Η "χρυσή" γκαρνταρόμπα του μητροπολίτη Λαρίσης Ιγνατίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι αρχιερατικές στολές του 62χρονου μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνατίου ξεπερνούν τις εκατό και κοστίζουν μια περιουσία.

Η "χρυσή" γκαρνταρόμπα του μητροπολίτη Λαρίσης Ιγνατίου

Ξεπερνούν τις εκατό (100) οι αρχιερατικές στολές του 62χρονου μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνατίου, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 600.000 ευρώ αν υπολογιστούν και τα εγκόλπια, οι πατερίτσες και οι μίτρες που τις συνοδεύουν, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγώνας» της Λάρισας. Η εφημερίδα σε τέσσερις σελίδες δημοσιεύει 100 διαφορετικές φωτογραφίες του μητροπολίτη Ιγνατίου που σε καθεμία φορά και διαφορετική αρχιερατική στολή και ενδεχομένως εγκόλπιο και μίτρα. Ο εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας Τριαντάφυλλος Τασιόπουλος δημοσιεύει και πίνακα με τις τιμές των αρχιερατικών στολών. Σύμφωνα με τον πίνακα: Η απλή αρχιερατική στολή κοστίζει από 2.000 έως 13.000 ευρώ στα καταστήματα, ενώ στα μοναστήρια η απλή στολή κοστίζει από 4.500 έως 30.000 ευρώ. Οι μίτρες από 1.000 έως 10.000 ευρώ, οι πατερίτσες από 1.000 έως 12.000 ευρώ, τα μπαστούνια από 450 έως 2.500 ευρώ. Το εγκόλπιο και οι σταυροί από 1.200 ευρώ, ανάλογα με τα πρόσωπα που εικονίζονται και το βάρος σε χρυσό. Το ωμοφόριο από 600 έως 3.000 ευρώ.

Επίσης, στην εφημερίδα «Αγώνας» δημοσιεύεται απόσπασμα από το βιβλίο «Πρόσχωμεν» του αρχιμανδρίτη Δανιήλ Αεράκη, το οποίο αναφέρει τα εξής: «Τα χρυσοποίκιλτα και χρυσοκέντητα άμφια των κληρικών αποτελούν: πρόκλησι, σπατάλη, σκανδαλισμό». Τα άμφια του 62χρονου σεβασμιότατου Ιγνατίου θα πρέπει να προέρχονται από δώρα, από αγορές του ιδίου ή και συνδυασμό των δύο. Πιθανόν θα υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην γκαρνταρόμπα του μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου και δεν αποκλείεται να έχει την πλουσιότερη συλλογή αρχιερατικών στολών και παρελκομένων από όλους τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συνήθως οι μητροπολίτες έχουν από 10 έως 30 στολές, αρκετές πατερίτσες και όχι περισσότερες από 10-15 μίτρες, λόγω του όγκου που καταλαμβάνουν. Ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιος (κατά κόσμον Ιάκωβος Λάππας) γεννήθηκε το 1946 στη Σαλαμίνα. Μητροπολίτης εξελέγη το 1994. Αύριο Τετάρτη τη Λάρισα θα επισκεφθούν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, με αφορμή την εορτή του πολιούχου της Λάρισας Αγίου Αχιλλίου. Ενδιαφέρον θα έχει και το τι δώρα θα φέρουν στον επιχώριο μητροπολίτη. Και κάτι τελευταίο: Στις προσκλήσεις που τυπώθηκαν από τη Μητρόπολη Λάρισας υπάρχει ένα λαθάκι: αντί της Α.Θ.Π. (Αυτού Θείας Παναγιότητος) τυπώθηκε Α.Π.Θ.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