Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση: «Όσα (δε) λέμε» κάθε Δευτέρα στο...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση και μας προσκαλεί...

Η έκπληξη που ετοιμάζουν παιδιά του συλλόγου «Μουσικό Οραμα» στη «Γιορτή Μητέρας...

Πλησιάζει η ημέρα για τη δεύτερη «Γιορτή Μητέρας Παιδιού...

Δημήτρης Καλλιβωκάς: «Ανάσταση» στην Τήνο!

Μπορεί να πέρασε από σαράντα κύματα με την υγεία...

Σουπιές στιφάδο από τον Τίμο Ζαχαράτο

Ο Τίμος Ζαχαράτος ετοίμασε στην κουζίνα της εκπομπής «Πάμε...

Αμυράς: Φεύγω εάν το Ποτάμι πάει με τον ΣΥΡΙΖΑ

❱❱ Ο Γιώργος Αμυράς, που κάνει ποδήλατο και με τον Μητσοτάκη και με τον Θεοδωράκη, μιλά για το αύριο του κόμματός του 
❱❱ Τα σπορ εκτός πόλης, το κεφάλαιο έρωτας, η σιωπή για τα προσωπικά και ο Δήμος της Αθήνας ΤΕΤ Α ΤΕΤ • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Είναι βουλευτής του Ποταμιού, εκτιμά πολύ τον φίλο του Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά έχει και μια «αδυναμία» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο κάνουν mountain bike συχνά πυκνά στον Υμηττό.

Εχει μοιράσει 2.000 φωτάκια σε απρόσεκτους ποδηλάτες, που κυκλοφορούν χωρίς φώτα τη νύχτα «κινδυνεύοντας να τους φάνε λάχανο», όπως χαρακτηριστικά λέει! Υποστηρίζει τη Βραζιλία στο Μουντιάλ, αφού η μητέρα του και οι παππούδες του βρέθηκαν κάποτε μετανάστες στο Σάο Πάολο, δεν μιλάει ποτέ για τα ερωτικά του και, αν δεν βρεθεί ο κατάλληλος για την Αθήνα, ίσως δοκίμαζε ξανά και ο ίδιος την τύχη του στον Δήμο Αθηναίων.

Ο Γιώργος Αμυράς, βουλευτής του Ποταμιού, ανοίγει τα χαρτιά του στην «Espresso», ξεκαθαρίζοντας ότι, αν το Ποτάμι κάνει εκτροπή προς τον ΣΥΡΙΖΑ στην αυριανή Κεντρική Επιτροπή του, ο ίδιος φεύγει την ίδια στιγμή από αυτό.

Πώς κρίνεις τη συνεργασία του Ποταμιού με το Κίνημα Αλλαγής;

Δεν στέριωσε, δυστυχώς…

Η Φώφη φταίει;

Εγώ παραδέχομαι τη Φώφη που άνοιξε το παιχνίδι, έβαλε τους κανόνες και είπε όποιος θέλει ας έρθει να δοκιμαστεί. Της το αναγνωρίζω αυτό, όπως και ότι έφερε 210.000 ανθρώπους στις κάλπες. Από κει και πέρα, έχω την εντύπωση ότι υπήρξε συνολική απροθυμία για ριζικές αποφάσεις στον τρόπο λειτουργίας του νέου κόμματος.

Ούτε κι εσύ, όμως, έκανες τη διαφορά στο Κίνημα Αλλαγής.

Επειδή πολιτικώς κατάγομαι από τη Ν.Δ., είπα από την πρώτη στιγμή και σε όλους ότι δεν μπορώ να σας ακολουθήσω στο ΠΑΣΟΚ, και δεν συμμετείχα σε διεργασίες και όργανα του ΚΙΝ.ΑΛ. Παρέμεινα βουλευτής του Ποταμιού.

Ναι, αλλά ο Θεοδωράκης το πήρε το Ποτάμι του κι έκανε εκτροπή στο Κίνημα Αλλαγής.

Εως σήμερα, Σάββατο, το Ποτάμι είναι στο ΚΙΝ.ΑΛ. Αύριο, όμως, που ξημερώνει Κυριακή, το πιθανότερο είναι να αποχωρήσει.

