Σε φόρμα με βάδην!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε φόρμα με βάδην!

Το βάδην είναι ο καλύτερος τρόπος να είναι κανείς σε φόρμα και να χάνει κιλά, καθώς θεωρείται πιο αποτελεσματικός ακόμη και από το τρέξιμο, σύμφωνα με τον ολυμπιονίκη στο βάδην Μαουρίτσιο Νταμιλάνο.

Ο Ιταλός αθλητής δημιούργησε το πρόγραμμα «7x7», το οποίο μεγιστοποιεί τα οφέλη για το σώμα και την υγεία του οργανισμού. Μάλιστα, το προσάρμοσε ώστε να μπορεί να το ακολουθήσει ακόμη και όποιος ασχολείται με το βάδην για πρώτη φορά.

Το πρόγραμμα, εξ ου και το όνομά του, προβλέπει γοργό περπάτημα με ταχύτητα επτά χιλιομέτρων την ώρα, επί μία ώρα, για επτά ημέρες την εβδομάδα. «Το αργό περπάτημα δεν είναι αποτελεσματικό» λέει ο Νταμιλάνο, εξηγώντας ότι, όταν περπατάει κανείς, κινείται με 4,5-5 χιλιόμετρα την ώρα, ταχύτητα που δεν είναι αρκετή για να κινητοποιήσει στον απαιτούμενο βαθμό την καρδιά, το αναπνευστικό και το κυκλοφορικό σύστημα.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, πρέπει να αυξηθεί η ταχύτητα στα επτά χιλιόμετρα την ώρα και να διατηρηθεί σταθερή για τουλάχιστον μία ώρα. Ακόμη όμως και αν γίνει αυτό, η άσκηση δεν θα αποδώσει, αν δεν επαναλαμβάνεται κάθε ημέρα. «Η συνέχεια είναι βασική για να έρθουν τα αποτελέσματα και να απολαύσει κανείς τα οφέλη» τονίζει ο χρυσός ολυμπιονίκης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1980 στη Μόσχα.

Το «7x7» έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να το εκτελέσουν ακόμη και όσοι δεν έχουν κάνει βάδην ποτέ στη ζωή τους.

Το πρόγραμμα του Νταμιλάνο προετοιμάζει γυναίκες και άντρες να αποκτήσουν σιγά σιγά τέτοια φυσική κατάσταση, ώστε να μπορούν να βγάζουν με άνεση τη μία ώρα βάδην με ταχύτητα εφτά χιλιομέτρων την ώρα καθημερινά. Η προετοιμασία διαρκεί δώδεκα εβδομάδες, οι οποίες χωρίζονται σε τρία επίπεδα ετοιμότητας: βασικό, ενδιάμεσο, προχωρημένο. Και, σίγουρα, αξίζει τον κόπο μια δοκιμή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