακτορικά

Από τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί προκύπτει πως ο 47χρονος είχε… θησαυρίσει, καθώς ο ενδιαφερόμενος για την εργασία φοιτητής έπρεπε να πληρώσει για να την παραλάβει έτοιμη, χωρίς ο ίδιος να κοπιάσει. Και αν η αμοιβή για μια εργασία σε μάθημα εξαμήνου ξεκινούσε από τα 200 ευρώ, αυτές για το διδακτορικό -ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας- μπορούσε να στοιχίσει στον φοιτητή που είχε επαφή με το κύκλωμα ποσό που έφθανε ακόμα και τα 10.000 ευρώ.

Η πτυχιακή εργασία, επίσης ανάλογα με τη δυσκολία και το εύρος της, ξεκινούσε από τα 5.000 ευρώ και έφθανε ακόμα και τα 8.000 ευρώ. Στις ίδιες τιμές κυμαίνονταν και οι μεταπτυχιακές εργασίες.

Κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς δύο βιβλιάρια καταθέσεων και τρεις σελίδες με κινήσεις τραπεζικού λογαριασμού με τα στοιχεία του, ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος και ένα ντοσιέ με χειρόγραφες σημειώσεις και εκτυπώσεις που είχε στην κατοχή του ο 47χρονος.

Ωστόσο ο εσωτερικός σκληρός δίσκος έκρυβε έναν μικρό… θησαυρό για τους ερευνητές της Δίωξης, καθώς ο 47χρονος είχε καταγράψει όλα τα ονόματα των πελατών του, συνοδευόμενα από το είδος της εργασίας, αλλά και το χρηματικό ποσό που είχε πληρώσει για την απόκτησή της ο φοιτητής, ανάλογα με αυτό που ζητούσε και το… πορτοφόλι του!

Ολα τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν ήδη διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, προκειμένου να συνταχθεί κατάλογος με τους 200 πτυχιούχους -ή επί πτυχίω- οι οποίοι είχαν εξαπατήσει τις σχολές τους αγοράζοντας τις εργασίες τους από τον απατεώνα.

Θεοδόσης Π. Πάνου 

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...