Αυτή η εξέλιξη σε ικανοποιεί;

Δεν είναι αυτές κινήσεις που με χαροποιούν, να μπαίνεις, δηλαδή, σε έναν πολιτικό φορέα και μετά να φεύγεις. Δεν βασανίστηκαν όσο θα έπρεπε οι αποφάσεις. Οι διεκδικητές του θρόνου για το ΚΙΝΑΛ. δεν κάθισαν κάτω με χαρτί και μολύβι να συμφωνήσουν σε έναν πολιτικό μπούσουλα, μια συμφωνία αρχών, για τα μείζονα θέματα.

Ποιος φταίει για αυτό;

Ολοι φταίνε. Δεν βάζεις το κάρο μπροστά από το άλογο.

Οπότε, είσαι δυσαρεστημένος από όλη αυτή την πορεία που επιχείρησε ο πρόεδρος του Ποταμιού και μάλλον δεν του βγήκε;

Στεναχωρημένος είμαι.

Αύριο, Κυριακή, ο Σταύρος συγκαλεί την Κεντρική Επιτροπή σας. Τι θα εισηγηθείς;

Η Κεντρική μας Επιτροπή, που την ονομάζουμε ΜΕΣΥΑ (Μεγάλη Συνάντηση Αντιπροσώπων), θα αποφασίσει αν θα μείνουμε στο ΚΙΝ.ΑΛ. ή όχι. Το κρίσιμο, όμως, είναι το μετά. Δηλαδή, πώς πιστεύουμε εμείς οι ποταμίσιοι ότι η χώρα θα βγει απ’ το πηγάδι. Συνεπώς, η εισήγησή μου θα έχει ως περιεχόμενο «Μετά τι;». Θα εισηγηθώ έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο ώστε το Ποτάμι να κάνει restart, πρόσκληση επιστροφής των βουλευτών και στελεχών του Ποταμιού που απομακρύνθηκαν και διακήρυξη μιας ευρωπαϊκής φιλελεύθερης συμμαχίας για την κοινωνία και την οικονομία. Από εδώ και πέρα, αρχίζει η νέα πρόκληση που θα δοθεί εντός του Ποταμιού, να καθορίσουμε το μέλλον μας.

Μα, με την είσοδό σας στο Κίνημα Αλλαγής το Ποτάμι είχε αποφασίσει να μη συμμετάσχει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, άρα ο κοινοβουλευτικός σας βίος είναι μετρημένος;

Θα έβλεπα θετικά το σενάριο της αυτόνομης καθόδου στις εκλογές όπου το πραγματικό ερώτημα θα είναι: Συμπλέουμε με τους κρατιστές ή χτίζουμε μια ευρωπαϊκή φιλελεύθερη και προοδευτική συμμαχία;

Αν ρωτήσω εσένα «μετά τι;» Τη Δευτέρα, ας πούμε, μπορεί να είσαι στη Ν.Δ.;

Οχι, όχι, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Το βασικό για μένα είναι η επιμονή στις φιλελεύθερες ιδέες. Οπου βρίσκονται αυτές, εκεί πιστεύω ότι πρέπει να είναι και το Ποτάμι. Ο κορμός αυτής της φιλελεύθερης πρότασης περιλαμβάνει σαφώς τη Ν.Δ.

Εάν το Ποτάμι θελήσει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως προτείνει ο βουλευτής σας κ. Δανέλλης;

Θα είμαι ο πρώτος που θα φύγει.

Οι πόρτες της Ν.Δ. είναι ανοιχτές για όλους;

Πού να ξέρω;

Μα, δεν μιλάς με τον Μητσοτάκη;

Με τον Μητσοτάκη μιλάμε στη Βουλή και συζητάμε για πολιτική, αλλά όχι για μεταγραφολογία. Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στον ρόλο του άλλου, δεν είμαστε ποδοσφαιρικές ομάδες για να υπάρχει μεταγραφική περίοδος.

