Και όμως υπάρχει ζωή στον Κηφισό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Κηφισός συνεχίζει να κρύβει όμορφα τοπία, όπως το παραποτάμιο δάσος της περιοχής Αδάμες, κοντά στη Νέα Κηφισιά.

Και όμως υπάρχει ζωή στον Κηφισό

Παρά την έντονη ρύπανση και τα αμέτρητα πλήγματα που έχει δεχθεί ο Κηφισός συνεχίζει να αντιστέκεται και να αναπνέει. Το αισιόδοξο μήνυμα έρχεται από τους Ελληνες επιστήμονες που εντόπισαν στα νερά του μεγαλύτερου ποταμού της Αττικής σημαντικό αριθμό ψαριών, ανάμεσα στα οποία και έναν εντυπωσιακό Ποταμοκέφαλο μήκους 31 εκατοστών!

Η ιχθυολογική ομάδα του Ινστιτούτου Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών βρέθηκε μπροστά σε μια ευχάριστη έκπληξη κατά τη διάρκεια των δύο δειγματοληπτικών επισκέψεων που πραγματοποίησε πρόσφατα στο ποτάμι.

Ο γεωγράφος-βιολόγος δρ Σταμάτης Ζόγκαρης και οι ιχθυολόγοι Λεωνίδας Βαρδάκας και Νίκος Κούτσικος διαπίστωσαν ότι ο Κηφισός, από το ύψος του νοσοκομείου των Αγίων Αναργύρων και πάνω, εξακολουθεί να είναι αρκετά υγιής ώστε να επιτρέπει στα ψάρια να ζουν και να πολλαπλασιάζονται. «Η αλήθεια είναι ότι δεν το περιμέναμε» δηλώνει στην «Espresso» ο κ. Βαρδάκας αναφερόμενος στην ποσότητα αλλά και στα χαρακτηριστικά των ψαριών που ζουν στον Κηφισό. «Βρήκαμε εκατοντάδες ψάρια και σε καλά μεγέθη, δηλαδή με μήκος 11 με 15 εκατοστά, γεγονός που δείχνει ότι τα ψάρια μπορούν και μεγαλώνουν. Βρήκαμε επίσης και μικρά, που σημαίνει ότι μπορούν να αναπαράγονται» αναφέρει, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν ο μεγαλόσωμος

Ποταμοκέφαλος των 31 εκατοστών που εντόπισαν λίγο ψηλότερα. Οι ειδικοί βρήκαν επίσης ένα άλλο είδος ψαριού, τις Μπριάνες, ωστόσο δεν κατάφεραν να εντοπίσουν δείγμα από το απειλούμενο ενδημικό είδος του Αττικόψαρου.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδάκα, άγνωστο παραμένει το πώς βρέθηκαν τα συγκεκριμένα είδη ψαριών στον Κηφισό, αφού κανονικά δεν απαντώνται στο συγκεκριμένο ποτάμι. Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι τα ψάρια μπήκαν στο σύστημα του Κηφισού πριν από πέντε με εφτά χρόνια, ενώ η περαιτέρω ανάλυση των δειγμάτων που έχουν συλλεχθεί θα φανερώσει στους επιστήμονες από ποιο ποτάμιο σύστημα προέρχονται.

Πάντως, εκείνο που γοήτευσε περισσότερο τον κ. Βαρδάκα ήταν το όμορφο παραποτάμιο δάσος που υπάρχει στην περιοχή Αδάμες κοντά στη Νέα Κηφισιά, εκεί όπου βρέθηκε ο μεγάλος Ποταμοκέφαλος. Οπως λέει ο ίδιος, «δεν φανταζόμουν ότι υπάρχει κάτι τέτοιο στον Κηφισό. Είναι εκπληκτικό το τοπίο, σχεδόν αδιατάρακτο».


ΣΤΑΘΗΣ ΔEΛHΓΙΩΡΓHΣ

Ο Κηφισός συνεχίζει να κρύβει όμορφα τοπία, όπως το παραποτάμιο δάσος της περιοχής Αδάμες, κοντά στη Νέα Κηφισιά.
Εξοπλισμένος με σύγχρονες συσκευές και μια παραδοσιακή απόχη ο ιχθυολόγος Νίκος Κούτσικος συλλέγει από τον Κηφισό δείγματα ψαριών.
Ο δρ Σταμάτης Ζόγκαρης ποζάρει με τον μεγαλόσωμο Ποταμοκέφαλο μήκους 31 εκατοστών που βρέθηκε στα νερά του Κηφισού.