Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο Ετεοκλής Παύλου αποκαλύπτει για το ατύχημα: «Δεν χτυπούσε το κινητό μου...

Με αφορμή την συνέντευξη που παραχώρησε ο Στάθης Παπούλιας...

Συγκλονίζει η Κατερίνα Γκαγκάκη: «Είμαι ένας αρκετά καταθλιπτικός άνθρωπος»

Η Κατερίνα Γκαγκάκη κατά τη διάρκεια του νέου ριάλιτι...

Η συγκίνηση της Νένας Χρονοπούλου για τον γιο της: «Γεννήθηκε 25 εβδομάδων,...

Η Νένα Χρονοπούλου κάθισε στον καναπέ της εκπομπής «Super...

«Ψυχοκόρες»: Ο Κοσμάς επισκέπτεται τη Νέλλα στη κλινική

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ψυχοκόρες».Έξι...

Ο σπουδαίος Μάνος Ελευθερίου «προδόθηκε» από την καρδιά του

❱❱ Ο μεγάλος ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος, που έγραψε πάνω από 400 τραγούδια, πέθανε χθες σε ηλικία 80 ετών από ανακοπήΤα «λόγια» έμειναν «παραπονεμένα» με τον χαμό του Μάνου Ελευθερίου. Ο αγαπημένος στιχουργός τραγουδιών που θα μείνουν χαραγμένα στη συλλογική μας μνήμη και αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδος, ποιητής, συγγραφέας και επιμελητής εκδόσεων πέθανε χθες τα ξημερώματα σε ηλικία 80 ετών από ανακοπή καρδιάς.

Οπως έχει γίνει γνωστό, αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας. Την περασμένη Πέμπτη υπεβλήθη στο Νοσοκομείο Σωτηρία σε εγχείρηση στον πνεύμονα, επέμβαση που λένε οι στενοί του φίλοι ότι φοβόταν πολύ. Μάλιστα, την περασμένη Κυριακή έκανε την τελευταία του εκπομπή από τη συχνότητα του Αθήνα 9,84 αποχαιρετώντας όλους τους συνεργάτες του και ζητώντας τους να επικοινωνήσουν μαζί του χθες, που πίστευε πως θα ήταν καλύτερα… Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη.

Ενας σεμνός και ακάματος εργάτης της τέχνης, που έγραψε περισσότερα από 400 τραγούδια, ο Μάνος Ελευθερίου -ο οποίος από την ηλικία των 26 ετών δεν έβγαλε ποτέ ξανά την τραγιάσκα του- ήταν ένας πνευματικός ταγός, ένας πολυπράγμων δημιουργός που δινόταν ολόψυχα σε ό,τι καταπιανόταν.

Είχε γράψει τους στίχους σε εμβληματικά κομμάτια της μεταπολεμικής Ελλάδος, όπως τα «Μαλαματένια λόγια», «Ποιος τη ζωή μου», «Παραπονεμένα λόγια», «Αλλος για Χίο τράβηξε», «Κάτω από τη μαρκίζα», «Εχεις μάτια το φεγγάρι», «Ο Αμλετ της βροχής», «Το τρένο φεύγει στις οκτώ», «Οι ελεύθεροι κι οι ωραίοι», «Θα σε ξανά βρω στους μπαξέδες», «Ναύτης βγήκε στη στεριά», «Ο Αμλετ της σελήνης», «Ο χάρος βγήκε παγανιά», «Στων αγγέλων τα μπουζούκια», «Η διαθήκη». «Ο Αγιος Φεβρουάριος», «Το παλικάρι έχει καημό» και εκατοντάδες ακόμη κομμάτια.

Ο Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε το 1938 στην Ερμούπολη της Σύρου και τα παιδικά του χρόνια στην κατοχική Ελλάδα ήταν δύσκολα και φτωχικά. «Βίωσα την έλλειψη αγαθών μικρός. Ο πατέρας μου ήταν ναυτικός, μηχανικός σε ποντοπόρα πλοία. Τον γνώρισα σε μεγάλη ηλικία, μετά τον πόλεμο, και περάσαμε f1 1μια πολύ δύσκολη μεταπολεμική περίοδο στη Σύρο» είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του. Σε ηλικία 14 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στο Χαλάνδρι, ενώ με την παρότρυνση του φίλου του Αγγελου Τερζάκη παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στο Εθνικό, αρχικά ως ακροατής, ενώ αργότερα γράφτηκε στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Σταυράκου.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του, τη δεκαετία του ’60, έγραψε στίχους για τα πρώτα του κομμάτια (ένα εξ αυτών ήταν και «Το τρένο φεύγει στις οκτώ», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη), ενώ κυκλοφόρησε και την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Συνοικισμός». «Μ’ άρεσε αυτή η περιπέτεια της γραφής στίχων κι έτσι συνέχισα να γράφω. Αυτή την περίοδο, το ’61, έγραψα “Το τρένο φεύγει στις οκτώ”. Υπηρετούσα τη στρατιωτική μου θητεία σε μια υπηρεσία, όπου οι συνάδελφοί μου πήγαιναν με τη μοτοσικλέτα σε διάφορα μέρη γύρω από τα Γιάννενα, στην Πρέβεζα, στην Καστοριά, στην Κατερίνη… Κάποιος λοιπόν απ’ αυτούς μου διηγήθηκε κάποιο περιστατικό στην Κατερίνη κι εγώ το ’κανα τραγούδι» είχε πει.

Το πρώτο σουξέ

Το 1963 άρχισε η συνεργασία του με το περιοδικό «Reader’s Digest», στο οποίο παρέμεινε για τα επόμενα 16 χρόνια. Το πρώτο μεγάλο σουξέ ήταν «Ο χάρος βγήκε παγανιά» με τον Δημήτρη Μητροπάνο. Από τη δεκαετία του ’70 ο Μάνος Ελευθερίου συνεργάστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Ηλία Ανδριόπουλο, τον Δήμο Μούτση, τον Βασίλη Δημητρίου, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Γιώργο Νταλάρα, τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Μανώλη Μητσιά, τη Μαρία Δημητριάδη, τον Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Αντώνη Βαρδή, τη Χαρούλα Αλεξίου και με πολλούς ακόμη συνθέτες και ερμηνευτές, υπογράφοντας με τους ιδιαίτερους στίχους του τα κομμάτια τους.

Ο Μάνος Ελευθερίου ασχολήθηκε με την ποίηση, γράφοντας ποιητικές συλλογές, ενώ εξέδωσε και μυθιστορήματα. Το 1994 εξέδωσε την πρώτη του νουβέλα με τίτλο «Το άγγιγμα του χρόνου» και το 2004 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ο καιρός των χρυσανθέμων», που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2005.

Ακόμη, ασχολήθηκε με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και την επιμέλεια, ενώ για πολλά χρόνια έκανε και εκπομπές στο ραδιόφωνο. Το 2013 βραβεύτηκε για τη συνολική προσφορά του στα γράμματα από την Ακαδημία Αθηνών.

Η πολιτική κηδεία του θα τελεστεί αύριο στις 12 από το Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας.

offer

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...