Ποια είναι σήμερα η γνώμη σου για τον Σταύρο Θεοδωράκη;

«Και σήμερα και χθες και αύριο, η γνώμη μου δεν αλλάζει. Ο Σταύρος έκανε κάτι σπουδαίο. Απέδειξε σε όλο τον κόσμο ότι μπορείς να ασχοληθείς με την πολιτική χωρίς να είσαι επαγγελματίας πολιτικός, και μάλιστα με καλά αποτελέσματα. Το Ποτάμι βρίσκεται στην πρωτοπορία των πολιτικών ιδεών και είμαστε οι πιο προοδευτικοί βουλευτές του Κοινοβουλίου, χάρη στον Σταύρο. Εάν η χώρα σήμερα βρίσκεται στην ευρωζώνη και την καρδιά της Ευρώπης, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον Σταύρο. Η στάση του ήταν καθοριστική το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, εντελώς ανεύθυνα, έπαιζαν τη χώρα στα ζάρια.

Για τον Τσίπρα τι πιστεύεις;

Μέγας λαϊκιστής, διχαστικός και κακέκτυπο του Ανδρέα. Υποδύεται τον Ανδρέα σε άλλη εποχή και με τι προσόντα;

giorgos amiras 2

Ο χειρισμός της κυβέρνησης στο Μακεδονικό θεωρείς ότι ήταν καλός ή όχι;

Το Μακεδονικό όχι απλά δεν το έλυσε, όπως διατυμπάνισε, αλλά το έχωσε σε μια βαθιά χαράδρα πολλών κινδύνων. Είναι δυνατόν να αναγνωρίζει μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς; Να αφήνει απροστάτευτα τα μακεδονικά προϊόντα και τις επιχειρήσεις; Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα. Επίσης, αυτή η πρεμούρα να βάλει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ; Ποιος, ο Τσίπρας που στο προεκλογικό του πρόγραμμα έλεγε ότι θέλει να διαλυθεί το ΝΑΤΟ.

Δείχνει ανθεκτικότητα, όμως, η κυβέρνηση. Ετσι δεν είναι;

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία είναι το αρχαίο και επτάψυχο ΠΑΣΟΚ, που δεν έχει πλέον καμία σχέση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αρα, όσο βασίζεται σε εκείνους που είναι ερωτευμένοι με το κράτος γιατί τρώνε και πίνουν από αυτό θα έχει μια σταθερή πελατεία. Αλλά οι άνθρωποι που παράγουν και καινοτομούν στην Ελλάδα αποκλείεται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μετρημένα τα ψωμιά του, διότι όση προπαγάνδα και όσα ψέματα να έχει πει η πραγματικότητα είναι μια μυλόπετρα, αδυσώπητη, που σε λιώνει, σε αλέθει. Είναι η χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών.

Πότε κάνατε τελευταία φορά ποδήλατο με τον Μητσοτάκη;

Πριν κάνα δίμηνο, νομίζω, αλλά ποδήλατο κάνω κυρίως με τον Σταύρο.

Πού πάτε για ποδήλατο;

Με τον Μητσοτάκη βουνό. Συνήθως Υμηττό και όπου υπάρχει χώμα κι ανηφόρα. Κάνουμε mountain bike. Με τον Σταύρο κυρίως μέσα στην πόλη.

Ποιος είναι καλύτερος ποδηλάτης;

Μα δεν κάνουμε αγώνες! Εκτόνωση κι αθλητισμό κάνουμε. Και οι δύο είναι πολύ δυνατοί.

Εσύ στη Βουλή πας με ποδήλατο;

Συνήθως ναι, όταν δεν έχει πολύ ήλιο ή δεν βρέχει. Γιατί μέχρι στιγμής αυτό το καλοκαίρι τα έχουμε δει όλα με τον καιρό!

