Αντίο, Ευγένιε!

❱❱ Ο Γκέραρντ άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία 77 ετών, κάνοντας φτωχότερο το ελληνικό ποδόσφαιροΑπό τον
Χάρη Δάντση

Θλίψη και οδύνη… Ο Ευγένιος Γκέραρντ άφησε την τελευταία πνοή του χθες σε ηλικία 77 ετών, κάνοντας φτωχότερο το ελληνικό ποδόσφαιρο. «Εφυγε» άλλωστε ένας «μίστερ» των γηπέδων και δάσκαλος του αθλήματος, που έγραψε χρυσές σελίδες ως προπονητής του ΟΦΗ και η προσφορά του οποίου θα παραμείνει ανεξίτηλη στις μνήμες όλων.

Εως τις τελευταίες μέρες της ζωής του ο Γκέραρντ παρέδιδε μαθήματα· όχι προπονητικά, αφού δεν μπορούσε λόγω της σοβαρής ασθένειάς του, αλλά ζωής. Στο φιλικό της 20ής Νοεμβρίου 2017 που διοργανώθηκε προς τιμήν του ράγισαν ακόμη και τα τσιμέντα. Σαράντα τέσσερις ημέρες μετά, όμως, όλοι όσοι τον αγάπησαν και αναδείχθηκαν από αυτόν θα βρίσκονται και πάλι στην Κρήτη για να τον αποχαιρετήσουν.

Η σορός του Ευγένιου Γκέραρντ θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 18.00 στο σπίτι του στην Ελιά Ηρακλείου, ενώ αύριο στις 14.00 θα τελεστεί η κηδεία του στον Αγιο Παντελεήμονα (στην Ελιά).

«Θα μείνω εδώ για πάντα!»

Εξάλλου, μας είχε εκμυστηρευτεί στη συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει πριν από λίγα χρόνια «θα μείνω εδώ για πάντα!». Μπορεί να είχε γεννηθεί στο Μπρούνσουμ της Ολλανδίας το 1940, αλλά πατρίδα του αισθανόταν μόνο την Κρήτη.
Το δέσιμό του με την Ελλάδα και κυρίως με το νησί όπου κατοικούσε τον έκανε να πάρει και την ελληνική υπηκοότητα αλλά και να αλλάξει ακόμη και το όνομά του σε Γκεραρντάκης (έτσι τουλάχιστον είχε ονομάσει το κρασί που έβγαζε από τα αμπέλια του όταν αποφάσισε να απομακρυνθεί από τους πάγκους).

Εξάλλου, κάθισε μία 15ετία (1985-2000) στον πάγκο του ΟΦΗ, κατακτώντας και το Κύπελλο Ελλάδας (το 1987). Εργάστηκε, επίσης, στους πάγκους των ΑΠΟΕΛ, Ηρακλή, Παναχαϊκής, ενώ είχε περάσει και από την ΑΕΚ ως τεχνικός σύμβουλος και ως διευθυντής του τμήματος σκάουτινγκ. Συλλυπητήριες ανακοινώσεις για τον πολυνίκη κόουτς (247 νίκες, 103 ισοπαλίες και 173 ήττες στην Ελλάδα) εξέδωσαν όλες οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας και της Φούτμπολ Λιγκ.

Η ασθένεια τον λύγισε

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Ευγένιος Γκέραρντ ζούσε ένα δράμα, καθώς δεν ήταν άνθρωπος που του άρεσε να κάθεται! Ακόμη κι όταν έφτασε στο σημείο να βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καρότσι μη μπορώντας να κατευθύνει ούτε το βλέμμα του, είχε βρεθεί στο γήπεδο όπου δοξάστηκε όσο κανείς άλλος, στο «Γεντί Κουλέ», για το παιχνίδι ΟΦΗ – Αρης (13 Μαΐου 2017). «Γκέραρντ, Γκέραρντ» φώναζαν μάλιστα οι παρευρισκόμενοι δακρυσμένοι ως ένδειξη αναγνώρισης και τιμής στον σπουδαιότερο προπονητή που πέρασε από τον κρητικό σύλλογο.

Ο επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου του ΟΦΗ Γιώργος Στεφανουδάκης μάς είχε εξηγήσει τότε για την ασθένεια που ταλαιπωρούσε τον Γκέραρντ πως ήταν «μία νευροπάθεια που εξελίσσεται αργά, γύρω στα 15 χρόνια. Αυτή η ασθένεια δεν επηρεάζει το μυαλό κι αυτό είναι το κακό. Τα διδάγματα που δίνει με τη συμπεριφορά του είναι μοναδικά. Δεν είναι δάσκαλος μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά σε πολλά επίπεδα. Μαχητής ο Γκέραρντ, που μέχρι τελευταία στιγμή υπηρετεί αυτό που αγαπά και θα το κάνει μέχρι την τελευταία του αναπνοή». Ετσι κι έκανε! Αξίζει να σημειωθεί ότι δίπλα του σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα που έδινε τα τελευταία χρόνια ήταν η σύζυγός του Κατερίνα και οι δύο γιοι της Μάνος και Μηνάς Παπαδάκης.

Wonder boy!

30 και super mom

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Φως στο τούνελ» για τον ηθοποιό Άγγελο Αντωνόπουλο

Ανησυχία στον καλλιτεχνικό κόσμο έχει προκαλέσει η «εξαφάνιση» ενός...

Αφροδίτη Γραμμέλη: Χέρι χέρι με τον νέο της σύντροφο – Το τρυφερό στιγμιότυπο

Μια όμορφη περίοδο φαίνεται πως διανύει στην προσωπική της...

Τα «έσπασε» στη Βανδή παρέα με τον κούκλο γιο της

Η ίδια πόσταρε φωτογραφίες και έγραψε: «Μα τι βραδιά κι αυτή! Ξημερώσαμε! Πάντα τέτοιες χαρές εύχομαι σε όλο το κόσμο!

Κατερίνα Παναγοπούλου: Το «αντίο» που λύγισε τους πάντες – «Ένα μόνο δεν σου συγχωρώ»

Με λόγια που «σπάνε» την καρδιά, η Κατερίνα Παναγοπούλου...

Δημήτρης Στάμου: Θυμάστε τον παρουσιαστή ειδήσεων του ΑΝΤ1 – Δείτε πώς είναι σήμερα

Ο Δημήτρης Στάμου υπήρξε παρουσιαστής δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 επί σειρά ετών αλλά εδώ και 15 χρόνια έχει αφήσει πίσω του την τηλεόραση.

Κατερίνα Καινούργιου: Νέες φωτογραφίες από τα γενέθλιά της – Η πιπίλα και τα ροζ τριαντάφυλλα

Ξεχωριστή ήταν η Παρασκευή για την Κατερίνα Καινούργιου, καθώς...

Ο Μπισμπίκης junior έφυγε μόνος για το πρώτο του ταξίδι – Το συγκινητικό μήνυμα της Κωνσταντίνας Μπεκιάρη

Η Κωνσταντίνα Μπεκιάρη το πρωί της Πέμπτης συνόδευσε τον γιο της, Μιχάλη στο αεροδρόμιο για να φύγει ταξίδι με την ομάδα μπάσκετ που παίζει.