Θα σου πω, όμως, κι εγώ τη γνώμη μου για τους ασύδοτους ποδηλατάδες…

Ασε, μη μου πεις, θα σου πω εγώ. Εκανα αγώνα ν’ ανεβάσω τον κόσμο στο ποδήλατο και τώρα κάνω αγώνα να τους κάνω υπεύθυνους. Να μην περνάνε με κόκκινο, να μην ανεβαίνουν πεζοδρόμια, να μην είναι εριστικοί κι επιθετικοί. Σκέψου ότι αγοράζω από το ίντερνετ φτηνά κινέζικα φωτάκια για τα ποδήλατα και από το 2010 έχω χαρίσει, γιατί κουβαλάω πάντα μαζί μου και πάντα θα βρω έναν ποδηλάτη τη νύχτα χωρίς φως, περί τα 2.000 φωτάκια! Το διανοείσαι; Είναι τραγικό. Τους λέω: «Σύντροφε, πάρε δώρο ένα φωτάκι μη σε φάει κανείς κι έχει και τύψεις ο άνθρωπος». Πάντως, εάν έχεις κοινή λογική, δεν κατεβαίνεις στην Κηφισίας ή τη Μεσογείων με ποδήλατο. Θα σε φάνε λάχανο. Πήγαινε από μέσα. Ανεξάρτητα από αυτό, όμως, χρειάζεται να φτιαχτεί δίκτυο ποδηλατοδρόμων σε όλη την πόλη.

Ποια άλλα σπορ κάνεις;

Καγιάκ και κολύμπι το καλοκαίρι, τον χειμώνα στα βουνά, πεζοπορίες. Είμαι άνθρωπος της φύσης, είναι τρόπος ζωής για μένα, η εκτόνωση και η ψυχοθεραπεία μου.

Ο έρωτας τι ρόλο παίζει για σένα;

Απ’ την ψυχοθεραπεία στον έρωτα;

Γιατί όχι;

Ο έρωτας είναι καθαρό οξυγόνο, ποιος μπορεί να ζήσει χωρίς έρωτα;

Να σε ρωτήσω για τα προσωπικά σου;

Οχι, βέβαια.

Γιατί;

Γιατί αυτά τα μοιράζομαι με την οικογένειά μου και τους φίλους μου και όχι με τους δημοσιογράφους, όσο εντυπωσιακή κόμμωση κι αν διαθέτουν, όπως εσύ.

Ο Δήμος της Αθήνας υπάρχει στη σκέψη σου; Το 2010 που κατέβηκες ήσουν πολύ δυνατός.

Κάτσε να δούμε πρώτα ποιοι θα κατέβουν υποψήφιοι! Αν υπάρχουν αξιόλογες προτάσεις, θα τις στηρίξω. Αν όχι, θα ξανακατέβω.

Τι χρειάζεται η Αθήνα;

Εναν δήμαρχο που να περπατάει στην πόλη. Αυτό φτάνει.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 

offer

Στο Μουντιάλ υποστηρίζω τη Βραζιλία

Δεν θα μπορούσαμε, φυσικά, να μην κουβεντιάσουμε και για το Μουντιάλ, με τον Γιώργο Αμυρά να δηλώνει οπαδός της Βραζιλίας για οικογενειακούς λόγους

Μουντιάλ βλέπεις;

Φανατικά, κάνουμε εξέδρα στο σπίτι με μπίρες και σουβλάκια.

Ποια ομάδα υποστηρίζεις;

Βραζιλία.

Γιατί;

Γιατί η μάνα μου, ο παππούς κι η γιαγιά μου έζησαν πολλά χρόνια στο Σάο Πάολο ως μετανάστες και έτσι παραδοσιακά στην οικογένεια έχουμε πολλούς δεσμούς με τη Βραζιλία.

Εχεις πάει ποτέ;

Δυστυχώς ποτέ και είναι μέγα λάθος μου.

Ποιος θα κερδίσει στο Μουντιάλ;

Η Βραζιλία πάει μέτρια, δεν την βλέπω να φθάνει τελικό. Αντιθέτως, με εντυπωσίασαν η Κροατία και η Ουρουγουάη. Ωστόσο, νομίζω η Αργεντινή έχει τα προσόντα για τελικό, παρότι δεν έχει κάνει σπουδαίες εμφανίσεις. Επειδή δοκιμάστηκε, όμως, και έχει φάει πολύ ξύλο από θεατές, δημοσιογράφους και ειδικούς, νομίζω θα της γυρίσει θετικά, έχει και τον Μέσι που είναι παικταράς.

Διακοπές φέτος πού θα πας;

Οπως πάντα Φολέγανδρο και στο χωριό μου στα Γιάννενα, το Εκκλησιοχώρι.

{{-PCOUNT-}}80{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...